Wat is lekdetectie?
Heb je lekkage in huis en is de oorzaak niet (goed) zichtbaar? Met lekdetectie kan de oorzaak van de meeste water- en gaslekkages worden achterhaald zonder hak- of breekwerkzaamheden.
Wanneer is lekdetectie nodig?
- Als de oorzaak van een vochtprobleem, zoals schimmel- en vochtplekken op muren en plafonds of onverklaarbaar oplopend waterverbruik, niet direct zichtbaar is.
- Bij een gaslek. Kom direct in actie, want dit kan gevaarlijk zijn. Sluit de hoofdkraan en bel een lekdetectiespecialist om het lek op te sporen en te repareren.
- Om uit te sluiten dat het ontstaan van een lek je eigen schuld is. Vaak is een lekdetectierapport nodig om de vervolgschade van waterlekkage vergoed te krijgen van de verzekeraar.
Welke lekkages opsporen?
Een lekdetective kan verschillende lekkages opsporen. Het kan gaan om grote en kleine lekkages op, in of aan: afvoer, daken, water- en gasleidingen, muren, plafonds, riolering, verwarming en vloeren.
Hulp bij lekkage
Wil je een oplossing voor die vervelende lekkage of voor het vocht in de muren, kruipruimte of kelder? Regel direct een betrouwbare lekdetectie specialist.
Maak een afspraakHoe werkt lekdetectie?
Een lek opsporen doet een lekdetective zonder schade aan te richten. Een lek opsporen, de oorzaak en de exacte locatie achterhalen gebeurt via verschillende lekdetectie-technieken. De gevolgschade van een lek zit namelijk vaak op een andere plek dan het lek zelf. Er zijn diverse technieken:
Hoe lang duurt lekdetectie?
Een lekkage opsporen kan vaak binnen één dag. Je ontvangt daarna een uitgebreid lekdetectie-rapport met een duidelijke conclusie en een advies hoe je het probleem kunt (laten) oplossen.
Wat kost lekdetectie?
Lekdetectie, uitgevoerd door een professioneel bedrijf, kost gemiddeld tussen de 400 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen dekt de verzekering deze kosten. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.
Een lekdetectie-specialist selecteren
Er zijn veel partijen op de markt die lekdetectie aanbieden. Het beroep meettechnicus kent geen erkende opleiding of certificaten. Ook bestaat er geen branchevereniging specifiek voor lekdetectiebedrijven. Om met enige zekerheid een keuze te maken raden wij aan op onderstaande punten te letten:
- Hoe is het eerste telefonische contact? Wordt er goed doorgevraagd door het lekdetectiebedrijf zodat de meettechnicus de juiste opdracht meekrijgt voor het onderzoek?
- Spreek van tevoren een vaste prijs af inclusief voorrijkosten, materiaalkosten en arbeid. Die ligt tussen de 400 en 500 euro.
- Controleer of je binnen twee werkdagen een rapport of meetverslag ontvangt met daarin de gebruikte meettechnieken, de eindconclusie, het vervolgadvies en de foto's.
- Wat is de planning en de uitvoeringstermijn?
- Ga na of je naderhand nog bij het bedrijf terecht kan voor vragen over het rapport.