Kennisbank
Waar moet ik op letten bij aanschaf van een dakkapel?
Let bij de aanschaf van een dakkapel op de volgende aspecten:
Leverancier
Gespecialiseerde leverancier
Een gespecialiseerde leverancier levert standaard of kant- en klare dakkapellen. Je kunt kiezen uit een vast assortiment aan maten, afwerking en andere opties. Zij hebben vaak veel ervaring en soms een showroom waar je de dakkapellen kunt bekijken.
Aannemer of klussenbedrijf
Ook aannemers of klussenbedrijven kunnen dakkapellen leveren en plaatsen. Zij leveren vooral maatwerk.
Wat bespreek je met de aannemer en wat kost een dakkapel?
Levering
Kant-en klaar
Kant- en klaar geleverde dakkapellen plaatst de leverancier in één geheel op het dak. Doordat ze in de fabriek, onder ideale omstandigheden gemaakt zijn, is de kwaliteit meestal goed.
Plaatsing kan lastig zijn als de woning slecht bereikbaar is voor groot materieel zoals een kraanauto. De leverancier plaatst deze dakkapellen vaak binnen één dag.
Standaard
Standaard dakkapellen zijn opgebouwd uit standaard onderdelen en afwerkingen. De verschillende onderdelen worden in kant- en klare bouwdelen of als los materiaal op het dak opgebouwd. Ook deze dakkapellen worden vaak binnen één dag geplaatst.
Maatwerk
Maatwerk wil zeggen dat de dakkapel op maat ontworpen en gemaakt wordt. Deze dakkapellen bouwt de aannemer meestal ter plaatse op uit losse materialen. Plaatsing duurt in het algemeen langer dan kant- en klare en standaard dakkapellen. Bij maatwerk is het belangrijk om goede tekeningen en een goede technische omschrijving te hebben.
Keuze materiaal
Kant en klare dakkapellen worden bijna helemaal in kunststof of in hout of in combinatie hout en kunststof uitgevoerd. De basisconstructie van maatwerk dakkapellen is meestal van hout.
Kozijnen
Meestal wordt kunststof of hout voor de kozijnen gekozen. Een enkele keer aluminium.
Afwerking buitenzijde
Afhankelijk van het gewenste uiterlijk kun je voor de afwerking aan de buitenzijde kiezen voor:
- Houten schroten of houtachtig plaatmateriaal
Dit materiaal vraagt wel, afhankelijk van de kwaliteit van het hout, regelmatig onderhoud. Je kunt het hout wel in elke gewenste kleur schilderen. - Kunststof schroten of plaatmateriaal
Het voordeel van kunststof is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt het echter later lastig in een andere kleur verven. Het materiaal is ook verkrijgbaar in houtlook. - Zink
Het aanbrengen van zinken afwerking is specialistisch werk. Zink heeft wel een bijzondere uitstraling.
Dakbedekking
De meeste dakkapellen hebben een plat dak. Een enkele keer wordt gekozen voor een schuin dak op een dakkapel. In dat geval worden meestal dezelfde pannen gebruikt als op het dak van de woning liggen. Af en toe wordt zink gebruikt als dakbedekking.
Technische aandachtspunten
Dampremmende laag
Aan de binnenzijde van geïsoleerde bouwdelen, zoals het dak en de zijwangen, moet een dampremmende laag zijn geplaatst. Dit voorkomt vochtophoping in de constructie.
Warmdakconstructie
Bij voorkeur isolatie op het dak. Dit wordt een warmdakconstructie genoemd.
Ventilatie achter bekleding
De betimmering of bekleding aan de buitenzijde moet ventilerend worden aangebracht. Dat wil zeggen dat achter het bekledingsmateriaal lucht vrij kan in- en uitstromen.
Verbeteren ventilatie
Het plaatsen van een nieuwe dakkapel is een goede gelegenheid om te kijken naar de ventilatie in de woning. Dit is zeker te adviseren als de ruimte waar de dakkapel staat regelmatig gebruikt wordt, bijvoorbeeld als slaapkamer. De kozijnen kunnen dan voorzien worden van ventilatieroosters.
Dak op afschot
Het dak moet op voldoende afschot liggen naar de afvoer, zodat geen water op het dak blijft staan. Een afvoer kan zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de dakkapel zitten. Dit is afhankelijk van het ontwerp.
Aansluiting op bestaand dak
Het isolatiemateriaal en de dampremmende laag van de dakkapel moet goed aansluiten op het bestaande schuine dak. De dakkapel moet ook luchtdicht aansluiten.
Constructie bestaand dak
Voor het plaatsen van de dakkapel wordt in het bestaande dak gaten gezaagd. Dragende balken in de dakconstructie moeten worden opgevangen en hersteld. Dit vraagt om deskundig constructief inzicht.
Isolatie
Als een dakkapel geplaatst of vernieuwd wordt moet de isolatie voldoen aan de eisen die ook gelden voor nieuwbouw.
- Staande constructies, zoals de zijwangen: minimaal 4,7 m2K/W
- Dakconstructie: Rc-waarde minimaal 6,3 m2K/W
- Kozijnen: maximale 1,65 W/m2K
De afwerking
Over de afwerking ontstaat nog wel eens onduidelijkheid of discussie. Zorg dat de volgende punten duidelijk op papier staan:
- Heeft de dakkapel een vensterbank? Van welk materiaal is die gemaakt?
- Hoe wordt de binnenzijde van de dakkapel afgewerkt? Welk materiaal wordt gebruikt? Moet je zelf bijvoorbeeld nog schilderen?
- Hoe wordt het bestaande dak hersteld en daarna afgewerkt?
- Welke kleuren worden gebruikt?