Chemische middelen tegen ratten en muizen verboden
Heb je last van bruine ratten of huismuizen in je woning, dan wil je hier zo snel mogelijk van af. Sinds begin 2023 mag je hier, vanwege gevaar voor mens en milieu, géén chemische bestrijdingsmiddelen voor gebruiken. Wat kan je wel doen?
Grote impact op mens en milieu
De regels voor het bestrijden van knaagdieren zijn flink aangescherpt, omdat het ondeskundig gebruik van gif grote impact heeft op de natuur. Het is extreem giftig voor vogels, roofdieren en huisdieren, en kan lang in het milieu blijven. Bij veelvuldig (ondeskundig) gebruik ontstaat er bovendien kans op resistentie. Daarom wordt er alleen nog gestuurd op preventie en indien noodzakelijk, het zetten van vallen.
Maak je huis onaantrekkelijk
De beste manier om een plaag te voorkomen is het onaantrekkelijk maken van je huis voor ratten en muizen. Dit betekent naden, kieren en gaten dichtmaken, opbergen van voedsel en zorgen voor een goed afgesloten vuilnisemmer.
Naden en kieren dichtmaken
Een muis heeft aan een halve centimeter genoeg om binnen te komen. Maak kieren en naden daarom overal in huis dicht. Vergeet hierbij vooral de kruipruimte niet en openingen bij bijvoorbeeld de wateraansluiting.
Ventilatiegaten controleren
Ventilatiegaten zijn belangrijk voor een gezond binnenklimmaat, maar ook een makkelijke entree voor muizen. Controleer daarom de roosters en gaten goed. Vervang kapotte ventilatieroosters en plaats gaas voor ventilatiegaten, als dit nog niet is gedaan..
Voedsel opbergen
Muizen en ratten komen op voedsel af. Berg eten daarom op in afsluitbare opbergbakken en potten. Ruim etensresten direct op na een maaltijd en gooi het weg in een goed afsluitbare afvalemmer. Ook regelmatig stofzuigen is belangrijk zodat ratten en muizen geen kruimels kunnen vinden.
Hemelwaterafvoer controleren
Controleer of de hemelwaterafvoer nog vastzit aan het riool. Als dit niet het geval is kunnen ratten vanuit het riool naar buiten komen door de ontstane opening.
Vallen vaak effectief
Heb je preventieve maatregelen getroffen en toch nog een rat of muis in huis, dan is een val vaak de beste oplossing. Zet de val alleen in huis of in de schuur om te voorkomen dat andere dieren er per ongeluk in terecht komen. Plaats bijvoorbeeld pindakaas of chocopasta als lokaas in de val, of een ander eetbaar product dat goed kleeft. Heb je beet? Ruim de dode muis of rat dan direct op. Gebruik handschoenen om besmetting van virussen te voorkomen en was na afloop je handen goed. Je brengt de muis of rat het beste naar de milieustraat.
Muizen en ratten uitzetten verboden
Naast vallen worden er ook vangkooien verkocht. Hierin vang je de muis of rat, maar blijft deze, anders dan bij een val, in leven. Dit lijkt de ideale oplossing, alleen is het uitzetten van levende ratten of muizen volgens de wet Natuurbescherming verboden (artikel 3.34 lid 1). Je mag ze alleen loslaten binnen dezelfde omgeving waarin ze zijn gevangen. Dan is de kans toch groot dat je er binnen de kortste keren weer last van hebt.
Bestrijding door een professional
Heb je van alles geprobeerd en heb je nog steeds last van muizen of ratten? Schakel dan een gecertificeerde bestrijder in. Controleer of de bestrijder gecertificeerd is door de Stichting Keurmerk Plaagdiermanagement Bedrijven (KPMB). De bestrijder kijkt samen met jou naar mogelijkheden voor preventie en probeert zonder inzet van gif van de plaagdieren af te komen. Als laatste redmiddel mag de bestrijder nog wel chemische middelen inzetten. Zo weet je zeker dat je definitief van de ongewenste knaagdieren af bent.
Indien je toch bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken
Ondanks dat het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen op 1 januari 2023 is ingegaan, mogen winkeliers die de bestrijdingsmiddelen nog op voorraad hebben dit tot 29 juni 2023 verkopen. De producten mogen door de consument tot 26 december 2023 worden gebruikt. Na die tijd zijn alleen bestrijdingsmiddelen met de stof alfachloralose toegelaten voor eigen gebruik binnenshuis. Echter, ook deze stof kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld huisdieren.
Daarom adviseren we al deze bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren niet te gebruiken, maar de tips hierboven op te volgen. Mocht je dit toch wel willen doen, lees dan goed de gebruiksaanwijzing en volg dit op. Dan houd je de kans op vervolgschade zo klein mogelijk.
Tip!
Via onze Spoedklusservice vind je snel een professionele en gecertificeerd bestrijder die je kan helpen bij overlast van muizen en ratten of ander ongedierte.
Spoedklusservice