Kennisbank
Is het zinvol om het verouderde splitsingsreglement te actualiseren?
Ja, het kan zinvol zijn om het te actualiseren. Een nieuwe versie sluit beter aan bij de problemen van deze tijd. In een oud splitsingsreglement kan een bepaalde situatie niet staan.
Om het splitsingsreglement te wijzigen moet de VvE eerst de wijzigen via de notaris. Daar zijn kosten mee gemoeid. Het is verstandig om je in dit proces te laten informeren door een notaris, over de kosten en de stappen die gezet moeten worden. Bepaal met de VvE of de wijziging noodzakelijk is en of jullie de kosten hiervoor willen maken.
Als de splitsingsakte om een andere reden gewijzigd moet worden, is dat vaak een logisch moment om te besluiten of een nieuwer model splitsingsreglement beter aansluit bij de huidige situatie van de VvE.
Aandachtspunten
- Voor het wijzigen van de splitsingsakte is unanimiteit vereist, dat wil zeggen dat alle eigenaren de gewijzigde akte moeten ondertekenen.
- Mocht het niet lukken om alle eigenaren een handtekening te laten zetten, dan kan het besluit in een vergadering genomen worden. Dit kan alleen als 80 % (4/5) van het totaal aantal stemmen in de voor het besluit stemt.
- In de splitsingakte kan staan, dat een grotere meerderheid nodig is.
- Ook is toestemming nodig van de beperkt gerechtigden. Bijvoorbeeld de hypotheekverstrekkers.