Kennisbank
Kan ik mijn cv-ketel vervangen door een warmtepomp?
Het vervangen van een cv-ketel door een volledige warmtepomp (all-electric) kan alleen als de woning zeer goed geïsoleerd is en voorzien is van een . Vervanging van de cv-ketel betekent meestal ook dat er een alternatief moet komen voor het warme tapwater, bijvoorbeeld een boiler.
Een volledige warmtepomp heeft vaak voor koude periodes en voor het verwarmen van warm water op 60 graden een elektrisch verwarmingselement. De huidige generatie warmtepompen heeft bij lage temperaturen een slecht rendement en kan water voor verwarming of tapwater tot maximaal 55 graden verwarmen. Vanwege legionella moet warm tapwater af en toe op 60 graden opgestookt worden.
Hoge-temperatuur-warmtepomp
Er komen ook steeds meer hoge-temperatuur-warmtepompen. Die werken vaak met andere koudemiddelen, zoals propaan, waardoor ze een hogere temperatuur kunnen halen. Het is niet verstandig om constant met een hoge temperatuur te stoken, omdat het rendement dan slecht is. Een voordeel kan zijn dat de warmtepomp ook het warme water op 60 graden kan krijgen en je daarvoor dus geen elektrisch verwarmingselement nodig hebt.
Alternatief: hybride warmtepomp.
Een alternatief voor een volledige warmtepomp is het plaatsen van een . Een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst en zorgt een groot deel van het jaar (voor-en najaar) voor voldoende warmte in de woning. Als het echt koud wordt springt de cv-ketel bij of neemt het helemaal over. De cv-ketel zorgt ook voor warm water. De gasaansluiting met de bijbehorende vaste kosten blijven dan wel.
Soorten warmtepompen
Warmtepompen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar.
- Warmtepomp met bodembron
Een warmtepomp met bodembron haalt de energie (warmte) uit de bodem. Dit type warmtepomp heeft door de redelijk constante temperatuur van de bodem een goed rendement, maar zijn duur in aanschaf vanwege de grondboring. Een bodemwarmtepomp wordt meestal als all-electric warmtepomp gebruikt. - Luchtwarmtepomp
Een luchtwarmtepomp haalt de energie (warmte) uit de buitenlucht. Door de wisselingen in de buitentemperatuur is een luchtwarmtepomp minder efficient dan een bodemwarmtepomp, maar voordeliger in aanschaf. Luchtwarmtepompen zijn als all-electric en als hybride leverbaar. - Ventilatie warmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp is een hybride warmtepomp, die zijn energie haalt uit de ventilatielucht van de woning. De beschikbare energie uit de ventilatielucht is beperkt. Meestal wordt dit type warmtepomp alleen gebruikt voor het (voor)verwarmen van warm tapwater. - Lucht/lucht warmtepomp
Een lucht/lucht warmtepomp wordt meestal verkocht als airco, maar de meeste airco's zijn omkeerbaar en kunnen naast koelen ook verwarmen. Zowel koelen als verwarmen kan dan alleen in de ruimte waar een binnenunit is geplaatst. Op een split airco kunnen meerdere binnenunits voor verschillende ruimtes worden aangesloten.
Een lucht/lucht warmtepomp of airco vraagt extra stroom om een ruimte te koelen, waardoor voor veel mensen de energierekening zal stijgen. Voor het verwarmen van een ruimte werkt deze warmtepomp met een prima rendement en kan het een voordelige optie zijn om ruimtes individueel te verwarmen.
Aandachtspunten
- Testen
Test of de woning geschikt is om met een (hybride) warmtepomp te verwarmen door de van de cv-ketel in te stellen op 50 graden.
Bij een hybride warmtepomp moet je dit testen bij een buitentemperatuur tot net boven het vriespunt. Bij een lagere temperatuur neemt namelijk de cv-ketel de verwarmingsvraag over. Voor een all-electric warmtepomp moet je tot ruim onder het vriespunt testen of de woning nog voldoende op temperatuur komt. Als dat lukt, is de woning geschikt voor een all-electric warmtepomp.
Lees voor het instellen van de cv-ketel op een lagere aanvoertemperatuur de gebruiksaanwijzing of laat het dit door een installateur doen. - Aanpassen woning
Om een woning geschikt te maken voor een warmtepomp zijn twee aspecten belangrijk. Het warmteverlies en het .
De woning moet goed geïsoleerd en kierdicht zijn. De woning verliest hierdoor minder energie en komt makkelijker op temperatuur.
Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij een lage aanvoertemperatuur. Vloer- en wandverwarming functioneren het beste. Met boosters kan ook het bestaande afgiftesysteem aangepast worden. Dit zijn ventilatoren die onder of boven de radiatoren en convectoren zitten. Door de booster komt de warmte sneller de woning in. Er zijn ook speciale lage temperatuur radiatoren te koop. Deze zijn standaard al voorzien van een ventilator.
Hoe nu verder
- Duurzaam verwarmen: Welke mogelijkheden zijn er voor het duurzaam verwarmen van woningen?