Villabelasting mogelijk in strijd met eigendomsrecht
Volgens een aantal belastingadviseurs is de villabelasting, het hoogste percentage van het eigenwoningforfait voor woningen die een WOZ-waarde van €1.310.000 of meer hebben, in strijd met het Europese eigendomsrecht. Vereniging Eigen Huis merkte eerder al op dat de villabelasting zijn doel voorbij schiet nu ook rijtjes- en hoekwoningen in de grote steden hier steeds vaker onder vallen.
Een belastingadviseur heeft een aantal van zijn cliënten (huiseigenaren) geadviseerd om in bezwaar te gaan tegen de villabelasting. Ook via andere belastingadvieskantoren zijn waarschijnlijk al bezwaarschriften ingediend. Een staat mag belasting heffen, maar dit moet wel redelijk, zorgvuldig en proportioneel zijn ten opzichte van iemands individuele rechten.
De belastingadviseur is van mening dat de villabelasting in strijd is met het ongestoord recht op eigendom (artikel 1 Eerste protocol van het Europees Verdrag voor de Mensenrechten). De vraag is nu of een hoog percentage van 2,35% daar wel of niet aan voldoet en of de grens van €1.310.000 hoog genoeg is. Vereniging Eigen Huis juicht het dan ook toe als een rechter zich daarover uitspreekt.
Wat betekent dit voor mij?
Het is vaak verstandig om contact op te nemen met je belastingadviseur. Die kan op basis van jouw persoonlijke situatie inschatten hoe kansrijk je bezwaar of beroep zal zijn.
Er zijn in principe drie situaties te onderscheiden:
- Je hebt in het verleden een aanslag inkomstenbelasting opgelegd gekregen waarbij de villabelasting is berekend. De bezwaartermijn van 6 weken na de dagtekening van die aanslag is verlopen.
Je kunt alleen nog een verzoekschrift indienen, want deze aanslagen staan al onherroepelijk vast. Tegen een afwijzende beslissing kun je niet in beroep gaan. Een gunstige uitspraak van de Hoge Raad hierover in de toekomst werkt niet met terugwerkende kracht.
- Je hebt minder dan 6 weken geleden een aanslag opgelegd gekregen waarbij de villabelasting is berekend . De bezwaartermijn van 6 weken na dagtekening van de aanslag is nog niet verlopen.
Je kunt een bezwaarschrift indienen en daarin verzoeken het bezwaarschrift aan te houden totdat er een uitspraak is gedaan in vergelijkbare rechtszaken. Het is verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat het bezwaarschrift ook daadwerkelijk wordt aangehouden totdat er een uitspraak is door een (hogere) rechter, bij voorkeur de Hoge Raad. Volgt er namelijk op een eerder moment een uitspraak op je bezwaar, dan zul je zelf in beroep moeten gaan bij de rechter.
- Je hebt nog geen definitieve aanslag opgelegd gekregen.
Let op wanneer je de aanslag inkomstenbelasting krijgt. Zolang er nog geen uitspraak van de Hoge Raad is, is het ook na het ontvangen van de definitieve aanslag verstandig om een bezwaarschrift of beroepschrift in te dienen om je rechten veilig te stellen.
Wat is het eigenwoningforfait, wanneer krijg je ermee te maken en hoe bereken je het?