Kennisbank
Wanneer moet een elektrisch apparaat op een aparte groep worden aangesloten?
De installatie moet voldoende eindgroepen hebben om gelijktijdig gebruik van apparaten mogelijk te maken. Apparaten met een hoge aansluitwaarde worden daarom op een afzonderlijke eindgroep aangesloten.
De huidige regelt niet wat de maximale aansluitwaarde is, maar stelt dat waar nodig voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde een afzonderlijke eindgroep moet worden gebruikt (artikel 510.4.2). De vorige editie ging uit van 2.000 Watt en bij installaties van voor 2007 van 3.000 Watt.
Wij adviseren om de grens van 2.000 Watt aan te houden.
De maximale belasting van een groep is 3680 Watt (16 Ampère x 230 Volt). De kans bestaat dat de groep overbelast raakt als meerdere apparaten via een stopcontact op dezelfde groep worden aangesloten. Een stofzuiger kan er dan al voor zorgen dat de (automatische) zekering de groep uitschakelt.
Aandachtspunten
- In woningen wordt standaard gebruik gemaakt van 16 Ampere (16A) (eindgroepen). In uitzonderlijke situaties kan gekozen worden voor zwaardere eindgroepen, maar dan moet de bedrading ook worden aangepast en mogen er geen stopcontacten op deze groep worden aangesloten. Alleen vaste apparaten, zoals de omvormer van zonnepanelen of een laadpaal mogen hierop worden aangesloten.
- In de keuken zijn veel apparaten met een hoog vermogen die via een stopcontact worden aangesloten, zoals een waterkoker of een magnetron. Het maximaal vermogen van de betreffende groep kan bij gelijktijdig gebruik van deze apparaten overschreden worden. Om te voorkomen dat een groep vaak uitvalt, is het aan te raden om stopcontacten in de keuken over minimaal 2 groepen te verdelen.
- Sluit vaste apparaten als een oven of afwasmachine altijd op een aparte groep aan, ook als het vermogen kleiner is dan 2.000 Watt.
- De omvormer van zonnepanelen moet sinds 1 januari 2017 altijd op een aparte groep worden aangesloten. Voor deze datum gold deze verplichting alleen vanaf een vermogen van 600 Watt. Kleinere omvormers mochten op een bestaande groep worden aangesloten.
- Het is ook mogelijk om meerdere zware apparaten op één groep te plaatsen met een energieverdeler, ook wel combiregelaar of combiswitch genoemd. Je kunt er zo voor zorgen dat apparaten niet gelijktijdig aan gaan. Één apparaat krijgt dan de voorkeur boven een andere. Bijvoorbeeld een wasmachine en droger samen op één groep, waarbij de wasmachine dan de prioriteit heeft.
- Bij het plaatsen van een laadpunt voor een elektrische auto is het verstandig te kiezen voor een laadpunt met dynamic load balancing. Deze reguleert de hoeveelheid stroom naar het laadpunt afhankelijk van het overige stroomverbruik in de woning. Hierdoor raakt de installatie niet overbelast.
Hoe nu verder
- De verdeling van de goepen wordt vaak genoteerd op een groepenkaart. Deze is meestal te vinden in de meterkast. Bewaar deze goed, om duidelijk te maken waar de verschillende groepen voor zijn.
- Ga er bij werkzaamheden aan de elektrische installatie niet altijd van uit dat de groepenkaart precies klopt. Schakel liever te veel groepen uit dan te weinig.
- Om te achterhalen welke apparaten op één groep zitten, bijvoorbeeld als de groepenkaart niet aanwezig is, kunnen de in de groepenkast een voor een worden uitgeschakeld. Stopcontacten kun je controleren met een spanningszoeker of met behulp van een losse lamp met stekker. Zo bepaal je elke groep waarvoor wordt gebruikt of welke groepen bijvoorbeeld nog leeg zijn.