Nieuwbouwhuis na aankoop vaak veel duurder door verplicht warmtesysteem
De verwarmingsinstallatie (warmtepomp) buiten de koopsom van nieuwbouwwoningen houden, moet geen truc worden om onder de, door de overheid vastgestelde, betaalbaarheidsgrens van maximaal €390.000 te bouwen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis in de uitzending van Nieuwsuur van zaterdag 30 maart jl. over ‘koppelverkoop’ bij nieuwbouw.
Eigen Huis-directeur Cindy Kremer roept in de uitzending minister Hugo de Jonge op duidelijkheid te geven over wat bij de prijs van een nieuwbouwwoning inbegrepen hoort te zijn en hoe hij deze creatieve trucjes wil gaan aanpakken. “Wij vinden het onwenselijk dat wordt geschoven met de kosten om de prijs van de woning aantrekkelijker te laten lijken dan die is. Het verwarmingssysteem is een basisvoorziening die bij de prijs van de woning inbegrepen hoort te zijn. Hoe kunnen we anders spreken van betaalbare nieuwbouwwoningen als daar nog flinke bedragen bij komen voor bijvoorbeeld de huur of lease van een warmtepomp.”
Geen keuze
Nieuwsuur heeft de koppelverkoop in meer dan 20 gemeenten weten te traceren. Dat werkt zo: bij de inschrijving van een nieuwbouwproject komt de koper erachter dat er – naast de koopsom - zo'n 15 tot 20 duizend euro bij komt voor het warmtesysteem. De warmtepomp kan separaat worden aangekocht of geleased bij derden. De koper kan dan bij een leasecontract op termijn veel duurder uit zijn.
Een onwenselijke constructie voor de consument vindt Eigen Huis. Hierdoor krijg je als koper te maken met twee contractpartijen (de bouwer van het huis en de leverancier van het energiesysteem). Dit kan leiden tot situaties waarin het niet (helemaal) duidelijk is wie verantwoordelijk is als er iets met het warmtesysteem niet in orde blijkt te zijn. Bovendien worden de meeste nieuwbouwwoningen onder een garantie- en waarborgregeling (van Woningborg, SWK of Bouwgarant) gebouwd. Als het energiesysteem buiten het contract met de bouwer wordt gehouden, dan zal het niet onder de garantie- en waarborgregeling vallen. Dat kan nadelig uitpakken voor de koper. Daarom vindt Vereniging Eigen Huis dat het energiesysteem onder de verantwoordelijkheid van de bouwer moet vallen en dat de prijs ervan wordt opgenomen in de koop-/aanneemsom.
Nieuwbouw kopen