Woningbouw in gevaar door stikstofuitspraak
De rechter heeft woensdag 22 januari in een zaak van Greenpeace geoordeeld dat de overheid onvoldoende maatregelen neemt om de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden terug te dringen. Hierdoor verslechtert de natuur en worden de wettelijke doelen voor 2025 en 2030 niet gehaald.
Door deze uitspraak komt de bouw van woningen onder druk te staan. Zonder concrete actie van het kabinet komt de aanpak van het woningtekort en de bouw van 100.000 woningen per jaar in gevaar.
Maatregelen nemen noodzakelijk
De uitspraak verplicht de Staat om ervoor te zorgen dat uiterlijk in 2030 minimaal 50% van de stikstofgevoelige natuur onder de kritische grens valt, met prioriteit voor de meest kwetsbare gebieden. Lukt dit niet, dan kan de Staat een boete van 10 miljoen euro opgelegd krijgen. Hoger beroep is nog mogelijk, maar de uitspraak geldt wel al direct. De uitspraak legt de verantwoordelijkheid bij de Rijksoverheid om de nodige maatregelen te nemen om de stikstofdoelen te behalen.
Gevolgen woningbouw
Wat dat concreet voor de woningbouw betekent is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Er wordt verwacht dat de gevolgen voor de woningbouw groot zullen zijn, zeker als woningbouw in de directe omgeving van natuurgebieden plaats vindt. Vereniging Eigen Huis volgt de ontwikkelingen op de voet.
De vereniging blijft zich inzetten voor een evenwichtige aanpak die ervoor zorgt dat starters en senioren voldoende toegang hebben tot een passend en betaalbaar koopwoningaanbod, zodat zij hun woonwensen kunnen realiseren.