Wanneer zonnepanelen stroom opwekken, draaien de draaischijf en de teller van de meter langzamer. Je gebruikt de opgewekte stroom dan zelf, waardoor je minder stroom van het openbare net afneemt.
Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment in huis verbruikt, draait de meter zelfs terug. Op dat moment wordt er automatisch .
Afbeelding draaischijfmeter
Aandachtspunten
Niet elke draaischijfmeter is geschikt voor salderen. Sommige meters hebben een terugdraaibeveiliging. Soms geeft een netbeheerder aan dat de meter niet geijkt is voor salderen. De meter meet dan niet het juiste stroomverbruik. Je netbeheerder weet of jouw meter geschikt is.
Draaischijfmeters worden niet meer geplaatst. Defecte meters worden alleen nog vervangen door digitale meters of door slimme meters.
In het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling was opgenomen dat alle draaischijfmeters verplicht vervangen moeten door of digitale energiemeters,voor zover deze nog beschikbaar zijn. Mensen die nog geen slimme meter hebben, zouden dan door hun nogmaals een slimme meter aangeboden krijgen. Je zou dan verplicht zijn de slimme meter of een digitale meter te accepteren. Weiger je alsnog dan kunnen er boetes volgen. Hoe dit nu verder gaat nu het wetsvoorstel door de eerste kamer is tegengehouden is nog onduidelijk.
Bij plaatsing van een slimme meter kun je kiezen om de zendmodule uit te zetten. Qua functionaliteit is deze dan nagenoeg gelijk aan de digitale meter. Je moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.