Kennisbank
Moet ik mijn aandeel in het VvE-vermogen opgeven in box 3?
Ja, de waarde van jouw lidmaatschapsrecht in de VvE geef je voor de inkomstenbelasting aan in . Onder lidmaatschapsrecht wordt hier verstaan: het recht om in het appartement te wonen en gebruik te maken van de gemeenschappelijke ruimten. Dit recht heeft een waarde omdat de VvE vermogen in de vorm van reserves opbouwt.
Als eigenaar van een appartement ben je verplicht lid van de (VvE). Je hebt daarmee ook automatisch een aandeel in het vermogen van de VvE. Dit omvat alle reserves van de VVE onder welke naam dan ook. Dit zijn bijvoorbeeld de algemene reserve, een onderhoudsreserve, een MJOP-reserve, voorzieningen, bestemmingenreserves en nog te bestemmen resultaat vorig jaar. De wet spreekt over lidmaatschapsrecht. Hieronder valt in feite het saldo van de bezittingen en schulden van de VVE.
De Hoge Raad heeft uitgesproken dat de waarde van het lidmaatschap in de VvE geen deel uitmaakt van de woning zelf en daarom voor de inkomstenbelasting in box 3 moet worden aangegeven. Het betreft dan het bedrag van het aandeel in de hiervoor genoemde reserves. Vaak zal de administratief beheerder aangeven welk bedrag u in de aangifte moet vermelden.
Aandachtspunten
- De grootte van jouw aandeel in het vermogen van de VvE staat in de . Vaak is dat gerelateerd aan het of de oppervlakte van het appartement. Laat de VvE de administratie doen door een administratiekantoor? Vraag dan bij hen op wat jouw aandeel is in het vermogen. Vaak verstrekken administratiekantoren een individuele jaaropgave aan de leden van de VvE, op papier of online.
- Het appartement zelf is fiscaal een eigen woning. Dat zit in en geef je dus niet aan in box 3.
- Mede door bemoeienis van Vereniging Eigen Huis worden VVE-reserves belast als spaargeld en niet meer als overige bezittingen. Bij overige bezittingen wordt van een veel hoger rendement uitgegaan. Huiseigenaren die sparen voor toekomstig onderhoud betaalden daardoor veel minder belasting dan appartementseigenaren die via de VvE daarvoor sparen. Deze onrechtvaardigheid is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 opgeheven. De VvE-reserves en tegoeden op derdenrekeningen bij de notaris zullen hetzelfde worden belast als spaargeld.
- Als je in de aangifte VvE-reserves moet opgeven, vraagt het aangifteprogramma om een bankrekeningnummer van de VvE. Is dat banknummer niet bekend? Vul dan "nvt" in. Dit is ook terug te vinden in de toelichting.
- Is er sprake van een box 3 inkomen in de jaren 2021 en 2022, waarbij het vermogen bestaat uit meer dan alleen banktegoeden? Dan worden er nog geen definitieve aanslagen opgelegd door de Belastingdienst en worden de ingediende bezwaarschriften aangehouden. De staatssecretaris heeft aangegeven de uitkomsten van enkele relevante lopende procedures over de Wet rechtsherstel box 3 af te willen wachten. Advocaat Generaal Wattel heeft in één van deze procedures geconcludeerd dat de Wet Rechtsherstel Box 3 in strijd is met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht. De Hoge Raad heeft in lijn met deze conclusie inmiddels uitspraak gedaan. De Hoge Raad geeft aan dat van strijd met het eigendomsrecht en discriminatieverbod sprake is wanneer het werkelijk rendement lager is dan het wettelijk vastgesteld rendement. Belastingplichtigen moeten dit wel zelf kunnen aantonen.Er komt dus een tegenbewijsregeling .
Hoe nu verder
- Appartement en VvE
- VvE-reserves worden te zwaar belast in box 3 (nieuwsbericht, 17 mei 2023)
- Bezwaren en definitieve aanslagen met Box 3 inkomen uit meer dan alleen banktegoeden aangehouden tot uitspraak Hoge Raad
- Conclusie Advocaat Generaal Wattel
- Uitspraak Hoge Raad 6 juni 2024
- Kamerbrief over box 3 voorbereidingen arrest Hoge Raad en onderzoek tegenbewijs over meerdere jaren
Ook interessant in kennisbank
- Mag de verkoper zijn deel uit het reservefonds van de VvE opnemen bij verkoop?
- Wat valt onder de verantwoordelijkheden van de VvE?
- Kunnen wij voor onze kleine VvE een voordelige bankrekening openen ?
- Mag een bestuurslid van de VvE zitting nemen in de kascommissie?
- Is mijn aandeel in de betaalde rente over de VvE-lening aftrekbaar?