Kennisbank
Heb ik fiscale voordelen voor mijn monumentenwoning?
Heb je een rijksmonument? Een rijksmonument is een pand dat is ingeschreven in het rijksmonumentenregister als bedoeld in artikel 3.3 van de Erfgoedwet (voorheen Monumentenwet).
Sinds 2019 geen aftrek, maar subsidieregeling
Met ingang van 2019 is de monumentenaftrek vervallen en vervangen door een subsidieregeling. De regeling houdt in dat voor de instandhoudingskosten van een monument een subsidie wordt verstrekt van maximaal 38 % van die gemaakte kosten. Instandhoudingskosten zijn de kosten die je maakt om het monumentale karakter van het monument te waarborgen. Denk hierbij aan schilders- en stukadoorswerkzaamheden en herstelwerkzaamheden aan gevel en dak.
Ook appartementseigenaren kunnen in aanmerking komen voor de subsidieregeling. Is sprake van gedeeld eigendom of een appartementsrecht, dan kunnen eigenaren of rechthebbenden individueel of via de vereniging van eigenaren een subsidieaanvraag indienen.
Hoe kun je de subsidie aanvragen?
Voor het aanvragen van de subsidie kun je gebruik maken van een online-aanvraagformulier. Via dit formulier dien je als eigenaar van de monumentenwoning de aanvraag in. Dat doe je in de periode van 1 maart tot en met 30 april van het jaar volgend op het jaar van onderhoud. Op het formulier geef je de kosten van renovatie aan. Die kosten moet je onderbouwen met facturen van de werkzaamheden. Zijn de kosten van de werkzaamheden meer dan € 70.000, dan moet je een inspectierapport meesturen. Dit kun je laten opmaken door de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed. Wanneer je een aanvraag hebt ingestuurd ontvang je binnen 13 weken bericht.
Gemeentelijk monument of beschermd stads-of dorpsgezicht
Je valt niet onder de nieuwe subsidieregeling als je een monument bezit dat een beschermd stads- of dorpsgezicht is of een gemeentelijk monument. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor subsidies voor restauraties of een gunstige lening voor onderhoud.
Aandachtspunten
- De instandhoudingskosten die je maakt komen voor subsidie in aanmerking. Andere onderhoudskosten niet. Bij deze laatste kosten kun je denken aan kosten aan bestanddelen van de woning die op zichzelf geen monumentaal karakter hebben, zoals sanitair, keuken en elektrische installaties.
- Ga je zeer ingrijpend verbouwen? Dan is er meestal geen sprake meer van instandhoudingskosten. Er kan dan sprake zijn van het bouwen van een nieuwe onroerende zaak. Denk hierbij aan het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de fundering of wanneer de constructie van het pand volledig verandert. In dat geval komen de kosten dus waarschijnlijk niet voor subsidie in aanmerking.
- Een VvE kan zelf geen subsidie aanvragen. Wel kunnen individuele appartementseigenaren een VvE machtigen om de subsidieaanvraag namens hun te doen. De betaling van de subsidie kan dan rechtstreeks aan de VvE worden gedaan. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Hoe nu verder
- Actuele informatie over subsidie voor monumenten (Rijksoverheid)
- Overzicht van de subsidiabele kosten (Rijksoverheid)