Energielabel aanpassen na verduurzamen
Heb je eerder een energielabel aangevraagd en daarna verduurzaamd, dan heeft dat waarschijnlijk positieve gevolgen voor je energielabel. Soms kun je het label laten vernieuwen tegen een gereduceerd tarief. Lees hoe dit werkt.
Voorwaarden aanpassen energielabel
Het aanpassen van het energielabel tegen een gereduceerd tarief wordt door energieadviseurs ook wel herlabelen genoemd. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Tot en met 24 maanden na de oorspronkelijke opnamedatum kun je je energielabel laten aanpassen. De adviseur kan dit op afstand regelen;
- De geldigheidsduur (10 jaar) van het oorspronkelijke label blijft hetzelfde na het aanpassen van het label. Voorbeeld: je vraagt een energielabel aan in januari 2024. Dit is het oorspronkelijke label. Je gaat verduurzamen en in juni 2025 laat je de woning herlabelen. De ingangsdatum van het label blijft januari 2024.
- Het vernieuwde label moet afgenomen worden door dezelfde adviseur die het oorspronkelijke label heeft verstrekt en geregistreerd.
Energielabel aanvragen tegen gereduceerd tarief
Wanneer wel
Je kunt herlabelen bij één-op-één wijzigingen, zoals:
- Enkel glas vervangen door HR++ glas;
- Een oude cv-ketel vervangen door een hr-ketel (zonder andere veranderingen aan het verwarmingssysteem);
- Vervangen van oudere ventilatiebox op wisselstroom door een box op gelijkstroom.
Of bij veranderingen, zoals:
- Een kleiner raam vervangen door een groter raam
- Plaatsen van (extra) zonnepanelen
- Verplaatsen van de cv-ketel van bijvoorbeeld de zolder naar een berging
- Radiatoren vervangen door vloerverwarming
- Spouwmuur isoleren
Let op! Voldoet je woning aan de voorwaarden en wil je je label laten aanpassen, laat dan altijd aan de energieadviseur weten dat je wilt herlabelen. Dit voorkomt verwarring.
Wanneer niet
Je kunt niet herlabelen bij veranderingen aan de bestaande woning, zoals:
- Een aanbouw
- Een dakkapel
- Een airco, bijvoorbeeld in een van de slaapkamers of woonkamer
- Een cv-ketel vervangen door een all-electric warmtepomp
- Het plaatsen van een hybride warmtepomp bij een cv-ketel
- Isoleren door het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde van de muur
- Een aangrenzende bergruimte, zoals een garage, isoleren en betrekken bij de woning
- Natuurlijke ventilatie vervangen door wtw ventilatie
Ook een combinatie van één-op-één wijzigingen met grote veranderingen aan de bestaande woning is niet toegestaan. Bijvoorbeeld: je laat een airco installeren en je vervangt enkel glas door HR++ glas.
Wil je na bovenstaande aanpassingen een nieuw label aanvragen, dan moet je een volledig nieuw label aanvragen voor de reguliere prijs. Dan moet een adviseur opnieuw op locatie langskomen om het label vast te stellen. Kijk voor de uitgebreide voorwaarden op de website van de RVO.
Waarom energielabel aanpassen?
Het is belangrijk dat het energielabel betrouwbaar, betaalbaar en bruikbaar is. Als huiseigenaar zijn er verschillende situaties waarin je een actueel label nodig hebt:
- Bij de verkoop of verhuur van je woning
- Wanneer je een financiering aangaat en daarbij aan leennormen moet voldoen
- Bij sommige geldverstrekkers ontvang je rentekorting bij een beter energielabel
Geld besparen
Het herlabelen bespaart ook geld. Heb je de afgelopen 24 maanden een energielabel aangevraagd en daarna verduurzaamd, dan kun je vaak tegen een gereduceerd tarief een energielabel aanvragen. Wacht je tot je het label nodig hebt (bijvoorbeeld bij bovenstaande situaties) en zijn de 24 maanden verstreken, dan moet je je label helemaal vervangen en hier ook de volledige prijs voor betalen.
Verschil herlabelen en vervangen
Herlabelen is interessant wanneer je kort na het aanvragen van een energielabel hebt verduurzaamd. De adviseur kan makkelijk en tegen een gereduceerd tarief op afstand je label aanpassen. Is je huidige label erg verouderd of voldoe je niet aan de voorwaarden voor herlabelen, dan kun je deze het beste helemaal vervangen. Dan komt er opnieuw een adviseur bij je thuis om het energielabel op te stellen en je huidige label wordt hiermee overschreven. Je betaalt de volledige prijs.
Tip! Energielabel aanvragen tegen gereduceerd tarief
Heb je eerder via Vereniging Eigen Huis een energielabel aangevraagd? Dan kun je tegen een gereduceerd tarief je label laten aanpassen.
Dit vindt Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis vindt dat iedereen die energielabels afgeeft het aanpassen van het label na verduurzamen moet aanbieden tegen een gereduceerd tarief.