“Thuisbatterij kan bij extreme kou uitvallen”
In ons Energielab testen wij de thuisbatterij. Samen met 14 van onze leden. Elke maand vertelt een van hen over zijn ervaringen. Dit keer: Rowan Lodder uit Soest. Zijn batterij staat buiten.

Gepubliceerd: 1 mei 2025
Waarom buiten
“Vereniging Eigen Huis wilde graag testen hoe een thuisbatterij functioneert als deze buiten staat. Dat kwam goed uit. Ik wilde wel meedoen aan hun test, maar liever geen batterij in huis hebben. Onder andere omdat ik er geen plek voor heb. Onze batterij is ongeveer een meter hoog en een meter breed. Best een bak dus.”
Uitvallen bij kou
“De batterij hangt op de oprit onder een afdak. Dat is nodig, omdat thuisaccu’s niet tegen water kunnen en niet in de zon mogen staan. Op deze plek is hij totaal niet storend. Ik hoor hem bijvoorbeeld nooit. Vraag is wat lage temperaturen doen met de prestaties. Bij kou kan het opladen en ontladen blijkbaar minder efficiënt verlopen. Ik kan niet beoordelen of dat bij mij is gebeurd. Onder de -10 graden kan hij uitvallen. Dat is in ieder geval nog niet voorgekomen.”
Over deze test
- Thuisbatterij van Alpha ESS, geleverd door Solar Concept
- Energiecontract: dynamisch contract bij Frank Energie
- Rowan gebruikt batterij voor: handelen op onbalansmarkt
- Jaarlijks stroomverbruik: circa 2000 kWh
- Gezinssituatie: Rowan woont samen met zijn vriendin en hun twee kleine kinderen
Vragen van buurtgenoten
“Grappig is dat veel mensen uit de buurt over de thuisbatterij beginnen. Ze vragen wat het is. De buurman was bezorgd over de brandveiligheid. De batterij hangt naast onze schuur, die is verbonden met zijn schuur. Ik had er niet bij stilgestaan dat dit een issue kan zijn. Vorig jaar is in onze straat een elektrische auto in brand gevlogen, dus dit onderwerp leeft in onze buurt.”
Geen stoten
“Goed om te weten is dat een batterij niet tegen stoten kan. Hiermee moet je rekening houden bij het plaatsen. Bij mij ging dat in eerste instantie niet helemaal goed. Als ik de schuurdeur ver open deed, raakte hij de accu. Gelukkig wordt dat opgelost door een deurstop te plaatsen.”
Dit zeggen de leverancier…
Alpha ESS laat weten dat hun thuisbatterijen buiten geplaatst kunnen worden. De huidige modellen moeten wel onder een afdak, omdat ze niet tegen water kunnen. Temperaturen onder nul kunnen leiden tot een tijdelijk capaciteitsverlies tot 30%. Onder de -10 graden kan de batterij dan uitschakelen. Isolatie of beschermhoezen beperken deze effecten. Verder kan de batterij beter niet in de zon staan. Alpha ESS komt binnenkort met een nieuw model dat wel tegen water en kou kan, onder andere dankzij ingebouwde verwarming.
…en de brandweer
Volgens de brandweer is het niet nodig de batterij buiten te hangen. Zij adviseert deze in de schuur, de garage of op zolder te plaatsen. Belangrijk is dat de accu je vluchtweg niet blokkeert. De brandweer raadt verder aan te kiezen voor een erkende installateur, een rookmelder op te hangen en de batterij op een onbrandbare ondergrond te plaatsen.
Lees meer op de website van de brandweerOver onze thuisbatterij-test
Wat kan de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren betekenen? Om daar achter te komen, test Vereniging Eigen Huis twee jaar lang de thuisbatterij. Dit is onderdeel van ons Energielab.
Lees meer over de test Lees de ervaringen van andere deelnemersLet op: thuisbatterij vaak nog niet rendabel
Belangrijk om te weten: als je nu een thuisbatterij koopt, is de kans reëel dat je deze niet terugverdient. Meer weten? Wij hebben de belangrijkste info over de thuisbatterij voor je op een rij gezet.
Lees meerPraat mee over thuisbatterij
Wil jij met andere huiseigenaren in gesprek over de thuisbatterij? Dat kan in onze community. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen of juist vragen stellen aan anderen.
Praat meeOntvang updates thuisbatterij-test in je mailbox
Wil jij de ervaringen van de deelnemers elke maand in je mailbox ontvangen? Samen met het laatste nieuws over energie en verduurzaming? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.