Resultaten meldpunt oneerlijke biedingspraktijken
Het biedingsproces moet transparanter. Makelaars zijn aan te weinig regels gebonden, waardoor de controle op het koopproces slecht is. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
Het meldpunt oneerlijke biedingspraktijken
In 2 maanden tijd zijn er 600 meldingen binnengekomen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij het zoeken, aankopen of verkopen van een woning.
De meeste meldingen komen uit de grote steden: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Amersfoort. En gaan over het aankopen van een bestaande woning (79%), gevolgd door meldingen over de verkoop van een bestaande woning (11%) en de aankoop van een nieuwbouwwoning (10%). Meer dan de helft van de meldingen heeft betrekking op 2021, een kwart gaat over 2020 en de rest over de jaren ervoor.
Resultaten meldpunt
We hebben alle klachten die zijn binnengekomen bij het meldpunt verzameld. We hebben de meest voorkomende meldingen op een rij gezet.
Oneerlijke biedingspraktijken
Onze aanbevelingen
Vrijwel alle meldingen zijn terug te leiden tot één hoofdoorzaak: het gebrek aan transparantie in het koopproces. Er zijn niet of nauwelijks regels, waardoor controle slecht mogelijk is.
We raden de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren met klem aan om met de brancheorganisaties afspraken te maken. Desnoods moet ze hun medewerking aan betere regelgeving en scherpere gedragscodes afdwingen. Ook het koopproces moet transparanter worden, waardoor controle beter mogelijk is. Kopers, verkopers en makelaars hebben daar allemaal voordeel van.
Meer weten
Analyse meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken (pdf)
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar