Kennisbank
Wat kun je doen bij extreem weer, zoals kou, wind, hitte en wateroverlast?
Door goed onderhoud en snelle actie bij noodweer kun je veel schade voorkomen. Bekijk welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen bij:
Storm
De volgende maatregelen kun je nemen om stormschade te voorkomen:
- Kijk op je dak en check de dakpannen, schoorsteen, zonnepanelen, dakgoten en (schotel)antennes. Liggen de dakpannen nog goed, zitten er geen dingen los? Is de dakgoot niet verstopt of zit deze vol met bladeren? Je kunt schade voorkomen of beperken door de goten en afvoerputten goed schoon te maken.
- Laat rieten daken eens per jaar door een rietdekkersbedrijf controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat je dak langer meegaat.
- Waaien er wel eens dakpannen van het dak? Zet de nieuwe pannen dan vast met pannenhaken.
- Zorg dat alle deuren en ramen dichtzitten. Ook de garagedeuren en rolluiken, als je die hebt. Check meteen of een rolluik wel goed vastzit aan de woning.
- Draai de zonwering omhoog als er storm op komst is.
- Heb je een tuin? Zet dan zoveel mogelijk voorwerpen binnen of in de schuur. Denk aan parasols, tuinstoelen en potten met planten.
- Staat er speelgoed van de kinderen in de tuin? Haal dit dan naar binnen of zet het vast.
- Check je schutting, deze kunnen behoorlijk veel wind vangen. Staat deze stevig vast in de grond? Staan er delen los of is het hout rot? Stut de schutting als je twijfelt.
- Staan er bomen in je tuin? Haal dan regelmatig de dode en uitstekende takken eruit. Vooral als bomen nog veel blad hebben, kunnen ze tijdens een storm veel schade veroorzaken. Laat oude en verrotte bomen op tijd verwijderen.
- Het is verstandig om een stevig zeil te bewaren. Dit kan je gebruiken om bij nood iets af te dekken, zodat je verdere schade kunt voorkomen.
- Parkeer je auto niet onder een boom.
Stormschade wat nu?
Bij stormschade kun je de volgende acties ondernemen:
- Meld de schade direct bij je verzekeraar of tussenpersoon.
- Maak foto's waarop de schade duidelijk te zien is.
- Ruim alles op wat gevaar oplevert of nog meer schade kan veroorzaken.
- Ga niet zelf repareren zonder overleg met je verzekeraar.
- Bel bij grote schade gelijk de brandweer via 1-1-2. Als de schade heel groot is, schakelt de brandweer een Salvage bedrijf in. Zij helpen om de schade zo veel mogelijk te beperken.
Voorkomen onweerschade
De volgende maatregelen kun je nemen om onweerschade te voorkomen:
- Koppel netwerkkabels los van de computer.
- Telefoneer niet met een vast toestel.
- Blijf uit de buurt van stromend water in je woning.
- Trek alle (antenne)stekkers uit het stopcontact en trek ook de kabels van onder andere de telefoon er uit.
- Schaf een bliksemafleider aan. Geen goedkope oplossing, maar voor hoge huizen en woningen met rieten daken is het geen overbodige luxe.
- Gebruik speciale overspanningsstekkers of overspanningsfilters.
Voorkomen hagelschade
Tegen hagelschade kun je je niet beschermen. Wat moet je doen als hagelstenen je eigendommen hebben beschadigd?
- Meld de schade direct bij je verzekeraar of tussenpersoon.
- Maak foto's waarop de schade duidelijk is te zien.
- Ga niet zelf repareren zonder overleg met je verzekeraar.
Kou
Kille temperaturen op komst? Je kunt je woning voorbereiden op het winterse weer voor, tijdens en na de winterse periode.
Voor de winterperiode
- Zorg dat de cv-ketel een onderhoudsbeurt heeft gehad. Een (twee)jaarlijkse onderhoudsbeurt van de cv-ketel verkleint risico op storingen.
- Heb je een buitenkraan? Sluit de kraan af voordat de vorst intreedt. Laat dan de leiding leeglopen. Vergeet niet om ook de tuinslang te legen.
- Check waterleidingen in onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte. Een simpele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen. In de bouwmarkten is ook elektrisch verwarmingslint verkrijgbaar.
- Bescherm vorstgevoelige planten met een laagje bladeren of noppenfolie.
- Houd de ventilatieroosters ook in de winter open. Maak deze van tevoren schoon. Door het koude weer gaan ramen en deuren veel minder open.
Tijdens een (extreme) winterperiode
- De buitenkraan nog niet afgetapt? Doe dit dan meteen. Meestal zit het kraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat hem open staan. Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende bevriezende water.
- Het is aan te raden om ook 's nachts de temperatuur in huis boven de 15 graden te houden, zodat leidingen warm genoeg blijven. Zet in alle ruimten minimaal de radiatoren iets open zodat er warm water door blijft stromen. Denk hierbij vooral aan niet-geïsoleerde ruimtes zoals een garage of berging.
- Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets.
- Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open om iets van warmte binnen te laten.
- Het grote gewicht van een sneeuwpakket kan zorgen voor een grotere belasting op de dakbedekking en zonnepanelen. Vooral houten daken kunnen extra doorzakken door het extra gewicht. Veeg sneeuw van je dak, maar alleen als dit veilig kan.
- Vul de vogelvoederhuisjes, hang vetbollen op en zorg voor gestampt ijs dat de vogels kunnen ‘drinken’.
Vlak na een (extreme) winterperiode
- Een briesje is genoeg om de sneeuw op te stuwen tot onder de dakpannen en dakgoten. Zolang de temperatuur onder nul blijft is er niets aan de hand. Maar bij dooi zal de sneeuw smelten en het water voor lekkages of vochtschade kunnen zorgen. Meestal is deze lekkage eenmalig.
- Als de sneeuw begint te smelten en de dakgoten en afvoer verstopt zitten, ontstaan er al snel lekkages. Zorg er op tijd voor dat de afvoeren vrij zijn zodat het smeltwater weg kan lopen.
- Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik een föhn om de leiding te ontdooien.
Hitte
Voor en tijdens een hittegolf kun je maatregelen nemen om de warmte in je huis draaglijk te houden.
Voor de hittegolf
- In de zomer zorgt isolatie voor een koeler huis. Met dakisolatie, muurisolatie en HR++ glas of triple glas blijft de hitte 's zomers buiten.
- Gebruik een groendak als dakisolatie. Denk aan vetkruid. In de zomer warmt een groen dak minder op dan een dak met bitumen. Dat kan een paar graden in de woning schelen.
- Met een natuurlijke beschutting kun je zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de muur of een struik of boom voor het huis, zorg je voor schaduw. Een boom houdt het huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door.
- Zet planten in huis. NASA Earth Science ontdekte dat planten in een (te) warme ruimte hun overtollige water in de lucht afgeven. Hierdoor koelt het af. De sansevieria, treurvijg, rubberplant, lepelplant en goudpalm zorgen voor de meeste verkoeling.
- Meer planten in huis. Planten die regelmatig water krijgen doen de temperatuur met een paar graden dalen door hun vochtigheid.
- Wil je een airco aanschaffen? Ga dan voor een airco met een splitsysteem en energielabel A+. Gebruik de airco niet te vaak en zet de temperatuur niet onnodig laag.
Tijdens de hittegolf
- Zet ‘s ochtends meteen na het opstaan, als het nog koel is buiten, alle ramen en deuren tegenover elkaar open. Houd voor de rest van de dag de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht.
- Heeft het huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haal je minder warme lucht in huis.
- Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers.
- Heb je een zonnescherm of rolluiken? Doe deze dan overdag naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de zon niet fel op de ramen staat en dat er schaduw ontstaat op de buitenmuren van je woning.
- Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen of lamellen dicht te doen, houd je de zon buiten.
- Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan.
- Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heb je buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen is de was snel weer droog.
- Om legionella te voorkomen is het verstandig om de kraan even te laten lopen als je langer dan 1 week bent weggeweest. Het water heeft dan een tijdje stilgestaan.
- Last van de klamme nachten? Zet een ventilator in de hoogste stand in de deuropening tussen de slaapkamer en de gang of voor het raam. De ventilator blaast de warme lucht de kamer uit. Door het kleine luchtdrukverschil stroomt de koelere buitenlucht naar binnen. Wat ook helpt: een fles bevroren water of koelelement als omgekeerde kruik in je bed.
- Warme lucht stijgt op, dus vermijd hoogslapers, net als de zolder.
- Bij verschillende (online) winkels worden koelmatten verkocht. De meeste koelmatten zijn gevuld met gel.
- Zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.
Wateroverlast
Het regent steeds vaker in Nederland, waardoor wateroverlast kan ontstaan. Het regent zelfs zo hard dat straten blank kunnen staan en kelders onderlopen. Met deze tips kun je wateroverlast in en rondom je huis voorkomen.
Voor de wateroverlast
- Controleer of je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Om verstopping te voorkomen, kun je een bladvanger in de regenpijp plaatsen.
- Voorkom terugloop van rioolwater via je wasbak, douche of wc. Je houdt dit tegen door een terugslagklep in je aansluitleiding aan te (laten) brengen of een pomp te plaatsen die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming.
- Richt je tuin regenbestendig in. Vergroen je tuin zodat water wegstroomt uit je tuin en dus niet je huis in. Een grindstrook of lijngoot kan al een verschil maken.
- Door infiltratiekratten onder de grond te installeren, kun je de opvangcapaciteit van je tuin vergroten. De kratten slaan regenwater op en geven dit geleidelijk weer af.
- Breng een groen dak aan. Een groen dak vangt ook regenwater op. Een groen dak met sedum of een daktuin houdt regenwater vast.
- Voorkom water in je kelder of souterrain. Zorg er voor dat deuren, ramen, kozijnen en vloer waterdicht zijn. Je kunt instromend en vallend regenwater voor je souterrain of kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden met een extra hoge drempel.
- Hou het regenwater tegen. Met een hoge drempel voorkom je dat water je huis binnenstroomt. Ook zandzakken en schotten voor openingen houden het water – in ieder geval tijdelijk – tegen.
Tijdens (extreme) wateroverlast
- Breng waardevolle spullen in veiligheid door ze verplaatsen naar een plek waar het water niet bij kan, bijvoorbeeld bovenop een kast of op de eerste verdieping.
- Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
- Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen.
- Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
- Sluit de stroom tijdelijk af. Hiermee voorkom je stroomstoringen en brand.
- Ken de plek van je hoofdkraan. Mocht er een leiding breken door veel regen, kan je je hoofdkraan zo snel mogelijk afsluiten. Hiermee beperk je eventuele verdere schade.
Hoe nu verder
- Eigen Huis Verzekeringen: sluit een verzekering met ledenkorting.
- Bereid je huis voor op klimaatverandering: tips voor een gezond en veilig huis.
- Wateroverlast: wat kun je er tegen doen?