Vloerverwarming
Vloerverwarming is een efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen. Op deze pagina lees je welke soorten er bestaan, wat de voordelen van vloerverwarming zijn en waar je op moet letten bij de installatie.
Soorten vloerverwarming
Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig en is daarom vooral handig als bijverwarming of tijdelijke verwarming van een klein oppervlak, bijvoorbeeld in de badkamer.
Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watergedragen vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt. Dit type vloerverwarming kun je als hoofdverwarming gebruiken.
Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?
Bij nieuwe, goed geïsoleerde woningen wordt vloerverwarming meestal als hoofdverwarming gebruikt. In iets oudere woningen (jaren '90 en '10) is de hoofdverwarming met convectoren en/of radiatoren voldoende om het huis warm te krijgen. Vloerverwarming wordt dan aangelegd voor meer comfort. Hierdoor kan de woning sneller op temperatuur komen. Ook kan dit het plaatsen van een (hybride) warmtepomp makkelijker maken.
Voordelen vloerverwarming
Je huis verwarmen met vloerverwarming is niet alleen duurzaam, het brengt ook warme voeten en veel andere voordelen met zich mee. We sommen er een aantal voor je op.
Energiezuinig
Vloerverwarming is een stuk zuiniger in vergelijking met traditionele radiatoren. Om een woning effectief te verwarmen, moeten radiatoren worden verwarmd tot 65-75 graden. Vloerverwarming werkt slechts op een temperatuur van rond de 30 graden, afhankelijk van het soort vloer. Op termijn zorgt vloerverwarming dus voor lagere energiekosten.
Gelijkmatige temperatuur
Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte; de warmte van de cv-installatie wordt verdeeld over een groter oppervlak. Hierdoor vindt minder stroming van lucht plaats en voelt vloerverwarming comfortabeler aan. De verwarming kan soms zelfs een graadje lager dan bij traditionele radiatoren.
Betere luchtkwaliteit
Bij vloerverwarming heb je nauwelijks te maken met luchtcirculatie. Hierdoor komt er minder stof in de lucht terecht. Dit type verwarming is dus ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Weinig onderhoud nodig
Een vloerverwarmingssysteem vergt vrijwel geen onderhoud. Nadat je vloerverwarming laat plaatsen heb je er eigenlijk nauwelijks omkijken naar. Wel zo makkelijk, toch?
Kosten vloerverwarming
Vloerverwarming levert je op den duur geld op, maar aan de installatie zit natuurlijk wel een prijskaartje. De kosten van een watergedragen systeem zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters. Daarnaast heb je te maken met installatiekosten én kosten voor een nieuwe vloer.
Vloerverwarming is duurder dan het plaatsen van radiatoren, voornamelijk in een bestaande woning. Dit komt omdat de werkzaamheden arbeidsintensiever zijn. Vraag voor details een offerte op bij een erkend specialist.
Met vloerverwarming bespaar je gemiddeld 10 tot 15% op je stookkosten. Het is dus een duurzame en slimme investering die je op termijn geld bespaart.
Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp
Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp en ontvang een vrijblijvend aanbod. Met de Warmtepompcheck ontdek je of jouw woning geschikt is.
Veelgestelde vragen vloerverwarming
Hier vind je alle vragen en antwoorden over vloerverwarming.
Vloerverwarming infrezen
Idealiter wordt de vloerverwarming gelijk in de nieuwe dekvloer gestort. Dit is bij nieuwbouw of een grote renovatie geen probleem.
Het is ook mogelijk om de verwarming achteraf in te frezen. Het nadeel daarvan is dat de leidingen dan wat hoger in de dekvloer liggen, waardoor de warmte minder goed wordt verdeeld. Een ander nadeel is dat bij de aanleg van de vloer onvoldoende rekening is gehouden met vloerverwarming. Bij het infrezen worden regelmatig waterleidingen geraakt.
Aandachtspunten installatie vloerverwarming
Bij vloerverwarming kun je kiezen voor een open of een gesloten systeem. In beide gevallen is er een warmtebron, zoals een cv-ketel of warmtepomp nodig om warm water te leveren.
Open systeem
Bij een open systeem worden de vloerverwarmingsleidingen direct aangesloten op de cv-installatie.
Gesloten systeem
Bij een gesloten systeem zijn de vloerverwarmingsleidingen niet direct aangesloten op de cv-installatie, maar via een warmtewisselaar. Het water in de vloerverwarming is dan gescheiden van het water in de cv-installatie. Sommige oudere vloerverwarmingsleidingen laten zuurstof door. Hierdoor vermengt het water zich met zuurstof, met als mogelijk gevolg aantasting van de cv-leidingen en ketel door roestvorming.
Ligging van de leidingen
De afstand tussen de leidingen bepaalt de warmteafgifte. Hoe kleiner de , hoe meer warmte kan worden afgegeven per m2 vloeroppervlak. Afhankelijk van hoe goed een woning geïsoleerd is, welk type leiding gebruikt wordt en welke temperatuur nodig is om de woning te verwarmen wordt door de installateur de hart op hart afstand bepaald.
Diepte
De verwarmingsleidingen moeten diep genoeg gelegd worden. Voor een optimale warmteafgifte is een dekking van 25 à 30 mm aan te raden.
In de praktijk kan de dekking variëren, daar zijn geen wettelijke richtlijnen voor. Belangrijk is dat de leidingen in elk geval niet zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de dekvloer en dat er niet al te grote temperatuurverschillen aan de oppervlakte voelbaar zijn.
Keuze vloer
Welk type vloer je ook kiest, het is belangrijk dat de vloerafwerking geschikt is voor vloerverwarming. Dit staat in de productinformatie (te herkennen aan een speciaal symbool).
Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloer niet een te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte de ruimte niet of te laat. De meest gebruikte en ook efficiënte vloeren zijn plavuizen of tegels, maar ook bepaalde laminaatvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Parket of tapijt zijn niet aan te raden.
Regeling temperatuur
Temperatuurregeling met een enkele kamerthermostaat is de meest eenvoudige oplossing bij vloerverwarming. Dit is alleen niet aan te raden, omdat de temperatuur dan alleen kan worden gegarandeerd in de ruimte waar deze thermostaat aanwezig is. Kies daarom bij voorkeur voor een temperatuurregeling per vertrek.
Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws
Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.