Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackZonnepanelen - onafhanke...

Zonnepanelen met stekker: weet wat je doet

Wil je zonnepanelen, maar is je dak ongeschikt? Of woon je in een appartementencomplex en krijg je jouw VvE niet mee? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen met stekker. Maar daar zitten haken en ogen aan. Zorg dat je weet wat je doet.

VEH Hero

Plug-and-play zonnepanelen

Zonnepanelen met stekker worden ook ‘plug-and-play zonnepanelen’ genoemd. Deze hebben een stekker die je gewoon in het stopcontact steekt. De zonnepanelen worden bijvoorbeeld aan het balkon gehangen of in de tuin geplaatst. Het gaat dan meestal om twee panelen met daarop een omvormer aangesloten, van maximaal 600 watt. Je kunt deze zonnepanelen met stekker gewoon in de winkel of online kopen en zelf plaatsen. Dat is natuurlijk lekker makkelijk, maar voor je eigen veiligheid zijn er een paar zaken waarop je moet letten.

Voorkom brandgevaar door zonnepanelen met stekker

Ten eerste heeft het de voorkeur om zonnepanelen aan te sluiten op een aparte groep in de meterkast. Vaak betekent dit dat je een nieuwe groep moet laten aanleggen. Kies je ervoor om de zonnepanelen met stekker toch aan te sluiten op een bestaande groep? Kies dan in ieder geval voor een groep met een kleine belasting. Dus bijvoorbeeld niet op dezelfde groep als je wasmachine of elektrische kookplaat. Maar wel op een groep waarop alleen maar lampen zijn aangesloten.

Sluit je de zonnepanelen toch aan op een groep met andere apparaten met een hoog verbruik? Dan kan er brandgevaar ontstaan. De groepsschakelaar en bedrading zijn namelijk afgestemd op een bepaalde hoeveelheid stroom. Normaal gesproken schakelt de groepsschakelaar bij overbelasting automatisch uit. Maar door de plug-and-play zonnepanelen komt de stroom van twee kanten: vanuit het net en vanuit de zonnepanelen. Hierdoor kan er meer stroom door de bedrading stromen. Je omzeilt als het ware de beveiliging van de groepsschakelaar. De bedrading is hier niet op berekend. Hierdoor kan de temperatuur in de bedrading oplopen en kan er brand ontstaan. 

Zonnepanelen met stekkers brengen risico's met zich mee. Zorg dat je weet wat je doet.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Regelgeving niet eenduidig

De regelgeving over het aansluiten van zonnepanelen met stekker is niet eenduidig. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit mogen zonnepanelen met stekker worden verkocht zonder verdere eisen wat betreft aansluiting.  Volgens de NEN1010-norm, waar huisinstallaties aan moeten voldoen, moeten ze op een aparte groep worden geïnstalleerd.

Controleer de meterkast

man checkt meterkast

Hoe sluit je zelf je zonnepanelen veilig aan? Controleer de meterkast: is er een groep die nog vrij is of waarop alleen verlichting en ongebruikte of zelden gebruikte stopcontacten zijn aangesloten? Zet één voor één een groep uit om te ontdekken welke apparaten dan ook uit gaan en op welke groep deze zijn aangesloten.

Zorg dat zonnepanelen stevig staan

Verder is het belangrijk dat je de zonnepanelen met stekker goed bevestigt en – als ze op de grond staan – voldoende verzwaart. Hiermee voorkom je dat ze wegwaaien of door een andere oorzaak omvallen. Als dit gebeurt, kunnen ze beschadigd raken wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Niet elk balkon geschikt voor zonnepanelen met stekker

Je kunt niet zomaar aan elk balkon zonnepanelen hangen. Een glazen wand is bijvoorbeeld niet geschikt. Omdat panelen aan het balkon het aanzicht van het pand beïnvloeden, kan het ook nog nodig zijn om bij de gemeente een vergunning aan te vragen. Dit kun je checken bij je gemeente.

Goedkeuring VvE

Woon je in een appartementencomplex? Ook wanneer je zonnepanelen met stekker neemt, is het belangrijk om vooraf toestemming te vragen aan de algemene ledenvergadering (alv). In het splitsingsreglement staat namelijk dat het zonder die toestemming verboden is aan de buitenzijde van het gebouw iets te bevestigen. De alv kan dan besluiten óf dit mag en onder welke voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke of persoonsgebonden toestemming. Maar ook een maximaal aantal en/of type zonnepaneel kan de alv vastleggen in een overeenkomst met de VvE. Als je verhuist, dan moet je de zonnepanelen weghalen, tenzij de nieuwe eigenaar opnieuw tijdelijke toestemming krijgt.

Meld je zonnepanelen met stekker aan

Energieleveranciers vergoeden stroom die plug-and-play-zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. Het is belangrijk dat je de zonnepanelen aanmeldt via energieleveren.nl. Je vult hier de specificaties in van de zonnepanelen en je omvormer. Daarmee houden netbeheerders het energienet betrouwbaar.

vrouw zit tegen verwarming met ipad en kop thee

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 180.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube