Iedere bouwperiode heeft aandachtspunten
Bouwkundig adviseur Chris Kuin vertelt over de bouwkundige keuring. Hij keurt woningen en leidt bouwkundigen op.
Wie een huis gaat bezichtigen, kan natuurlijk op zoek gaan naar een handige vriend die verstand heeft van klussen. Maar heeft hij echt voldoende verstand van zaken om de bouwkundige staat van het huis te beoordelen waar jij je oog op hebt laten vallen?
Iedere bouwperiode kent zijn eigen aandachtspunten en specifieke problemen. Een bouwkundige heeft deze kennis in huis en let bij de inspectie juist op deze punten. Neem de aanwezigheid van asbest. In huizen tot 1993 kom je mogelijk asbestverdacht materiaal tegen. Dat zit niet alleen in het dak van een schuurtje, maar ook in het zeil van een oude trapkast, of op de plek waar ooit de oude cv-ketel heeft gestaan. Het is niet altijd verplicht om het te verwijderen, maar het is wel prettig om te weten waar het zit.
Enthousiaste klussers
Waar ik ook altijd op let, is of de bewoner zelf aan het verbouwen is geslagen. Ik kom regelmatig het werk van enthousiaste klussers tegen. Vooral de elektra krijgt van mij dan extra aandacht. Veel klussers vergeten dat elektrotechniek een vak is. En je wilt er niet pas achter komen dat de elektra onveilig is aangelegd als je er al woont. Het vóór de koop ontdekken van gebreken en deze kunnen herstellen voor de verhuizing, is de beste beslissing.
Ook gebreken in nieuwe huizen
Het is een misverstand om te denken dat bouwkundige gebreken alleen bij oude huizen voorkomen. Ook in huizen die 5 tot 10 jaar oud zijn kom ik mankementen tegen. Denk aan kitwerk dat zijn beste tijd gehad heeft of tegelwerk dat loszit. Je kijkt er snel overheen, maar dit soort onderhoud is absoluut noodzakelijk.
Bij de bouwkundige keuring kan ik een inschatting geven van de kosten waar je als potentiële koper rekening mee moet houden. Kosten voor direct herstel, of om grotere schade te voorkomen, en de kosten om een woning in redelijke staat te brengen.
Keur vóór de koop
Af en toe kom ik een huis tegen met zo veel gebreken dat ik het liefst tegen de potentiële koper zou willen zeggen: doe het niet. Maar dat is niet mijn taak. Mensen worden verliefd op een huis en willen weten wat ze eraan moeten doen om er fijn in te kunnen wonen.
Ik kijk dan ook alleen naar de bouwkundige staat en wat er bouwtechnisch niet in orde is. Ik geef in het rapport aan wat de kosten zijn om het geheel weer op te knappen. Dan weet de koper in ieder geval wat hem te wachten staat en wat het ongeveer gaat kosten. Die informatie kan de koper vervolgens ook weer gebruiken om te onderhandelen.
Mijn advies is dan ook altijd om de keuring bij voorkeur vóór de koop plaats te laten vinden. Het versterkt je positie in de onderhandelingen aanzienlijk en zorgt ervoor dat de aankoop van je droomhuis echt goed voelt!
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar