Oplevering nieuwbouw: waar moet je op letten?
Is je nieuwbouwwoning klaar? Dan is het tijd voor de oplevering! Samen met de bouwer – en bij voorkeur een bouwkundige – controleer je of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Maar waar moet je precies op letten tijdens de oplevering?
5 Tips voor een succesvolle eindinspectie
1. Noteer de meterstanden
Controleer de meterstanden van gas, water en elektriciteit. Door de actuele standen vast te leggen, voorkom je later onduidelijkheden over verbruik en kun je de aansluitingen goed regelen.
2. Test alle voorzieningen
Controleer of elektrische apparaten, mechanische ventilatie en kranen goed functioneren. Laat kranen even lopen en schakel apparatuur in. Soms zijn er bij eerdere bezichtigingen al gebreken opgemerkt; deze zouden nu gerepareerd moeten zijn.
3. Check meerwerk
Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee. Aan de hand daarvan kun je controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd.
4. Let op veranderingen sinds je laatste bezoek
Is er iets veranderd sinds je de woning voor het laatst zag? Bespreek deze punten met de bouwer en noteer alles in het inspectierapport. Heb je afgesproken dat bepaalde zaken vóór de oplevering hersteld zouden worden? Controleer of dit correct is gedaan en maak duidelijke afspraken over zaken die nog niet in orde zijn.
5. Op tijd verzekeren
Vanaf de oplevering komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht.
Tip: Neem een bouwkundige mee
Neem bij de oplevering een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis mee, die de woning grondig inspecteert. Het keuringsrapport biedt je een stevige onderhandelingspositie bij de bouwer. (vanaf € 285)
Meer over deze keuringDe kopers zijn vaak blij dat ik er ben om met een onafhankelijke blik naar de woning te kijken. Gemiddeld zijn er twintig gebreken per woning, zoals krassen of beschadigingen.
Het proces-verbaal van oplevering
Na de inspectie ondertekenen jij en de bouwer het proces-verbaal van oplevering. Hiermee accepteer jij de woning, behalve voor de genoteerde gebreken, die de bouwer belooft te herstellen. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten moeten gebreken binnen drie maanden hersteld zijn. Is het huis niet gereed voor bewoning? Dan kun je de oplevering weigeren.
Wat is een proces-verbaal van oplevering?Problemen tijdens de oplevering?
Is er iets niet volgens afspraak opgeleverd of zijn er onverwachte gebreken ontdekt? Maak dan heldere afspraken over wat er moet gebeuren en binnen welke termijn. Grote reparaties moeten bijvoorbeeld door de bouwer worden uitgevoerd. Is er een reparatie die langer duurt? Dan kan kun je de overdracht uitstellen. Ook kan er een bedrag bij de notaris worden vastgehouden totdat de reparaties zijn afgerond. Dit heet de 5%-regeling.
Lees meer over de 5%-regelingOndertekenen en verhuizen
Is alles in orde met je nieuwbouwhuis? Dan onderteken je samen met de bouwer het inspectierapport. Vervolgens gaan jullie naar de notaris om de leveringsakte en hypotheekakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! De woning is nu officieel van jou.
Je kunt je gaan voorbereiden op de verhuizing.
Lees meer over verhuizenAan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Opleveringskeuring nieuwbouw
Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.
Boek een opleveringskeuringContractbeoordeling nieuwbouw
Laat je koop-aannemingsovereenkomst controleren door een expert.
Hoe het werktKoopwijzer nieuwbouw
Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.
Schrijf je in