Kennisbank
Mag ik een geluidsopname maken van de VvE-vergadering?
Ja, als je VvE-lid bent en deelneemt aan de vergadering, mag je de vergadering opnemen.
Op grond van artikel 139a lid 1 van het Wetboek van Strafrecht is het stiekem opnemen van een gesprek namelijk alleen strafbaar als de persoon die de opnames maakt zelf geen deelnemer is aan het gesprek.
Geen toestemming
Officieel hoef je van tevoren geen toestemming te vragen. Natuurlijk is het wel netjes om dit te doen. Wanneer je het gesprek opneemt puur voor privédoeleinden wordt dit niet verboden door de AVG.
Wel toestemming
Voor het openbaar maken van een opgenomen gesprek, bijvoorbeeld op sociale media, is wél toestemming nodig. Het openbaar maken zonder toestemming leidt namelijk tot de schending van iemands privacy. Deze persoon kan zich dan beroepen op de AVG.
De opgenomen vergadering kan wel als bewijs worden gebruikt in civiele procedures. In een civiele zaak is namelijk al het bewijs toelaatbaar, maar hoe een rechter de opname beoordeelt is een andere vraag. De rechter mag zelf bepalen wat hij als bewijs gebruikt.
Aandachtspunten
- Als er veel ingewikkelde zaken aan de orde komen, kan het opnemen van de vergadering verstandig zijn.
- Geef vóór de vergadering aan dat je de vergadering wilt opnemen en wat de reden daarvan is.
- Spreek eventueel binnen de VvE af dat de VvE-vergadering altijd opgenomen wordt.
- Een VvE-beheerder mag de VvE-vergadering niet zomaar opnemen. De beheerder is namelijk geen deelnemer aan de vergadering, maar een professionele partij.