Energiecontract met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen en is het tijd voor een nieuw energiecontract? Dan zijn er een boel zaken waarop je moet letten. Lees waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een energiecontract met zonnepanelen.

Allereerst: kies je vast, variabel of dynamisch energiecontract?
Ook met zonnepanelen sta je bij het afsluiten van een nieuw energiecontract allereerst voor de vraag: sluit ik een vast, variabel of dynamisch energiecontract af? Wij zetten ze nog even voor je op een rij:
- Vast energiecontract. Hierbij betaal je een vast tarief, meestal voor een, twee of drie jaar. Dit tarief is vaak hoger dan bij een variabel contract, maar dan heb je wel gedurende een lange periode zekerheid.
- Variabel energiecontract. Je tarief wijzigt minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Voordeel is dat je bij dalende energieprijzen niet vastzit aan je duurdere energiecontract. Maar je merkt het ook sneller als de energieprijzen stijgen.
- Dynamisch energiecontract. Hierbij veranderen de stroomprijzen elk uur en de prijzen voor gas elke dag. Een voordeel is dat je geld kunt besparen door stroom te gebruiken wanneer het tarief laag is. Nadeel is dat je een stijging van de energieprijzen direct in je portemonnee merkt.
Hoe werkt salderen bij de verschillende contracten?
Naast de verschillen hierboven, is er nog een belangrijk verschil tussen de verschillende soorten contracten. Als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan het net, dan maak je gebruik van de salderingsregeling. Deze werkt bij elk type contract net iets anders.
Salderen bij vast contract
Je mag de eigen opgewekte stroom die je in een jaar teruglevert aan het stroomnet aftrekken van de stroom die je in dat jaar afneemt van je energieleverancier. Over het saldo betaal je het tarief dat je met de leverancier hebt afgesproken.
Salderen bij variabel contract
Energieleveranciers gaan op verschillende wijzen om met salderen bij een variabel energiecontract:
- Sommige trekken het aantal teruggeleverde kilowattuur (kWh) op jaarbasis af van het aantal afgenomen kWh. Over het aantal kWh dat overblijft, betaal je een gewogen gemiddeld tarief.
- Bij andere leveranciers gaat het als volgt: voor afgenomen stroom betaal je het tarief van dat moment, voor stroom die je teruglevert krijg je ook het tarief dat op dat moment geldt.
Salderen bij dynamisch contract
Bij een dynamisch energiecontract moet eerst de teruggeleverde stroom en de afgenomen stroom op jaarbasis tegen elkaar worden weggestreept. Heb je daarna nog meer afgenomen dan teruggeleverd, dan betaal je voor dat verschil. Er zijn nog geen wettelijke regels voor leveranciers hoe zij de vergoeding moeten berekenen.
Risico van salderen van een dynamisch contract: wanneer je stroom aan het net levert, is de stroomprijs vaak laag. Dit komt doordat op dat moment ook veel andere zonnepaneeleigenaren stroom terugleveren. Het aanbod is dan groot en dit drukt de prijs. Houd er ook rekening mee dat je soms zelfs moet betalen voor de stroom die je aan het net levert. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat de stroomprijs negatief is. Meer weten over negatieve stroomprijs en zonnepanelen? Lees meer over zonnepanelen bij een negatieve stroomprijs
Salderingsregeling wordt afgeschaft
De salderingsregeling wordt in 2027 afgeschaft. Vanaf dat jaar ontvang je voor teruggeleverde stroom een zogenoemde terugleververgoeding.
Lees meer over afschaffen salderingsregelingWat is het beste energiecontract met zonnepanelen?
Wij krijgen regelmatig de vraag: welk type contract is nou het beste met zonnepanelen? Het eerlijke antwoord is: dat is niet zomaar te zeggen. Dit ligt heel erg aan jouw persoonlijke situatie en jouw voorkeuren, bijvoorbeeld hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Overigens biedt niet elke energieleverancier elk type contract aan.
Energiecontracten vergelijken met zonnepanelen? Let hierop
Nadat je hebt gekozen voor welk type contract je gaat, is het tijd om energiecontracten te gaan vergelijken. Hierbij moet je op een boel zaken letten. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Tarieven of variabele leveringskosten. Hoewel dit zeker niet het enige is waarop je moet letten, is het wel een hele belangrijke: hoeveel betaal je voor stroom en gas? Een beetje voordelige tarieven zijn natuurlijk wel fijn.
- Vaste leveringskosten. Dit is een vast bedrag dat je per maand, kwartaal of maand aan je energieleverancier betaalt voor bijvoorbeeld administratiekosten. Deze kosten verschillen per leverancier.
- Kortingen. Denk aan een welkomskorting, loyaliteitsbonus of cashback.
- Terugleverkosten. Vrijwel alle energieleveranciers brengen terugleverkosten in rekening voor jouw overtollige stroom die je teruglevert aan het net. De hoogte van deze kosten verschilt, maar ook de manier waarop leveranciers deze precies berekenen. Bij sommige betaal je per teruggeleverde kWh. Bij andere betaal je een vast bedrag per maand, gebaseerd op de hoeveelheid stroom die je op jaarbasis teruglevert.
- Wijze van salderen. Vergelijk je variabele of dynamische energiecontracten? Kijk dan op de website van de specifieke leverancier op welke wijze deze precies saldeert. Vaak staan hier ook rekensommen bij van hoe dit uitpakt in de praktijk.
- Terugleververgoeding. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je voor deze extra teruggeleverde zonnestroom een terugleververgoeding. De hoogte hiervan verschilt per leverancier. Dus: let op de terugleververgoeding.
Wil je overstappen? Kijk dan bij het vergelijken van energiecontracten niet alleen naar de tarieven, maar ook naar zaken als de terugleverkosten en eventuele kortingen.
Zonnepanelen energiecontract aanvragen? Check opgewekte stroom van afgelopen jaar
Ga je contracten vergelijken via bijvoorbeeld een energievergelijker? Dan moet je eerst een aantal gegevens invullen. Naast je jaarlijkse energieverbruik gaat het dan ook om de hoeveelheid stroom die je op jaarbasis teruglevert. Hoe realistischer het getal dat je invult, hoe beter je aanbod aansluit bij je werkelijke situatie. En hoe kleiner de kans dat je na een tijd extra moet betalen. Check daarom hoeveel stroom je afgelopen jaar hebt opgewekt en voer dit in bij de vergelijking van energiecontracten met zonnepanelen. Dit kun je zien op de jaarrekening van je huidige energieleverancier. Heb je net zonnepanelen aangeschaft en wil je overstappen naar een ander energiecontract? Dan moet je een schatting maken van de stroom die je komend jaar verwacht op te wekken. De installateur van je zonnepanelen kan je hier eventueel bij helpen.
Ook bij zonnepanelen: aanbod op maat
Vergelijk je energiecontracten via een energievergelijker? Via zo’n vergelijker moeten energieleveranciers je een persoonlijk aanbod doen. Dit wordt ook wel aanbod op maat genoemd. Omdat leveranciers verplicht zijn een aanbod op maat te bieden kun je makkelijk contracten vergelijken en uiteindelijk een energiecontract kiezen wat goed bij je past. Lees meer over aanbod op maat via Consuwijzer.
Vind het voordeligste contract voor jou met de Energievergelijker
Wil je overstappen van energieleverancier? Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker.