Kennisbank
Hoe kunnen de radiatoren en vloerverwarming beter op elkaar afgestemd worden?
Hoe je radiatoren en vloerverwarming het beste op elkaar kunt afstemmen, is afhankelijk van de wijze waarop het verwarmingssysteem is of wordt geïnstalleerd.
- Vloerverwarming is hoofdverwarming
- Vloerverwarming wordt gevoed met het retourwater van de radiatoren
- Vloerverwarming beneden en radiatoren in de rest van de woning
Vloerverwarming is hoofdverwarming
Als de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt, zijn de radiatoren meestal apart aangesloten. Het is dan het handigst als op de radiatoren een thermostaatkraan zit.
Stel de radiatoren in op een temperatuur die net onder de gewenste kamertemperatuur ligt. De radiatoren zijn dan stand-by voor het moment dat je de ruimtes flink moeten opwarmen. Met alleen vloerverwarming duurt opwarmen veel langer.
Vloerverwarming wordt gevoed met het retourwater van de radiatoren
Als de vloerverwarming wordt gevoed met het water dat de radiatoren verlaat, voelt de vloer al snel warmer aan. Afhankelijk van de temperatuur van het cv-water kan de temperatuur van de vloer variëren. Het is daardoor niet altijd goed regelbaar.
Eigenlijk is het aansluiten van vloerverwarming op de retourleiding alleen aan te bevelen als een ruimte snel op een aangename temperatuur moet komen en daarna weer mag afkoelen, zoals een badkamer.
Vloerverwarming beneden en radiatoren in de rest van de woning
Heb je beneden of alleen in de huiskamer vloerverwarming en in de rest van het huis radiatoren? Dan is het moeilijk om deze twee op elkaar af te stemmen. Het duurt vaak even voor een vloer met vloerverwarming op temperatuur is. Hierdoor kan de temperatuur in de andere kamers te hoog worden. Door thermostaatkranen op de radiatoren te zetten kan de temperatuur in de (slaap)kamers geregeld worden.
Als de huiskamer op temperatuur is zet de kamerthermostaat de cv-ketel uit. Ook als de bovenverdieping dan nog niet warm is. Het kan dan helpen om de temperatuur van de vloerverwarming wat lager te zetten. Daarvoor zit meestal een thermostaatkraan op de verdeler van de vloerverwarming. Het duurt dan wel langer voordat de huiskamer op temperatuur is.
Het is ook mogelijk om het verwarmingsvermogen op de bovenverdieping te vergroten door extra verwarmingselementen te plaatsen of door boosters te plaatsen op de bestaande radiatoren. Boosters zijn ventilatoren die onder of op de verwarmingselementen geplaatst kunnen worden. Laat je goed informeren door een deskundig installateur.
Zone-regeling
Dit probleem is te voorkomen door een zone-regeling te installeren. De installatie wordt dan opgedeeld. Voor de vloerverwarming wordt de bestaande kamerthermostaat gebruikt en voor de overige radiatoren wordt een nieuwe thermostaat geïnstalleerd, bijvoorbeeld op de verdieping van de slaapkamers. Beide thermostaten kunnen dan de cv-ketel onafhankelijk van elkaar aansturen.
Regeling per ruimte
Een andere mogelijkheid is een regeling per ruimte met slimme thermostaten. Slimme thermostaten worden op de verdeler van de vloerverwarming en op de radiatoren en convectoren geplaatst. Zo'n thermostaat kan de cv-ketel apart aansturen, waardoor je de temperatuur per ruimte kan regelen. Slimme thermostaten zijn vaak met een app op de smartphone, computer of tablet te bedienen.
Aandachtspunten
- is een goede maatregel om de cv-installatie beter te laten functioneren. Daarmee zorg je dat de warmte beter wordt verdeeld in de woning. Dit heeft een gunstig effect op comfort en het bespaart energie.
- Bij zone-regeling is het soms nodig om extra leidingen aan te leggen.
- Bij slimme thermostaten kan het soms nodig zijn om een extra buffervat in het verwarmingssysteem te plaatsen. Doordat slechts een deel van het verwarmingssysteem wordt gebruikt kan het gebeuren dat de warmteopwekker (cv-ketel of warmtepomp) gaat pendelen. Bij pendelen gaat de warmteopwekker steeds aan en uit. Dit komt doordat er te weinig water in het gebruikte circuit zit. Hierdoor is hij snel op temperatuur en gaat hij snel weer uit. Dit terwijl de ruimte nog niet op temperatuur is. Hierdoor krijgt hij weer het signaal om weer aan te gaan. Dit gaat ten koste van de levensduur van het apparaat.
Hoe nu verder
- Eerste hulp bij storing: doorloop de stappen in deze tool om zelf de storing aan de cv-ketel te verhelpen
- Veelgestelde vragen over waterzijdig inregelen