Kennisbank
Over welk tijdvak moet ik aangifte btw doen in verband met de aankoop van zonnepanelen?
2023
SInds 1 januari 2023 wordt de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen teruggebracht naar naar nul. Tot 1 januari 2023 gold er een tarief van 21 %. Sinds 2023 is het teruggave belang voor huiseigenaren voor nieuwe aankopen en installaties komen te vervallen. Let op! Het btw 0 % tarief geldt niet voor geïntegreerde zonnepanelen die tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd.
Heb je btw betaald over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen dan kun je de btw in aftrek brengen. De factuurdatum bepaalt in welk tijdvak je de btw aangeeft. Zonnepaneeleigenaren moeten per kwartaal de aangifte indienen. Na registratie bij de Belastingdienst wordt de btw-aangifte beschikbaar gesteld. Als je meteen verzoekt om toepassing van de kleine ondernemersregeling (KOR) dan blijft het bij één btw-aangifte die je hoeft in te vullen. Doe je het verzoek om toepassing van de KOR later dan kan het voorkomen dat je meerdere btw-aangiftes over verschillende tijdvakken moet indienen en meerdere keer rekening moet houden met het betalen van het btw forfait.
Factuur later
Als de leverancier de factuur te laat verstuurt, kan het voorkomen dat je aangifte btw moet doen in een ander kwartaal dan waarin de betalingen zijn gedaan en de panelen zijn geïnstalleerd.
Krijg je de zonnepanelen meegeleverd bij de bouw van de nieuwbouwwoning? Vraag dan een gespecificeerde btw factuur aan de aannemer of projectontwikkelaar. Alleen met die factuur kun je de btw in aftrek brengen over het tijdvak waarin de factuur is uitgereikt.
Ook de btw over vooruitbetalingen in 2022 blijven aftrekbaar. Als de zonnepanelen pas in 2023 worden geplaatst dan hoef je in 2022 geen forfait op te geven. Je registreert je op de gebruikelijke weg in 2022, vraagt de btw terug over deelfactuur van 2022 en meld je aan voor de KOR.
Voorschot
Als je al (voorschot-) betalingen hebt gedaan, dan is ook de latere datum van de eindfactuur leidend voor het bepalen over welk kwartaal je aangifte btw moet doen.
Voorbeeld
Op 20 december 2021 betaal je een voorschot voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Op 10 januari 2022 zijn de panelen geplaatst, ontvang je de eindfactuur en betaal je het restant.
Je brengt de betaalde btw in mindering via de aangifte omzetbelasting van het eerste kwartaal van 2022.
Aandachtspunten
- De Belastingdienst heeft een vereenvoudigde werkwijze aangekondigd voor particulieren met zonnepanelen. Je hoeft sinds 2018 maar één keer btw aan te geven: alleen over het aangiftetijdvak waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Voor de tijdvakken daarna stuurt de Belastingdienst geen btw-aangiften meer, mits je ook hebt aangegeven om toepassing van de KOR. Je hoeft ook niet meer te vragen om een ontheffing van administratieve verplichtingen om ervoor te zorgen dat je geen btw-aangiften meer krijgt.
- Sinds 1 januari 2019 moet je de btw uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft terugvragen bij de Belastingdienst. Dien je het verzoek later in, dan zal de Belastingdienst dat verzoek aanmerken als een ambtshalve verzoek om een teruggave. Hiervoor geldt een periode van vijf jaar na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Mocht de Belastingdienst het ambtshalve verzoek dan afwijzen of een te lage teruggave verlenen dan kun je daartegen niet meer in bezwaar of beroep.
- Is het recht op teruggave van btw vóór 2019 ontstaan, dan geldt er een overgangsregeling. Tot 1 juli 2019 is het nog mogelijk om de btw terug te vragen ongeacht het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
Hoe nu verder
- Btw en zonnepanelen
- Btw stappenplan (pdf) geeft inzicht in de btw-gevolgen. Ook helpt het stappenplan met het voldoen aan de verplichtingen die gelden als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen.
- Veelgestelde vragen over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen (Belastingdienst)