Kennisbank
Waar moet ik op letten bij een hypotheekofferte voor een nieuwbouwwoning?
Sluit je een hypotheek af voor een nieuwbouwwoning, dan is het vaak niet duidelijk wanneer de hypotheek kan passeren bij de notaris. Bijvoorbeeld omdat er nog onvoldoende woningen zijn verkocht binnen het project of omdat vergunningen nog op zich laten wachten. Let daarom op de voorwaarden zoals de offerteduur, mogelijkheid tot verlenging en kosten bij verlenging of annulering.
Offerteduur
Hoeveel maanden vanaf de offertedatum is de offerte zonder verlenging geldig? Afhankelijk van de geldverstrekker en het hypotheekproduct kan een offerte 2 tot circa 12 maanden geldig zijn.
Kan de offerte verlengd worden?
Bij een aantal producten is het niet mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen. Je moet dan weer een nieuwe offerte aanvragen met het risico dat de rente is gestegen. Het kan dan ook gebeuren dat je geen nieuwe offerte kunt krijgen omdat je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Kan de offerte wel verlengd worden, dan gebeurt dat voor 2 tot circa 9 maanden, afhankelijk van de geldverstrekker.
Verlengingskosten
Bij verlenging heb je de garantie dat het renteaanbod uit de offerte ook voor de verlengingsperiode geldt, ook al stijgt de rente in de tussentijd. De geldverstrekker kan hiervoor wel verlengingskosten in rekening brengen (ook wel bereidstellingsprovisie genoemd). Vaak gaat het dan om circa 0,25 % van het hypotheekbedrag per maand. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar, maar niet als de hypotheek uiteindelijk geannuleerd wordt. De meeste geldverstrekkers brengen alleen verlengingskosten in rekening als de rente gestegen is.
Annuleringskosten
Annuleer je een getekende offerte, dan brengt de geldverstrekker daarvoor mogelijk kosten in rekening. De kosten verschillen per geldverstrekker en liggen gemiddeld tussen de 0,50 % en 1 % van de hoofdsom of er geldt een vast bedrag van bijvoorbeeld € 500. Bij sommige geldverstrekkers kun je een getekende offerte kosteloos annuleren, zolang de offerte niet is verlengd. De meeste geldverstrekkers rekenen geen annuleringskosten als het nieuwbouwproject niet doorgaat. Ook de hypotheekadviseur kan kosten in rekening brengen, ook al gaat de hypotheek niet door. Annuleringskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Aandachtspunten
- Is de passeerdatum onzeker? Kies dan voor een hypotheekofferte met een zo lang mogelijke offerteduur en de mogelijkheid om te verlengen. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.
- Sinds de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn krijg je meestal eerst een renteaanbod voordat de officiële bindende hypotheekofferte wordt afgegeven. Bij dit renteaanbod zijn de kenmerken en voorwaarden van de hypotheek vaak al toegevoegd. Je hoeft dan niet te wachten op de hypotheekofferte om de details te kunnen inzien.
- Het is mogelijk dat er in de koop-/aannemingsovereenkomst een clausule is opgenomen waardoor de totale koopprijs verhoogd kan worden in geval van stijgende lonen, sociale lasten en materiaalkosten. Er moet dan wel een maximum bij staan. Houd met dit maximum rekening bij de financiering en bespreek het met de hypotheekadviseur.
Hoe nu verder
- Hypotheekofferte
- Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk hypotheekadvies