Wat zijn de aandachtspunten bij een gebruikersclausule voor een bestaande woning?
De koper en de verkoper spreken met een gebruikersclausule af dat de verkoper ná de nog een tijdje in het huis blijft wonen. Het is verstandig om een duidelijke einddatum af te spreken.
Toestemming
Voor de koper is het van belang om vooraf toestemming te vragen aan de geldverstrekker voor het verblijf van de verkoper in de woning. En het is belangrijk om na te gaan of de woonhuisverzekering van de koper wel dekking biedt als de woning bewoond wordt door de verkoper. Mogelijk moet de verzekering aangepast worden.
Bedrag in bewaring bij notaris
Eventueel kunnen de koper en verkoper afspreken om een bedrag in bewaring te geven bij de notaris, voor het geval de verkoper het huis op de einddatum niet wil verlaten of als er schade is. Verder kunnen de koper en verkoper afspreken om vooraf een van het huis uit te (laten) voeren. Achteraf kan hiermee duidelijk worden dat eventuele schade tijdens het verblijf van de verkoper is ontstaan.
Huurbescherming
De koper loopt het risico dat het verblijf in de woning door de verkoper na de overdracht gezien wordt als reguliere huur, waardoor de verkoper huurbescherming heeft.
Overdrachtsbelasting
Ingebruikgeving kan onduidelijkheid geven over de hoogte van de overdrachtsbelasting die de koper moet betalen. Om in aanmerking te komen voor het tarief van 2 % of de vrijstelling voor jongeren moet de koper de woning als hoofdverblijf bewonen. Ingebruikgeving kan tot discussie leiden of de woning wel door de koper als hoofdverblijf wordt bewoond. Het risico bestaat dat de koper dan 10,4 % overdrachtsbelasting moet betalen.
Aandachtspunten
In plaats van een gebruikersclausule is een alternatief wellicht om een latere overdrachtsdatum af te spreken.