Werkbezoek toont harde realiteit funderingsherstel
De impact van funderingsproblemen op huiseigenaren is groot en vraagt om snelle actie van de overheid. Dit werd vrijdag duidelijk tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerlid Merlien Welzijn (NSC) aan Rotterdam, waar zij zich liet informeren over de groeiende funderingsproblematiek. Door hoge herstelkosten zitten bewoners klem, terwijl het aantal getroffen woningen blijft toenemen.
Bij het werkbezoek in Rotterdam-Noord, georganiseerd door de Funderingscoalitie, kregen de aanwezigen een kijkje in het souterrain van een pand dat funderingsherstel ondergaat. Tijdens de rondleiding en de presentaties van onder andere Vereniging Eigen Huis, KCAF en woningcorporaties werd zichtbaar hoe complex de problemen zijn en hoeveel impact funderingsherstel op bewoners heeft. "Je ziet soms aan de buitenkant nauwelijks signalen, terwijl de fundering volledig verdwenen blijkt te zijn," legde woningcorporatie Havensteder uit. Ook werd duidelijk hoe ingrijpend funderingsherstel is voor bewoners: ze moeten vaak acht maanden alternatieve woonruimte vinden, wat in de huidige woningmarkt een grote uitdaging is.
Gevangen in je eigen huis
De financiële impact van funderingsherstel is enorm. De hoge kosten kunnen eigenaren gevangen houden in hun woning, zeker wanneer ze gedwongen zijn om een ton extra te lenen voor het herstel. Ook woningcorporaties hebben moeite de kosten te dragen. "We zijn soms genoodzaakt om panden te verkopen aan institutionele beleggers. Wat doet dat met een wijk?" aldus Havensteder. Bovendien is er behoefte aan regie en een duidelijk plan in plaats van eigenaren alleen bang te maken met de hoge kosten: je kunt geen bom laten vallen, zonder handelingsperspectief te bieden.
Roep om landelijke aanpak
Tijdens het werkbezoek werd nogmaals de oproep gedaan om snel tot een landelijke aanpak van funderingsproblematiek te komen. Er is meer gezamenlijk onderzoek nodig en een betere coördinatie, vooral bij 'gespikkeld bezit' waar particuliere eigenaren en corporaties door elkaar zitten. Kamerlid Merlien Welzijn was duidelijk onder de indruk van de ingrijpendheid van de problematiek.
Naar schatting krijgen 425 duizend gebouwen tussen nu en 2035 te maken met funderingsproblemen. Zonder maatregelen kunnen die aantallen zelfs verdubbelen. Simon Vrijsen, belangenbehartiger woningmarkt: “Vereniging Eigen Huis pleit al jaren samen met andere partijen voor een krachtige nationale aanpak. Dat het kabinet voor het eerst geld gereserveerd heeft voor deze nationale aanpak is een belangrijke eerste stap, maar nog maar het begin. Er is nog geen duidelijkheid over hoe huiseigenaren geholpen gaan worden met de kosten. We blijven er nauwlettend op toezien dat er een eerlijke schadelastverdeling komt en sporen de overheid aan tot concrete actie.”
Praat mee!
Weet jij of je in een risicogebied woont of wilt kopen? En weet jij hoe je signalen van funderingsschade kunt herkennen?
Reageer