Een sterke aanpak van funderingsproblemen
Steeds meer huizen kampen met funderingsproblemen. Wij maken ons hard voor een nationale aanpak waarbij de lasten eerlijk worden verdeeld en huiseigenaren beter beschermd worden.
Ons standpunt
Door klimaatverandering en waterbeheer ontstaan steeds vaker te lage grondwaterstanden, met verzakkende huizen als gevolg. De kosten voor funderingsherstel zijn enorm en komen nu volledig voor rekening van huiseigenaren, terwijl zij geen invloed hebben op de oorzaak. We vinden dit onrechtvaardig en pleiten daarom voor een sterke nationale aanpak. We werken hierin samen met woningcorporaties, verzekeraars, banken en kennisinstellingen.
Eerlijke verdeling van de kosten
De financiële lasten van funderingsherstel moeten eerlijk worden verdeeld tussen overheid en huiseigenaren. Een nationale aanpak met goede financieringsregelingen is daarbij belangrijk.
Betere informatievoorziening
(Toekomstige) huiseigenaren moeten tijdig kunnen beschikken over informatie over funderingsrisico's. Zo voorkomen we miskopen en kunnen eigenaren preventief maatregelen nemen.
Preventie en regie door de overheid
De overheid moet meer regie nemen in de aanpak van funderingsproblematiek, met focus op preventie door beter (grond)waterbeheer en klimaatadaptatie.
Wat doet Vereniging Eigen Huis?
Vereniging Eigen Huis pleit al enige jaren samen met andere partijen voor een sterke nationale aanpak van funderingsproblematiek. Onze meest recente acties zijn:
2024
oktober 2024
Werkbezoek Merlien Welzijn in Rotterdam
Met de Funderingscoalitie organiseerden we een werkbezoek voor Tweede Kamerlid Merlien Welzijn (NSC). Tijdens het bezoek kreeg ze een rondleiding in een pand waar funderingsherstel plaatsvond. Vertegenwoordigers van Vereniging Eigen Huis, woningcorporaties en andere partners deelden hun kennis over de impact van funderingsproblemen op huiseigenaren. Het werkbezoek benadrukte de enorme financiële lasten en de dringende behoefte aan duidelijke regie en ondersteuning vanuit de overheid.
april 2024
Funderingscoalitie roept Tweede Kamer op tot actie
In een position paper en in gesprek met kamerleden roep de Funderingscoalitie de Tweede Kamer op om de funderingsproblematiek snel aan te pakken en woningeigenaren niet te laten opdraaien voor de gevolgen ervan, om zo een funderingscrisis te voorkomen. Het advies van de Raad voor Leefomgeving en infrastructuur is een belangrijke basis voor de nationale aanpak. Het Rli pleit voor kennisverstrekking over risico's op funderingsschade en ondersteuning voor onderzoek naar en herstel van schade.
2023
oktober 2023
Motie aangenomen in Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om te onderzoeken hoe de kosten van funderingsschade op een redelijke manier kunnen worden verdeeld tussen huiseigenaren, (lokale) overheid en waterschappen. Vereniging Eigen Huis lobbyde actief voor het indienen van de motie en is erg blij dat er nu gekeken wordt naar een eerlijkere kostenverdeling.
2021
maart 2021
Deltaplan funderingsschade
Vereniging Eigen Huis heeft samen met relevante partners (Verbond van Verzekeraars, Nederlandse Vereniging van Banken, het Kenniscentrum Aanpak Funderingsschade (KCAF) en Aedes) het manifest 'Deltaplan funderingsschade' aan politiek Den Haag aangeboden. In het manifest wordt aangedrongen op een regierol voor het Rijk op het gebied van funderingsproblematiek.
Meer over het deltaplanDe fundering is letterlijk de basis van de woning. Als deze basis verzwakt, dan leidt dit tot problemen boven de grond. Naar schatting krijgen 425 duizend woningen de komende jaren te maken met funderingsproblemen. Huiseigenaren hebben dringend behoefte aan concrete, gerichte hulp bij het onderzoeken van funderingsproblemen. Daarnaast moet er een eerlijke lastenverdeling komen, anders zitten eigenaren door de hoge kosten gevangen in hun eigen huis.
Actueel
Werkbezoek toont harde realiteit funderingsherstel
03 november 2024
Meer invloed huiseigenaar op WOZ-waarde
08 oktober 2024
Betrek senioren bij gemeentelijk woonbeleid
24 september 2024
Villabelasting mogelijk in strijd met eigendomsrecht
14 augustus 2024
Funderingsproblematiek vereist actie
18 april 2024
Parkeervergunningen in 2024 bijna 5% duurder
08 april 2024