Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Vocht en andere problemen na isoleren

Heb je jouw vloer, kruipruimte, spouwmuur of dak laten isoleren en ontstaan daarna vochtplekken, schimmel of andere problemen? Wij leggen per isolatiemaatregel uit hoe deze ontstaan en hoe je ze oplost.

vochtplek op de muur

Dakisolatie 

Er zijn twee veelvoorkomende oorzaken die voor problemen kunnen zorgen na het isoleren van je dak

Geen dampremmende laag

Wanneer er geen dampremmende laag is toegepast kan er vocht vanuit de binnenkant van de woning de constructie in komen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor vochtplekken aan de binnenkant van het dak. Op termijn kan er bij een houten dakconstructie houtrot ontstaan. Een dampremmende laag is daarom vooral bij houten dakconstructies van belang. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitenkant van een plat of schuin dak. 

Oplossing: de enige oplossing voor dit probleem is om de dampremmende laag alsnog aan te laten brengen. 

Voorkomen: check vooraf bij het isolatiebedrijf of zij werken met een dampremmende laag.

Lekkage aan je dak

Lekt je dak zonder dat je het door hebt en laat je je dak isoleren, dan wordt het probleem alleen maar erger. Het vocht komt door het isolatiemateriaal en de afwerking van je dak heen.

Oplossing: Los de lekkage op en herstel de eventuele schade die hierdoor is ontstaan. Vaak kan dit vanaf de buitenkant. Is dit niet mogelijk, dan moet het isolatiemateriaal (deels) verwijderd worden om de lekkage op te lossen. Vervolgens kan er opnieuw isolatiemateriaal worden aangebracht. 

Voorkomen: check vooraf je dak op lekkage of andere gebreken. Los deze op voordat je gaat isoleren. 

Vakman nodig? Boek een vakman via de Klusservice die je lekkage verhelpt. 

lekkage plafond

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie kunnen vochtproblemen ontstaan door de volgende oorzaken:

Vervuiling in de spouw

Tijdens de bouw van de woning kan er vuil in de spouw terecht zijn gekomen. Wanneer op een later moment de spouw wordt gevuld met isolatiemateriaal kan er een vochtbrug ontstaan waardoor er vocht via de spouw je woning in kan komen. Hierdoor kunnen vochtplekken ontstaan aan de binnenkant van de spouwmuur. 

Oplossing: Je kunt hiervoor het bedrijf aansprakelijk stellen. Zij zijn verantwoordelijk voor de controle vooraf. Het isolatiebedrijf moet dit oplossen. 

Voorkomen: Check bij het isolatiebedrijf of zij vooraf goed controleren of de spouw schoon is.

Man brengt renovatiekoker aan

Bij het isoleren van de spouw wordt vaak ook de ventilatie van de kruipruimte dichtgemaakt. Dit moet hersteld worden met renovatiekokers. Het isolatiebedrijf dat de spouwmuurisolatie aanbrengt moet dit aanbieden.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Kom je er niet uit met het isolatiebedrijf?

Ervaar je problemen na isolatie, meld dit dan bij het isolatiebedrijf. Kom je samen niet tot een oplossing, vraag dan om juridisch advies. Als lid van Vereniging Eigen Huis helpen onze juristen en advocaten je op weg. 

Gratis verkennend gesprek
Gespecialiseerd in Bouwrecht
Gratis voorbeeldbrieven beschikbaar
Ga naar Juridisch advies

Buitengevel is te poreus of te dicht 

Als de buitengevel (de stenen en de voegen) te poreus zijn, gaat het vocht snel door de gevel heen. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal vochtig waardoor het slecht isoleert. Het vocht kan doortrekken je woning in.
Als de buitengevel te dicht is gaat het vocht van binnenuit de woning zich ophopen. Hierdoor wordt de buitenlaag, bijvoorbeeld een geschilderde buitenmuur, weggedrukt. Het vocht moet uit de constructie naar buiten kunnen en dit kan niet als de buitenlaag te dicht is.

Oplossing: een poreuze gevel kun je verbeteren door opnieuw te voegen of de gevel te impregneren. Bij een te dichte gevel moet het isolatiemateriaal verwijderd worden omdat deze gevel niet geschikt is voor spouwmuurisolatie.

Voorkomen: het isolatiebedrijf moet checken of de gevel geschikt is. Gaan zij toch isoleren, dan zijn zij verantwoordelijk. Bij dichte muren is spouwmuurisolatie af te raden.

Na-isoleren spouwmuur: het advies

Bij na-isoleren wordt een al geïsoleerde spouwmuur extra geïsoleerd. Vereniging Eigen Huis raadt het isoleren van een eerder geïsoleerde spouwmuur af omdat het risico's met zich meebrengt. Daarnaast levert extra isoleren weinig op. Je kunt daarom beter andere energiebesparende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door de kieren tussen de kozijnen en de muur goed af te dichten, of het isoleren van andere plekken in de woning zoals het dak, ramen, deuren en de vloer. Dit levert eerder een lagere energierekening op. 

Lees meer over isoleren

Vloerisolatie

Problemen bij vloerisolatie zijn optrekkend vocht via de gevels en onvoldoende ventilatie van de kruipruimte:

Isolatiemateriaal wordt over bestaande ventilatie geplaatst

Onvoldoende ventilatie kan vocht in de kruipruimte veroorzaken. Dit kan komen doordat er tijdens het isoleren van de vloer isolatiemateriaal voor de bestaande ventilatie is geplaatst. Een vochtige kruipruimte is een risico voor houten vloerconstructies en kan een hoge luchtvochtigheid veroorzaken. Een andere oorzaak van vocht is bijvoorbeeld een hoge grondwaterstand. 

Oplossing: afhankelijk van hoe de kruipruimte vochtig is geworden zijn er verschillende oplossingen. Zo kun je je ventilatie verbeteren door middel van renovatiekokers. Zit er isolatie rondom je bestaande ventilatie, laat deze dan verwijderen of vervang je houten vloerconstructie door beton. Een betonnen constructie is beter bestand tegen vocht vanuit de kruipruimte dan hout. Ook de kruipruimte isoleren kan vochtproblemen tegengaan. Aan de grondwaterstand kun je zelf niks doen.

Voorkomen: zorg dat er geen isolatiemateriaal voor de bestaande ventilatie wordt geplaatst.

Doorslaand vocht via gevel

Wanneer je gevel te veel vocht doorlaat kan dit doorslaan naar de vloerconstructie met houtrot als gevolg. Als je vloer is geïsoleerd ontdek je de houtrot pas veel later waardoor het probleem verergerd.

Oplossing: om het probleem volledig op te lossen kun je de rotte balken en vloerdelen vervangen of de hele vloerconstructie en vloerafwerking vernieuwen. De vloerconstructie is de basis van de vloer en zorgt voor de draagkracht. Deze kan van hout of beton zijn. De vloerafwerking is de bovenste laag, de vloer waar je overheen loopt. Bijvoorbeeld hout, pvc of een gietvloer. Zorg daarnaast voor een minder vochtige kruipruimte (zie volgende alinea). 

Voorkomen: check je vloer op houtrot en andere gebreken. Zit er houtrot bij de gevel, dan is de oorzaak vaak doorslaand vocht vanuit de gevel. Laat in dat geval je gevel behandelen voordat je gaat isoleren. Zo voorkom je problemen. 

houtrot

Belangrijk: voldoende ventilatie en luchtvochtigheid

Welke maatregel je ook uitvoert, bij isoleren dicht je altijd naden en kieren waardoor tocht uit je woning verdwijnt. Wanneer alle naden en kieren gedicht worden en er geen rekening wordt gehouden met ventilatie op andere plekken, wordt er te weinig lucht ververst. Dit kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid waardoor er schimmel ontstaat achter kasten of gordijnen. De luchtvochtigheid geeft aan hoe vochtig de lucht in je woning is. Deze varieert afhankelijk van de weersomstandigheden. De ideale (relatieve) luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 70%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Deze kost een paar tientjes. Een te hoge luchtvochtigheid (vochtige lucht) leidt tot schimmelvorming. Een te lage luchtvochtigheid (droge lucht) kan zorgen voor uitdroging en krimping van houten meubels en vloeren. In beide gevallen voelt het oncomfortabel in je woning. Je kunt dit voorkomen door 24 uur per dag te ventileren. Bijvoorbeeld door middel van decentrale ventilatie of natuurlijke ventilatie

Lees meer over het belang van ventileren

Koudebrug 

Een koudebrug is een deel van de woning dat niet of slecht geïsoleerd is terwijl er omheen wel isolatie is aangebracht. Het deel waar geen isolatie zit koelt te snel af waardoor vocht uit de lucht op deze delen condenseert. Er zijn twee verschillende type condensatie: 

  • Inwendige condensatie
    Hierbij zit er een koudebrug in de constructie. Bijvoorbeeld een stalen balk bij een uitbouw. Dit uit zich in lekkage rondom de stalen balk. 
  • Oppervlakte condensatie
    Oppervlakte condensatie zie je bijvoorbeeld terug op een deel van de muur wat niet geïsoleerd kan worden. Vaak ontstaat er een vochtplek op de muur met schimmel als gevolg.

Oplossing: Een koudebrug kan verholpen worden door de plek waar geen of onvoldoende isolatie zit alsnog te isoleren. 

Koudebruggen.jpg

Tags

  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Isoleren

Lees meer

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube