Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackBouwkundige keuring en k...

Ontbindende voorwaarden: hoe werkt het?

Heb je een huis op het oog en ben je in onderhandeling met de verkoper? Of ben je er al uit met de verkoper en kan het koopcontract opgesteld worden? Vergeet dan niet aan de ontbindende voorwaarden te denken.

ouder echtpaar leest krant aan tafel

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties nog onder de koop uit kunt. Wij leggen uit wat de belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn en hoe het werkt.

Waarom neem je ontbindende voorwaarden op?

Op het moment dat je gaat bieden zijn er wellicht nog zaken onzeker. Je weet bijvoorbeeld nog niet of je de financiering rond krijgt of je hebt nog geen zicht op de bouwkundige staat van de woning. Als dit soort zaken aan de orde zijn, is het verstandig om ontbindende voorwaarden af te spreken.

Wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden?

1. Voorbehoud van financiering

Weet je nog niet zeker of je de financiering voor de woning rond krijgt? Spreek dan een voorbehoud van financiering af met de verkoper. Je kunt dan nog afzien van de koop als de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd binnen de termijn die in de ontbindende voorwaarde staat genoemd. Als je een hypotheek wilt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kun je dit ook als voorbehoud afspreken. Normaal gesproken adviseren wij om een termijn van 6 tot 8 weken af te spreken en op te nemen in de koopovereenkomst. In deze periode moet je de financiering voor de woning rond krijgen of kun je de koopovereenkomst ontbinden als de geldlening wordt geweigerd.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring

Met een bouwkundige keuring kom je meer te weten over de technische staat van de woning. De keuring betreft een visuele inspectie en geeft aan wat de kosten zijn van noodzakelijke werkzaamheden die nodig zijn om de woning weer in goede staat te krijgen. In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag je de koopovereenkomst ontbinden. De termijn voor het voorbehoud van de bouwkundige keuring is vaak korter dan de termijn voor het voorbehoud van financiering. Een keuring kun je op kortere termijn laten uitvoeren.

Er is een alternatief voor het opnemen van een bouwkundig voorbehoud in de koopovereenkomst: je kunt een bouwkundige keuring voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst uitvoeren. De uitkomst van de keuring kun je dan nog meenemen in de onderhandelingen. Het risico bestaat dan wel dat de verkoper het huis aan een andere koper verkoopt. Onthoud dat je altijd toestemming van de verkoper nodig hebt voor een bouwkundige keuring van een huis.

3. Voorbehoud verkoop eigen woning

Wil je meer zekerheid over de verkoop van je eigen huis? Dan kun je overwegen om bij de koop een voorbehoud af te spreken voor de verkoop van je eigen huis. Lukt het niet om je woning voor een bepaalde datum te verkopen? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden. Hier zijn speciale clausules voor in omloop. De meest bekende is de no-risk clausule van de NVM. Het is wel de vraag of de verkoper akkoord wil gaan met zo’n voorbehoud, zeker in de huidige tijd.

Op welk moment in het koopproces moet je denken aan ontbindende voorwaarden?

De ontbindende voorwaarden neem je al mee op het moment dat je een eerste bod uitbrengt op de woning. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring. De ontbindende voorwaarden zijn dus onderdeel van de onderhandelingen met de verkoper. Is je bod geaccepteerd en ben je eruit met de verkoper? Dan kunnen jouw voorbehouden in de koopovereenkomst worden opgenomen als ontbindende voorwaarden.

Wat zijn de risico’s als je geen ontbindende voorwaarden opneemt?

De ontbindende voorwaarden zijn bedoeld om jou als koper te beschermen. Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.

Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je beter weet wat de bouwkundige staat is van de woning. Komen er uit de bouwkundige keuring hogere herstelkosten naar voren dan waar jij op gerekend had, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden als je deze ontbindende voorwaarde hebt opgenomen. Deze mogelijkheid heb je niet als er geen keuringsvoorbehoud staat opgenomen in de koopovereenkomst.

Wat staat er in de model koopovereenkomst?

Bij het opstellen van een koopovereenkomst wordt vaak de model koopovereenkomst gebruikt om de afspraken over de woning vast te leggen. Dit is een standaard koopovereenkomst opgesteld door een aantal partijen waaronder Vereniging Eigen Huis. In de model koopovereenkomst staat een standaard formulering voor de ontbindende voorwaarden voor de financiering, Nationale Hypotheek Garantie en bouwtechnische keuring. Die kun je vervolgens in jouw overeenkomst verder invullen. Heb je tijdens de onderhandeling met de verkoper geen voorbehouden afgesproken, dan worden de ontbindende voorwaarden doorgestreept. Dit betekent dat er letterlijk een streep door de voorwaarden wordt gehaald. Houd dan wel rekening met de eerder genoemde risico’s.

Hoe werkt het ontbinden van de koopovereenkomst?

Bij het opstellen van de ontbindende voorwaarden heb je met de verkoper voor iedere voorwaarde een termijn afgesproken. Zorg ervoor dat je het koopcontract op tijd ontbindt, want alleen binnen deze termijnen kun je dat nog doen, daarna niet meer. Stuur een brief waarin je aangeeft dat je de koopovereenkomst ontbindt en om welke reden. Meestal is in de koopovereenkomst afgesproken dat je één of een paar werkdagen de tijd hebt om ervoor te zorgen dat jouw brief de verkoper heeft bereikt. Verstuur de brief aangetekend zodat je bewijs hebt dat je op tijd hebt ontbonden. In veel gevallen moet je bewijsstukken meesturen, zoals bijvoorbeeld een of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers. Doe je een beroep op de ontbindende voorwaarde voor de keuring, dan moet je meestal een kopie van het keuringsrapport meesturen. Kijk in je eigen koopovereenkomst na welke stukken je moet overleggen.

Los van de ontbindende voorwaarden heb je als particuliere koper recht op de wettelijke drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je de koopovereenkomst ontbinden.

Tip: Wil je zekerheid over de inhoud van het koopcontract? Laat het dan beoordelen door een juridisch expert van Vereniging Eigen Huis. Zo voorkom je verrassingen en weet je waar je voor tekent.

Doe je voordeel met deze diensten

Financieringsgarantie voor starters

Eigen Huis Financieringsgarantie zorgt ervoor dat je als starter met een gerust hart kunt bieden zonder voorbehoud van financiering.

Financieringsgarantie

Koopcontractbeoordeling bestaande bouw

Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

Naar de beoordeling

Digitale koopcontractcontrole

Voor €35,- zie je precies wat er in je koopcontract is gewijzigd.

Doe de digitale controle

Contractbeoordeling nieuwbouw

Laat je koop-aannemingsovereenkomst controleren door een expert.

Hoe het werkt

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Tags

  • Juridisch
  • Kopen
  • Kopen-Bestaande bouw
  • Starter

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube