Kennisbank
Wat is de oorzaak van de witte uitslag die op de gevel van mijn woning zit?
De witte uitslag op de gevel kan twee oorzaken hebben: het is een zout- of kalkafzetting, of het is een cementsluier.
Kalk- of zoutafzetting
In baksteen en voegspecie zitten kalken en zouten. Onder vochtige omstandigheden zorgen die voor een witte uitslag op de muur. Wanneer de temperatuur stijgt en de muur droogt, komen deze in water oplosbare zouten en kalken door de poriën van zowel baksteen als voegwerk naar het buitenoppervlak. Meestal lost dit op in water. Door afspoelen met water of een goede regenbui verdwijnt het. Zolang de zouten en kalken in de muur nog niet volledig zijn uitgereageerd, komt de witte waas steeds weer terug. Dit duurt soms jaren. Afhankelijk van het jaargetijde en het weer is de witte uitslag niet altijd zichtbaar. Een beregende muur laat geen sporen zien, een drogende muur wel.
Cementsluier
Wanneer cement of kalk door regen op verse mortel uitspoelt, spreken we van een cement- of kalksluier. Het is dan geen zoutprobleem, maar deze uitslag is vaak even hardnekkig.
Witte uitslag zoveel mogelijk vermijden
Het is belangrijk dat er gemetseld en gevoegd wordt onder gunstige omstandigheden. Dat betekent dat de gevel minimaal 48 uur na het voegen droog moet blijven. Wordt er in de regen gevoegd, dan kun je de witte uitslag na een paar weken verwachten.
Het vakmanschap van de metselaar is eigenlijk de belangrijkste factor.
- Niet metselen en voegen bij regen
- Metselwerk afdekken als regen wordt verwacht
- Gebruik bakstenen die bekend staan om hun geringe aanwezigheid van zouten en kalken.
Witte uitslag verwijderen of stopzetten
Wanneer de witte uitslag vlak na het metselen of voegen ontstaat, is deze uitslag meestal met water nog te verwijderen. Uitslag die pas na een jaar ontstaat, is zeer moeilijk te verwijderen. Wanneer zout in de baksteen is getrokken, kan deze droge baksteen muur nog wel behandeld worden met een zoutomvormer die het zout onoplosbaar maakt en zich niet meer kan vermengen met water. Ook als een gevel geïmpregneerd wordt, kan het water niet meer in de baksteen trekken en komen er geen zouten meer naar buiten. Belangrijk is dat de gevel nog wel kan ademen. Maar soms ontkom je er niet aan dat de muur gereinigd moet worden. Dit is vooral met kalkverontreiniging het geval. Afhankelijk van de situatie zal er nat gestraald of chemisch gereinigd moeten worden.
Hoe nu verder
- Problemenwijzer: een overzicht van de verschillende gebreken in huis
- Gebouwschil Nederland: vind een voegbedrijf of metselaar
- Branchevereniging Schoonmakend Nederland: vind een gevelreinigingsbedrijf
- Oorzaken en preventie KNB folder