Kennisbank
Hoe kan ik enkel glas vervangen door geïsoleerd glas met behoud van mijn bestaande kozijnen?
Vervanging van enkel glas door het gebruikelijke dubbel glas met behoud van de bestaande kozijnen is niet altijd mogelijk. Dit komt door het extra gewicht van het glas of omdat het profiel van het bestaande kozijnhout niet geschikt is. Dubbel glas is namelijk dikker dan enkel glas.
Je kunt ervoor kiezen de kozijnen of alleen de draaiende gedeeltes van het kozijn te vervangen.
Wil je de bestaande kozijnen toch behouden? Of is vervangen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de woning een monument is? Dan kun je kijken naar de volgende alternatieven:
Vacuümglas
Vacuümglas bestaat uit twee glasbladen. De ruimte tussen de glasbladen is vacuüm getrokken en de glasbladen staan 0,3 mm van elkaar af door afstandhouders. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met HR++ glas.
Vacuümglas is dunner dan HR++ glas, maar ook duurder.
Monumentenglas
Monumentenglas is een verzamelnaam van moderne glasramen die qua uiterlijk lijken op traditioneel glas. Ze worden met name gebruikt om het het bestaande glas in monumentale panden te vervangen.
Monumentenglas is leverbaar in verschillende uitvoeringen en diktes.
Afhankelijk van de bouwperiode van het monumentale pand kan gekozen worden voor glas dat overeen komt met het oorspronkelijke glas. Bijvoorbeeeld geblazen of getrokken glas. Standaard wordt tegenwoordig normaal gesproken floatglas gebruikt.
Afhankelijk van de mogelijkheden voor het plaatsen en de eisen vanwege de monumentale status kan gekozen worden voor:
- Enkel glas, eventueel voorzien van een coating om het energiezuiniger te maken. Dit wordt geleverd in dikte van 2 tot 4 mm.
- Gelaagd of gelamineerd glas, waarbij monumentaal glas en modern glas door middel van een laag folie op elkaar geplaatst worden, eventueel voorzien van coating. Dit wordt geleverd in diktes van 6 tot 8 mm
- Dubbel glas. Daarbij kan gekozen worden voor verschillende diktes van het glas en de spouwruimte tussen de glasbladen. Dit wordt vaak geleverd met een kleine spouwruimte waardoor het glas in totaal zo'n 8 tot 12 mm dik is, hoewel ook dikkere glasbladen met bredere spouw leverbaar zijn. Ook hierbij wordt vaak een coating toegepast om het glas nog energiezuiniger te maken. Hierdoor is dergelijk glas vergelijkbaar met HR+ of zelfs HR++ glas.
Enkel glas met coating of folie
Enkel glas kan worden voorzien van een coating of folie. Deze coating of folie weerkaatst een deel van de warmte terug de de woning in. Een voordeel van folie is dat deze achteraf kan worden aangebracht. De isolerende werking hiervan is echter beperkt.
Voorzetramen
Het plaatsen van voorzetramen heeft niet hetzelfde effect als HR++ glas, maar het kan de kou wel beter buiten houden dan enkel glas. De isolatiewaarde kan extra verbeterd worden door de voorzetramen te voorzien van een coating of folie.
Plaats je voorzetramen, maak ze dan draaibaar of demontabel. Zo kun je de achterliggende ruit gemakkelijk schoonmaken.
Overige alternatieven
Is het niet mogelijk om de isolatiewaarde van het glas te verbeteren? Goed sluitende raamluiken kunnen dan een alternatief zijn.
Ook gordijnen, rolgordijnen en andere raamdecoratie kunnen een kleine verbetering geven op het energieverbruik, als ze niet voor de verwarming hangen.
Kozijnen kunnen beplakt worden met een kozijnfolie. Esthetisch een minder fraaie oplossing, maar wel een kleine verbetering op het energieverbruik.