Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Aan welke keurmerken en certificaten moeten zonnepaneelinstallaties voldoen?

Voor zonnepaneelinstallaties en bedrijven die daarin handelen gelden verschillende keurmerken. Sommige keurmerken zijn verplicht en voor andere keurmerken kan op vrijwillige basis gekozen worden.

CE-keurmerk of CE-markering

Veel producten mogen in Europa uitsluitend worden verhandeld als ze een CE-markering hebben. Dit geldt ook voor zonnepanelen en omvormers. Het CE-keurmerk moet vermeld staan op de zonnepanelen of op de omvormer(s).

IEC-certificaat

De International Electrotechnical Commission (IEC) ontwikkelt en publiceert internationale normen voor elektrische componenten en apparatuur. Zij stelt alleen normen op, maar test de apparatuur niet. Een apparaat kan aan verschillende IEC-normen moeten voldoen. Voor zonne-energiesystemen zijn er zo'n 172 normen. 
Het testen wordt door onafhankelijke testlaboratorium gedaan, zoals bijvoorbeeld het Duitse TÜV. In Nederland worden de IEC-normen uitgegeven door de NEN. Zo wordt de opbrengst van zonnepanelen, het Wattpiek (Wp) vermogen, vastgesteld volgens de norm IEC 61215 of als de NEN die uitgeeft: NEN-EN-EIC 61215. 

TÜV keurmerk

Het Duitse TÜV is wereldwijd aanvaard als een van de meest betrouwbare keuringsinstanties voor zonnepanelen. TÜV zorgt voor een periodieke inspectie van de productie en test de zonnepanelen en omvormers op de verschillende  IEC-normen. 
Zo test de TÜV de zonnepanelen op hun prestaties, weersbestendigheid, mechanische sterkte en manier waarop ze vervoerd moeten worden. Dit gebeurt allemaal volgens de verschillende IEC-normen. Als een zonnepaneel aan een norm voldoet, krijgt het voor de betreffende norm een TÜV certificaat. 
 

NEN-EN 50549-1 Europese verordening Requirements of Generators (RfG)

Om stroom te mogen leveren aan het openbare elektriciteitsnet, moeten zonnestroominstallaties voldoen aan de Europese verordening Requirements of Generators (RfG). Dit betekent dat de omvormer(s) aan deze eisen moeten voldoen. Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, zorgt die namelijk voor de levering van de stroom aan het openbare net. Deze verordening moet ervoor zorgen dat het openbare net veilig en betrouwbaar blijft. De verordening zorgt er wel voor dat omvormers bij overbelasting van het net automatisch uitschakelen. 
Meer informatie over deze verordening en het ReplaceWithServiceCall(6226,'Vraag+Antwoord');uitschakelen van omvormers bij overbelasting openbare net.

RoHS-richtlijn

De RoHS is een Europese richtlijn die het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur beperkt. Deze richtlijn geldt ook voor zonnepanelen. In zonnepanelen kunnen namelijk bepaalde metalen en kunststoffen zitten die onder deze richtlijn vallen. 

Stichting OPEN

Alle partijen die elektrische en elektronische producten op de Nederlandse markt brengen, moeten zich verplicht registreren bij de Stichting OPEN. Dit geldt dus ook voor producenten en importeurs van zonnepanelen en omvormers. 
Producenten en importeurs betalen een verwijderingsbijdrage voor de apparaten die ze verkopen / op de markt zetten. Met dat geld zorgt de stichting OPEN voor de inzameling en recycling in Nederland. 
Meer over de  inzameling en recycling van zonnepanelen en omvormers.

Erkenningsregeling InstallQ Zonnestroomsystemen

InstallQ is een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van installateurs borgt. Voor werkzaamheden aan zonnestroomsystemen is er de erkenningsregeling InstallQ Zonnestroomsystemen. Er is geen verplichting voor installateurs om aangesloten te zijn InstallQ. Iedereen die dat wil, mag zonder erkenning of certificering zonnepanelen plaatsen. Een erkende installateurs van zonnestroomsystemen vind je in het Centraal Register Techniek, zoek hier op 'zonnepanelen' of 'zonneboilers'. 

Lidmaatschap brancheorganisatie

Het voordeel van een installateur die is aangesloten bij een brancheorganisatie is, is dat deze via de branche op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op zijn vakgebied. De belangrijkste brancheorganisaties voor zonnepaneelinstallaties zijn Holland Solar en Techniek Nederland.

ISO-certificaat

Het ISO-certificaat zegt dat het kwaliteitssysteem van de organisatie aan zekere eisen voldoet. Het zegt weinig over de kwaliteit van de geleverde producten of diensten. ISO 9001 en de milieucertificering ISO 14001 zijn protocollen die gevolgd worden in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld bij de klachtenafhandeling. Keuringen en controles worden uitgevoerd door diverse certificatie-instellingen. ISO is hier zelf niet bij betrokken. ISO-certificaten zijn niet verplicht.

Aandachtspunten

  • Omdat TÜV het bekendste en meest vereiste keurmerk is, wordt hiermee soms gerommeld. Als je enige twijfel hebt, check of het opgegeven TÜV certificaat ook daadwerkelijk is afgegeven via Certipedia Service. Je kunt hier het TÜV nummer van de fabrikant invullen.
  • Zonnestroominstallaties kunnen storingen geven op radiofrequenties als ze niet op de juiste manier of niet met de juiste apparaten gemonteerd worden. Op de website van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen agentschap Telecom) vind je informatie voor zendamateurs over frequenties in combinatie met zonnepanelen.
  • CE-markering staat voor Conformité Européenne. Let wel op bij producten afkomstig uit China. China heeft namelijk ook een CE-logo ontwikkeld. Deze staat voor China Export mark.
    Alleen producten voorzien van het Europese CE keurmerk mogen in Europa verkocht worden. Producten uitsluitend voorzien van het Chinese CE-exportlogo niet. Er zit een klein verschil tussen het Europese en het Chinese logo. Bij het Chinese logo staan de C en de E dichter bij elkaar. Zie afbeelding.

Afbeelding: Europees en Chinees CE-logo

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube