Kennisbank
Is mijn elektriciteitsmeter geschikt om elektriciteit terug te leveren?
Niet elke meter is geschikt voor het terugleveren van stroom aan het openbare elektriciteitsnetwerk.
Digitale of slimme meter
Slimme meters zijn digitale meters die automatisch je meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Slimme meters zijn altijd geschikt om teruggeleverde stroom te meten.
Niet elke digitale meter is een slimme meter. Sommige digitale meters hebben geen mogelijkheid om teruglevering te registreren. Je kan aangeven of jouw digitale meter geschikt is voor teruglevering.
Wel geschikt | Niet geschikt |
---|---|
Digitale meter met terugleverregistratie | Digitale meter zonder terugleverregistratie |
Analoog: Draaischijf of ferraris meter
De meeste analoge meters zijn geschikt voor teruglevering. Bij een analoge meter draait de schijf wanneer je stroom verbruikt. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe sneller de schijf draait.
Lever je stroom terug aan het openbare net, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen hebt, dan draait de schijf achteruit.
Sommige draaischijfmeters hebben een terugloopblokkering. Dat betekent dat ze niet achteruit kunnen lopen en dus niet geschikt zijn voor levering aan het openbare net.
Wel geschikt | Niet geschikt |
---|---|
Analoge meters | Analoge meter met terugloopblokkering |
Niet geijkt
Analoge meters zijn niet geijkt op achteruit draaien. Wanneer een meter niet is geijkt, heb je geen garantie dat de meter de teruglevering juist registreert. Een aantal netbeheerders geven daarom aan dat je analoge meter niet geschikt is voor teruglevering. Je kunt er in dat geval toch voor kiezen om de meter te laten hangen. Je neemt dan zelf het risico voor een te lage meterstand.
Als de juiste registratie van levering niet kan worden gegarandeerd, wordt de meter afgekeurd. Vervanging van je meter door een digitale of een slimme meter is dan niet te voorkomen.
Kosten vervanging
Wanneer bij de plaatsing van de zonnepanelen blijkt dat jouw meter niet geschikt is voor teruglevering, dan biedt de netbeheerder kosteloos een slimme meter aan. Er zijn geen kosten verbonden aan deze vervanging. Ook de maandelijkse kosten blijven gelijk aan wat je nu betaalt.
Aandachtspunten
- Aanmelden bij je netbeheerder
Om de teruggeleverde stroom te verrekenen, moet je meter geschikt zijn voor teruglevering. Het is daarom belangrijk om je systeem aan te melden op www.energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijke site van de Nederlandse netbeheerders.
De netbeheerder controleert dan automatisch of je meter geschikt is. Als daaruit blijkt dat de meter zonder problemen kan terugleveren, hoeft er niets te gebeuren. Is dat niet het geval, dan moet hij vervangen worden. Het vervangen van de meter is in dat geval kosteloos. Zo ben je verzekerd van een correcte verrekening van de teruggeleverde stroom. - Als de saldering in de toekomst wordt versobert of helemaal verdwijnt, zullen de netbeheerders alle draaischijfmeters gaan vervangen. Een netbeheerder kan met een draaischijfmeter niet registreren hoeveel stroom wordt terug geleverd en kan dus niet de nieuwe regeling doorvoeren bij de huishoudens met een dergelijke meter. Zie ook Kan ik in de toekomst nog salderen?.
Hoe nu verder
- Collectieve Inkoop Zonnepanelen: zonnepanelen van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs via Vereniging Eigen Huis