Salderingsregeling zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Hoe werkt deze regeling precies? Wat moet je doen om te salderen? En blijft de salderingsregeling bestaan? Lees het antwoord op deze en andere vragen.
Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?
Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dit wordt 'terugleveren' genoemd. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Van de energieleverancier ontvang je dus dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt. Salderen moet op jaarbasis gebeuren.
Hoe werkt salderen? Rekenvoorbeeld
- De familie Van Galen heeft 8 zonnepanelen, die elk 400 kilowattuur (kWh) per jaar opleveren.
- Samen wekken deze panelen in een jaar 8 x 400 = 3200 kWh stroom op.
- Van deze opgewekte zonne-energie gebruikt de familie 1200 kWh zelf.
- Zij levert dus terug aan het net: 3200 - 1200 = 2000 kWh.
- De familie Van Galen neemt ook elektriciteit af van het stroomnet. De hoeveelheid afgenomen elektriciteit in een jaar is 2500 kWh.
- De familie Van Galen moet in dat jaar afrekenen aan het energiebedrijf: 2500 – 2000 = 500 kWh.
Wat moet ik doen om te salderen?
Heb je zonnepanelen en wil je salderen? Meld je dan aan bij je netbeheerder. Dit doe je via www.energieleveren.nl. Je kunt ook je installateur vragen om dit te doen. Als je stroom gaat terugleveren aan het net, is aanmelden overigens verplicht. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt ook met je energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening.
Wat zijn voorwaarden om te salderen?
Om te kunnen salderen, moet je voldoen aan de volgende twee voorwaarden:
- De afname en teruglevering van stroom moeten via dezelfde lopen. Dit is bij de meeste mensen met een eigen huis het geval. Als je in een appartement woont, kan dit anders zijn. Je energieleverancier kan je vertellen wat voor aansluiting je hebt.
- Je moet zijn gecertificeerd. Bij het aanmelden op www.energieleveren.nl zie je een lijst met gecertificeerde omvormers. Hier lees je ook wat je kunt doen als je omvormer niet is gecertificeerd.
Tekst gaat verder onder video
Onze collega legt uit
In deze video legt onze collega Lotte ook uit wat de salderingsregeling is, hoe deze werkt en wat je moet doen om te salderen.
Wat als ik meer stroom aan het net lever dan dat ik verbruik?
Het kan zijn dat je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan dat je hebt afgenomen. In dat geval ontvang je voor de hoeveelheid stroom die overblijft na salderen een terugleververgoeding van de energieleverancier. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Deze kan veel lager zijn dan het tarief dat je krijgt op basis van de salderingsregeling. In de wet is op dit moment geen minimale terugleververgoeding opgenomen.
Kan ik in de toekomst nog salderen?
De komende jaren kan dat wel nog, maar het kabinet wil de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer stopzetten. Als de plannen doorgaan, krijg je vanaf die datum een zogenoemde 'terugleververgoeding' voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Je energieleverancier mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is. De Tweede Kamer heeft inmiddels met de afschaffing van de salderingsregeling ingestemd. De Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Dat gebeurt naar verwachting in december 2024.
Lees meer over afschaffen salderingsregelingBlijf op de hoogte van het laatste energienieuws
Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.
Salderingsregeling en variabel energiecontract
Energieleveranciers gaan op verschillende wijzen om met salderen bij een variabel energiecontract:
- Sommige leveranciers trekken het aantal teruggeleverde kilowattuur (kWh) op jaarbasis af van het aantal afgenomen kWh. Over het aantal kWh dat overblijft, betaal je een gewogen gemiddeld tarief.
- Bij andere leveranciers gaat het als volgt: voor stroom die je afneemt betaal je het tarief van dat moment, voor stroom die je teruglevert krijg je ook het tarief dat op dat moment geldt.
In juli 2024 oordeelde de Rechtbank Midden Nederland dat salderen bij een variabel contract op manier 1 moet worden toegepast. Maar omdat het een vrij recente uitspraak betreft, komt manier 2 op dit moment ook nog voor. Saldeert jouw energieleverancier op manier 2 en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je het beste eerst contact met je leverancier opnemen. Als je er niet uitkomt, kun je eventueel naar de Geschillencommissie.
Salderingsregeling en dynamisch energiecontract
Bij een dynamisch energiecontract verschilt de stroomprijs die je als klant betaalt elk uur. Dit komt doordat deze prijs direct is gekoppeld aan de inkoopprijzen op de Europese groothandelsbeurs voor stroom. De salderingsregeling werkt anders bij zo'n contract. Je betaalt de actuele uurprijs voor stroom die je afneemt en krijgt de actuele uurprijs voor stroom die je teruglevert. Energiebelasting betaal je alleen over het saldo van afgenomen min teruggeleverde stroom. Houd er ook rekening mee dat het kan voorkomen dat je moet betalen voor de stroom die je aan het net levert. Het gebeurt namelijk weleens dat de stroomprijs negatief is.
Opgewekte stroom zelf gebruiken of opslaan
Hoewel de salderingsregeling voorlopig gewoon blijft bestaan, wordt het zelf gebruiken van je eigen zonnestroom een steeds belangrijker thema. Dit komt onder andere doordat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten rekenen voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Je kunt je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken door je elektriciteitsverbruik af te stemmen op de opwek door je zonnepanelen. Met andere woorden: zet je wasmachine aan of laad je elektrische auto op wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken. Je kunt je zonnestroom ook opslaan, bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Alleen zijn zulke batterijen op dit moment financieel nog niet rendabel.
Lees meer over zonnestroom direct zelf gebruiken Lees meer over zonne-energie opslaanTip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen
Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat.