Studieschuld verzwijgen
De meest gestelde vraag tijdens ons Webinar Succesvol een huis kopen is: mag ik de studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek? Wij leggen uit waarom dat niet mag.
Waarom moet je een studieschuld eigenlijk melden?
Een studieschuld is een financiële verplichting, die meetelt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. De studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, maar je bent verplicht hem zelf te melden. Doe je dat niet, dan kan de geldverstrekker volgens de hypotheekvoorwaarden de hypotheek opeisen. In het ergste geval moet je dan je huis verkopen om het geleende bedrag terug te betalen. Als je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, ben je niet ter goeder trouw. NHG helpt je dan niet meer met bijvoorbeeld een restschuld.
Waar kijkt een geldverstrekker precies naar?
In 2024 kijkt de geldverstrekker naar de daadwerkelijke maandlast van de studieschuld. De maandlasten worden nog wel omgerekend met een factor afhankelijk van de hypotheekrente.
Maakt het uit of je onder de oude of nieuwe regeling hebt geleend?
Onder het oude stelsel betaal je voor hetzelfde bedrag aan studieschuld een hogere maandlast omdat je in een kortere periode aflost dan bij de het nieuwe stelsel. Oude studieschulden los je af in 15 jaar en nieuwe studieschulden in 35 jaar.
En als ik extra heb afgelost op de studieschuld?
Als je extra aflost op je studieschuld kun je om een verlaging van de maandlast vragen. De aangepaste maandlast is het bedrag waar de geldverstrekker meerekent om de hypotheeksom te bepalen.
Benieuwd wat de gevolgen zijn van je studieschuld voor je hypotheek?
Een studieschuld heeft gevolgen voor de hoogte van je hypotheek. Oftewel: je kunt minder lenen als je een studieschuld hebt. Wil je weten hoeveel? Met onze handige rekentool zie je hoeveel minder je kunt lenen met een studieschuld.