Beveilig je huis
Met inbraakpreventiemiddelen beveilig je je huis tegen indringers. Denk aan alarmsystemen, goede sloten en camera's. Ze schrikken indringers af kunnen de woningeigenaar een veilig gevoel geven. Lees er hier meer over.
Beveilig deuren en ramen
Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de inbreker niet binnen komt. Daarom is het verstandig om te investeren in goed hang- en sluitwerk. Deuren kun je op allerlei manieren beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssloten, een beveiligingsstrip, een kierstandhouder en een bijzetslot. Voor het beveiligen van ramen zijn er barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten. Let bij het uitkiezen van hang- en sluitwerk erop dat het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Beveiligingscamera's
Beveiligingscamera’s schrikken inbrekers af. De pakkans – op heterdaad of later – is dan groter. Je mag met de beveiligingscamera alleen vastleggen wat onder de verantwoordelijkheid van jou als woningeigenaar valt. Tenzij het niet anders kan, mag de camera geen gebouwen, terreinen, eigendommen van anderen of de openbare weg in het zicht hebben. De Consumentenbond heeft beveiligingscamera’s getest. Laat je goed informeren voordat je een camera koopt. Niet alleen over de kwaliteit, maar ook over de veiligheid en privacy.
Inbraakalarm
Een (draadloos) inbraakalarmsysteem is een elektronisch veiligheidssysteem dat de aanwezigheid van een indringer waarneemt en dan een signaal afgeeft. Dit kan een alarm op locatie zijn, of een stil alarm waarbij jij of een speciale dienst op afstand wordt gewaarschuwd.
Borg-gecertificeerde meldkamer
Kies je voor een alarmsysteem met een melding naar een alarmcentrale, kies dan bij voorkeur voor een borg-gecertificeerde meldkamer. Voordeel hiervan is dat je dan de melding mag doorgeven aan de politie. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor korting op de inboedelpremie.
Tip! Boek een vakman via de Klusservice
Hulp nodig bij het beveiligen van je huis? Via de Klusservice boek je makkelijk een betrouwbare slotenmaker, smart home specialist of andere vakman.
KlusserviceRegistreren
Als er toch bij je wordt ingebroken, dan helpt het als je kostbare spullen geregistreerd of gemarkeerd zijn. Wordt de buit teruggevonden, dan kun je jouw spullen eenvoudig herkennen en kan de politie de spullen weer bij je thuis bezorgen. Je spullen registreren kan bij Stop heling.
Stop HelingSubsidie
Sommige gemeenten hebben een subsidieregeling als je je huis volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) beveiligt. Informeer ernaar bij je gemeente. Ook geven een deel van de verzekeraars korting als een woning is beveiligd met de nodige certificaten, zoals het PKVW.
Politiekeurmerk Veilig WonenBuurtpreventie
Met buurtpreventie slaan bewoners en politie de handen ineen om criminaliteit tegen te gaan. Dat houdt in: ogen en oren openhouden in jouw eigen belang en dat van je directe omgeving. Bijzonderheden, problemen en situaties die misgaan, worden gesignaleerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Wil je meer weten over het onderwerp buurtpreventie?
Whatsapp BuurtpreventieAndere tips tegen woninginbraak
Behalve verschillende preventiemiddelen installeren, zoals een camera, een alarmsysteem en extra beveiliging op je deuren en ramen, zijn er nog meer tips die je kunt volgen om inbraak te voorkomen.
Lees de anti-inbraaktipsTóch ingebroken?
- Bel de politie: 0900-8844 als er geen spoed is en 112 als je vermoedt dat er nog iemand in de woning is.
- Doe aangifte, dit is nodig voor de verzekering.
- Bel de Spoedklusservice op 085 - 08 115 00. De betrouwbare vakspecialisten zijn 24/7 bereikbaar en kunnen met spoed een nieuwe ruit plaatsen en geforceerde sloten repareren of vervangen.
- Inventariseer wat er is gestolen en informeer de verzekeringsmaatschappij.