Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackBezichtigen en bieden ee...

Onderhandelen en bieden op je eerste huis

Onderhandelen en bieden zijn cruciale onderdelen van het aankoopproces van je eerste huis. Kies een strategie die bij jou past en denk goed na over je openingsbod. Door goed voorbereid te zijn, kun je vol vertrouwen je eerste huis kopen.

man en vrouw voor koophuis

Strategieën voor onderhandelen

Begin met het bepalen van een realistisch openingsbod. Neem de huidige marktcondities en recente vergelijkbare verkopen in aanmerking. Kijk bijvoorbeeld online wat vergelijkbare woningen kosten. Onderhandelen gaat verder dan de prijs; bespreek ook eventuele zaken zoals meubels of apparatuur overnemen en de opleverdatum. Het kan nuttig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kan waardevol advies geven en je helpen om het bod strategisch te plaatsen.

Je bod bepalen

Zorg ervoor dat je bod goed doordacht is. Een te hoog bod kan je in financiële problemen brengen, terwijl een te laag bod mogelijk niet serieus genomen wordt. Bepaal je maximale bod voordat je begint met bieden en houd rekening met eventuele noodzakelijke reparaties of renovaties die je na aankoop zou moeten doen.

Overboden? Dat is jammer. Je kunt achteraf het digitale biedlogboek krijgen bij de verkoopmakelaar. Als kandidaat-koper krijg je zo inzicht in alle biedingen die op een woning zijn gedaan en kun je daarop je strategie voor de volgende keer aanpassen.

Biedingsvormen

Bij het bieden op een huis zijn er verschillende biedingsvormen die de verkoper kan hanteren. Het is belangrijk om te weten welke vorm van toepassing is, zodat je je biedingsstrategie hierop kunt afstemmen. Dit zijn de meest voorkomende biedingsvormen:​

Onderhandelen (één-op-één bieden)

Dit is de meest traditionele vorm van bieden. Je doet een openingsbod, waarna de verkoper een tegenbod kan doen. Deze onderhandeling gaat door totdat beide partijen het eens zijn over de prijs en voorwaarden. Het is belangrijk om niet te hoog te starten, zodat er ruimte blijft voor onderhandeling. 

Bieden bij inschrijving

Bij deze vorm breng je eenmalig een bod uit vóór een bepaalde deadline. Alle biedingen worden verzameld, en de verkoper kiest het meest aantrekkelijke bod. Dit hoeft niet per se het hoogste bod te zijn; ook voorwaarden zoals financieringsvoorbehoud en opleverdatum kunnen meespelen.

Veiling

Bij een veiling worden biedingen openbaar gedaan, en kunnen bieders elkaars biedingen zien. Dit kan online of fysiek plaatsvinden. Vaak is er weinig tot geen ruimte voor ontbindende voorwaarden, en is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn. 

Bieden met een vanafprijs

Soms wordt een woning aangeboden met een vanafprijs. Dit betekent dat de verkoper minimaal dit bedrag verwacht. Biedingen onder deze prijs worden meestal niet serieus genomen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel je boven de vanafprijs wilt bieden, afhankelijk van de markt en je eigen budget. 

Online bieden

Steeds vaker wordt gebruikgemaakt van online biedsystemen. Hierbij breng je je bod uit via een digitaal platform, en kun je soms in real-time de biedingen van anderen volgen. Dit zorgt voor transparantie, maar kan ook leiden tot snelle prijsopdrijving.

Juridische aspecten

Een uitgebracht bod is niet juridisch bindend. Zowel jij als koper als de verkoper kunnen zich nog terugtrekken totdat de koopovereenkomst schriftelijk is vastgelegd en ondertekend. Mondelinge afspraken zijn in de Nederlandse wetgeving niet voldoende om een koop te sluiten. Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk vastgelegd worden en dat je de voorwaarden begrijpt, zoals ontbindende clausules. Juridisch advies kan helpen om problemen te voorkomen.

Meer over de koopovereenkomst

Overgaan tot een bod?

Bouwtechnische keuring

Met een onafhankelijke bouwtechnische keuring van Vereniging Eigen Huis krijg je inzicht in de staat van een woning. Voorkom verrassingen en weet wat je koopt. Al vanaf €375. 

Boek direct

Financieringsgarantie voor starters

Eigen Huis Financieringsgarantie zorgt ervoor dat je als starter met een gerust hart kunt bieden zonder voorbehoud van financiering. Je geeft de verkoper gelijk duidelijkheid waardoor je je kansen op een succesvolle aankoop flink vergroot.

Maak een afspraak

Meer weten over onderhandelen en bieden? 

Voor meer informatie over het bieden op een huis, inclusief het biedlogboek en andere aspecten, bekijk onze pagina over bezichtigen en bieden.

Tags

  • Kopen
  • Kopen-Bieden
  • Starter

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube