Kennisbank
Mag ons VvE-bestuur opstappen?
Het bestuur wordt door de vergadering benoemd en ontslagen. Een mogelijkheid om zelf ontslag te nemen, geeft de wet niet.
Echter uit een uitspraak van de rechter blijkt dat het bestuur zelf ontslag kan nemen, tenzij in de splitsingsakte staat dat het bestuur dit niet mag doen. Dit ontslag is vormvrij en kan dus zelfs mondeling. Wel moet de mededeling van het ontslag de VvE hebben bereikt.
Wanneer er geen VvE-bestuur is, kunnen er strikt genomen geen vergaderingen meer worden georganiseerd. In de modelreglementen (MR) is hier een oplossing voor opgenomen: de eigenaars kunnen zelf een vergadering bijeenroepen. Op deze vergadering kan dan bijvoorbeeld een nieuw bestuur worden benoemd. Beter is nog wanneer in dezelfde vergadering van het aftreden van het bestuur er een nieuw bestuur benoemd wordt.
Aandachtspunten
- In de Modelreglementen van 1973 en 1983 staat, dat voor het uitroepen van een vergadering door de eigenaren een minimaal aantal stemmen nodig is. Hoeveel stemmen hiervoor nodig zijn, staat in de splitsingsakte.
- In de Modelreglementen van 1992, 2006, 2017 moet dit 10 % van de stemmen zijn.
- Wanneer bestuurslid gaat verhuizen, legt hij zijn bestuurstaken neer, zet hij op de agenda 'nieuw bestuurslid benoemen', en schrijft hij zich uit bij Kamer van Koophandel.
Hoe nu verder?