Wel of geen warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of geen warmtepomp nemen? Wij hebben voor je op een rij gezet waarop je kunt letten. Zo kun je zelf beslissen of het in jouw situatie verstandig is een warmtepomp te kopen.

man op de bank achter laptop

Voor- en nadelen warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt jouw woning. Een all-electric warmtepomp of elektrische warmtepomp zorgt daarnaast ook voor warm tapwater. Dit is dus een hele andere manier van verwarmen dan met een cv-ketel. Om te weten of dit in jouw situatie een goed idee is, is het eerst belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen van een warmtepomp zijn.

Warmtepomp voordelen

  • Lagere energierekening. Met een warmtepomp verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Hoewel je elektriciteitsverbruik stijgt, daalt je totale maandelijkse energierekening.
  • Goedkoper uit op lange termijn. Een warmtepomp is een flinke investering, maar je maandelijkse energierekening daalt dus. Op langere termijn ben je hierdoor in veel gevallen met een warmtepomp goedkoper uit.
  • Goed voor het milieu. Doordat je minder gas verbruikt, stoot je ook minder CO2 uit. Dat is goed voor het milieu.
  • Subsidie. Voor een warmtepomp kun je subsidie krijgen, de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Warmtepomp nadelen

  • Duur in aanschaf. Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel. Het duurt meerdere jaren voordat je een warmtepomp hebt terugverdiend.
  • Hoger elektriciteitsverbruik. Hoewel je totale energielasten dus dalen, stijgt elektriciteitsverbruik.
  • Ruimte nodig. De meeste warmtepompen hebben een buitenunit. Hier heb je ruimte voor nodig. (Bodemwarmtepompen hebben geen buitenunit, dat geldt ook voor monoblock warmtepompen die binnen worden geplaatst.) Voor sommige warmtepompen heb je ook binnen best wel wat plek nodig. Bij een all-electric warmtepomp hoort bijvoorbeeld een boilervat voor warm water.
  • Geluid. Een warmtepomp maakt geluid. Dat geldt vooral voor de buitenunit.
  • Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Je huis moet goed geïsoleerd zijn en vaak is er ook vloerverwarming nodig. Anders krijg je jouw woning niet comfortabel warm. Lees waar je huis aan moet voldoen.

Wat kost een warmtepomp en wat levert deze op?

Buitenunit van airco om mee te verwarmen

Zoals je hierboven al las, is een warmtepomp dus een flinke investering maar dalen je maandelijkse energielasten. Nou ben je waarschijnlijk benieuwd om wat voor bedragen het precies gaat. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp, het type woning en de energieprijzen. Milieu Centraal heeft dit op ons verzoek op een rijtje gezet.

Bekijk de gemiddelde kosten en besparing per type warmtepomp

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp en ontvang een vrijblijvend aanbod. Met de Warmtepompcheck ontdek je of jouw woning geschikt is.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee Doe de Warmtepompcheck

Check plannen gemeente

Voordat je besluit een warmtepomp te nemen, is het ook goed te kijken wat de plannen van je gemeente zijn met jouw wijk. Het kabinet heeft namelijk alle gemeenten de opdracht gegeven een warmteplan te maken op wijkniveau. Hierin staat op welke manier de wijken van het gas af gaan en voor welke wijken dit al ingaat vóór 2030. Een van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is het aansluiten van woningen op een warmtenet. Dit gebeurt bij ruim 40-50% van de woningen in Nederland. Als eigenaar van een koopwoning ben je niet verplicht aan te sluiten op een warmtenet, maar het kan een goede oplossing zijn. Als er op korte termijn in jouw wijk zo’n warmtenet komt, kan je dus kiezen: een warmtepomp nemen of over een tijdje aansluiten op het warmtenet.

Samengevat: wanneer wel een warmtepomp...

Samengevat kan een warmtepomp een goede oplossing zijn in de volgende gevallen:

  • Je woning is goed geïsoleerd.
  • Je hebt voldoende ruimte en een eventuele buitenunit veroorzaakt geen geluidsoverlast.
  • Je wilt graag minder gas verbruiken en actief bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. 
  • Jouw gemeente heeft geen concrete plannen om jouw woning binnen zeven jaar op een warmtenet aan te sluiten.

...en wanneer geen warmtepomp

In de volgende situaties is het geen goed idee om een warmtepomp te nemen:

  • Je huis is slecht geïsoleerd.
  • Je hebt buiten of binnen onvoldoende ruimte.
  • Een warmtepomp met een buitenunit is geen goed idee wanneer deze geluidsoverlast veroorzaakt voor je buren of voor jezelf.
  • Een warmtepomp is ook geen goed idee wanneer je woont in een flatgebouw met blokverwarming.
  • Heeft jouw gemeente concrete plannen om jouw wijk binnen zeven jaar op een warmtenet aan te sluiten? Denk dan goed na of je een warmtepomp neemt of dat je liever aansluit op het warmtenet.  

Wel of niet warmtepomp: dit kun je zelf nog doen

Voordat je besluit of je wel of niet een warmtepomp neemt, is het goed om een aantal zaken te checken:

  • Informeer bij de gemeente of zij plannen heeft om je woning binnen zeven jaar aan te sluiten op een warmtenet. Zo ja, dan raden we het kopen van een warmtepomp af.
  • Doe de 50 graden test. Hiermee onderzoek je of jouw woning kunt verwarmen op een lage temperatuur. Zo ja, dan is jouw woning waarschijnlijk geschikt voor een reguliere warmtepomp.
  • Vraag om advies bij een installateur.

Welk type warmtepomp?

Als je besluit een warmtepomp te nemen, is de volgende stap bepalen wát voor warmtepomp. Er bestaan namelijk verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met je hr-ketel of andere cv-ketel. Meestal verwarmt de hybride warmtepomp zelf je huis, de cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is. Daarnaast verwarmt de cv-ketel je kraanwater. Bij een all-electric warmtepomp ga je helemaal van het gas af en kan je cv-ketel dus de deur uit. Verder hebben de meeste warmtepompen een binnen- en een buitenunit, maar tegenwoordig bestaat er ook zoiets als een monoblock warmtepomp. Deze heeft slechts één unit.

Lees meer over verschillende soorten warmtepompen
gezin aan tafel

Gratis e-book 'Je huis verduurzamen met een warmtepomp'

Wil je nog meer weten over warmtepompen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Handige tips en stappenplan
Download het e-book

Ook interessant