Kennisbank
Ik krijg mijn woning niet warm. Wat kan ik hieraan doen?
Welke situatie is van toepassing?
- Ik heb een warmtepomp (Gaat naar apart kennisbankitem)
- Ik krijg de hele woning niet warm
- Ik krijg een deel van de woning niet warm
Ik krijg de hele woning niet warm
Plek van de thermostaat
Zijn alle ruimtes moeilijk op te warmen, dan hangt wellicht de kamerthermostaat op de verkeerde plek, bijvoorbeeld vlakbij een radiator of oven.
Onderhoud cv-ketel
Is dit niet het geval en is niets gewijzigd aan de woning of aan je stookgedrag? Kijk dan wanneer de cv-ketel voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad. Laat je cv-ketel eventueel controleren of opnieuw instellen door een installateur.
Bijverwarming
Als de cv-ketel goed functioneert en onderhouden is, dan kan de capaciteit van het onvoldoende zijn. Extra verwarmingscapaciteit bijplaatsen kan dan uitkomst bieden. Je installateur kan berekenen welke uitbreiding voldoende is en advies geven over het bijplaatsen van bijvoorbeeld extra radiatoren. Je kunt de capaciteit van radiatoren en convectoren ook opvoeren door het plaatsen van boosters. Booster zijn kleine ventilatoren die op of onder het verwarmingselement geplaatst worden. Daarmee wordt de warmte sneller de ruimte in geblazen.
Gebreken cv-leidingen
Naast gebreken aan de cv-ketel kunnen ook gebreken aan de cv-leidingen zorgen voor te weinig stroming in het systeem. Bijvoorbeeld door verkeerde diameters, verstopping van de leidingen door vervuiling of gebreken aan de leidingen zelf. Laat de doorstroming eventueel controleren door een installateur.
Lucht in de leidingen
Lucht in de leidingen kan er ook voor zorgen dat de cv-installatie niet goed functioneert. Lucht kan in de leidingen komen doordat het systeem niet helemaal luchtdicht is, bijvoorbeeld doordat de koppelingen lucht doorlaten. Waarschijnlijk moet dan ook regelmatig de cv-installatie bijgevuld worden. Lucht in de leidingen kan ook zijn achtergebleven bij werkzaamheden aan de installatie. Door lucht in de leidingen ontstaan ook borrelende geluiden. Laat de installatie nakijken op lekkages.
Ik krijg een deel van de woning niet warm
Warmteverdeling
Is de ruimte met de kamerthermostaat snel warm en de rest van de ruimtes niet? Laat dan de verwarmingsinstallatie . Bij waterzijdig inregelen wordt de warmte beter verdeeld over de verschillende verwarmingseenheden in huis. Het huis warmt hierdoor gelijkmatiger op.
Capaciteit verwarming
Wordt de ruimte met de kamerthermostaat niet warm genoeg en de andere ruimtes wel? Dan is verhoging van de capaciteit van de verwarming in de huiskamer nodig. Je kunt de capaciteit van de verwarming in de huiskamer verhogen door grotere radiatoren te nemen of een extra radiator te laten plaatsen. Je installateur kan berekenen welke uitbreiding nodig is.
Installatie controleren
Ook kan het zijn dat de verwarming van de huiskamer te weinig toestroom krijgt van warm cv-water door verstopping of door een verkeerd ingesteld inregelventiel. Je installateur kan bepalen of een hogere capaciteit of een betere instelling van de verwarmingsinstallatie de problemen kan oplossen.
Isolatie
Een andere oorzaak kan zijn dat je huis minder goed is geïsoleerd dan waar bij berekening van de grootte van de radiatoren vanuit is gegaan. Laat het huis controleren op tocht of gebrekkige isolatie via bijvoorbeeld een infraroodfoto. Het isoleren van de muren, de vloer, het dak of het plaatsen van HR-glas is dan mogelijk om weer balans te vinden in het verwarmingssysteem.
Isoleren is altijd een goede optie, omdat je daarmee ook energie bespaart.
Aandachtspunten
- Als de verwarming centraal wordt geregeld door middel van een thermostaat in de huiskamer lukt het niet om andere ruimtes warmer te krijgen als de gewenste temperatuur bij de thermostaat gehaald is. Je moet dan de thermostaat hoger zetten met als gevolg dat de huiskamer nog warmer wordt.
- Kies eventueel voor een of een regeling per vertrek. Je moet dan een extra thermostaat laten plaatsen (zoneregeling) of een systeem die vanuit elke ruimte de cv-ketel of warmtepomp kan aan- en uitschakelen.
- Een alternatief voor het extra plaatsen van verwarmingselementen is het plaatsen van elektrische infraroodpanelen. Hoewel elektrisch verwarmen duurder is dan met aardgas, kunnen infraroodpanelen als incidentele en lokale verwarming een goed alternatief zijn, vanwege de snelle opwarming en het comfort.
- Als alle ruimtes te koud blijven, dan kan de capaciteit van het verwarmingstoestel te laag zijn. Dit komt bij moderne combiketels niet meer voor; de capaciteit wordt bepaald door het vermogen dat nodig is om warm water te maken. Deze is vaak hoger dan het vermogen om de woning te verwarmen.
- Vervuiling in cv-leidingen, ook wel magnetiet genoemd, wordt soms veroorzaakt doordat sommige oude leidingen niet zuurstofdicht zijn. Vervuiling kan dan ontstaan door roestvormig in de cv-installatie.
- Sommige leidingen zijn niet bestand tegen te hoge temperatuur van het cv-water. Door de hoge temperatuur kunnen leidingen delamineren waardoor de binnenkant loslaat en de leiding verstopt raakt. Dit wordt ook wel imploderen van de leiding genoemd. Dit komt heel af en toe voor bij hoge temperatuur stadverwarming.
De enige oplossing hiervoor is het vervangen van de leiding. Soms kan dit door de oude leiding uit de mantelbuis te trekken. Dit is specialistisch werk. Helaas lukt dit niet altijd. Dan zit er niks anders op dan de oude leiding uit de vloer te hakken of te kiezen voor een bypass, waarbij de bestaande leiding in de vloer blijft zitten en nieuwe leidingen worden aangebracht, ingevreesd in de vloer of in het zicht geplaatst. - Vervuiling in de leidingen kan worden voorkomen door het plaatsen van een vuilafscheider in het systeem. Lucht in de leidingen kan worden voorkomen door het plaatsen van een luchtafscheider. Er zijn ook gecombineerde lucht- en vuilafscheiders. Zie ook: Wat zijn de voordelen van lucht- en vuilafscheiders in mijn cv-installatie
Hoe nu verder
- Duurzaam verwarmen: meer informatie over verwarmingsopties
- Milieu Centraal: meer informatie over energiezuinig verwarmen
- Centraal Register Techniek: zoek een installateur