Hybride warmtepomp verplicht: 6 vragen
Het demissionair kabinet wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 in veel gevallen verplicht wordt bij vervanging van de cv-ketel. Wat houden de plannen precies in? En geldt de verplichting voor iedereen? Lees hoe het zit.
Update 16 mei: nieuw kabinet schrapt verplichting warmtepomp
De nieuwe regeringscoalitie van PVV, BBB, VVD en NSC wil de verplichting voor een warmtepomp schrappen. Dit staat in het akkoord dat zij sloten.
Lees meer over coalitieakkoord1. Wat houden de plannen precies in?
Als het aan het kabinet ligt, moeten huiseigenaren vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel overstappen op een duurzamer alternatief voor de verwarming van hun woning. In veel gevallen gaat het dan om een hybride warmtepomp. Maar ook een aantal andere manieren om je huis duurzaam te verwarmen, zijn straks toegestaan. Volgens de huidige plannen zijn dit: stadsverwarming, een volledig elektrische warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp (airco) als deze zuinig genoeg is.
2. Waarom wordt de hybride warmtepomp verplicht?
De verplichting van de hybride warmtepomp moet bijdragen aan de klimaatdoelen. Nederland moet in 2030 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 klimaatneutraal zijn. Wie zijn huis verwarmt met een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp, verbruikt minder gas en stoot dus minder CO2 uit.
3. Wordt de hybride warmtepomp verplicht voor iedereen?
Nee, volgens de huidige plannen wordt de hybride warmtepomp niet verplicht in de volgende gevallen:
- Voor appartementen en monumenten.
- Bij een terugverdientijd langer dan 7 jaar.
- Als de woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.
- Als de warmtepomp meer geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt dan wettelijk toegestaan.
- Het geluid van een warmtepomp kan je verminderen door er een speciale geluidskap omheen te plaatsen. Wordt de terugverdientijd hierdoor langer dan 7 jaar, dan geldt de verplichting ook niet.
- Als er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem.
- Als een huiseigenaar geen installateur voor een warmtepomp kan vinden, mag hij de installatie in twee stappen doen: eerst de bestaande cv-ketel vervangen en een nieuwe cv-ketel kopen, later een hybride warmtepomp erbij.
Het kabinet moet deze uitzonderingen nog nader uitwerken. De bedoeling is dat je installateur straks beoordeelt of de verplichting voor jou geldt.
4. Wat als ik een warmtepomp niet kan betalen?
Een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel is een fikse investering. De aanschaf hiervan kost nu tussen de 8.000 en 10.000 euro. Dit is exclusief de subsidie tot 30% voor de warmtepomp die je kunt aanvragen bij de RVO. Wie dit niet zelf kan betalen, kan een lening met een lage of zelfs zonder rente afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds.
5. Wat is de stand van zaken?
De regering kondigde haar plannen om de hybride warmtepomp te verplichten in mei 2022 aan. In mei 2023 stuurde zij een update naar de Tweede Kamer. Hierin gaf het kabinet verdere invulling (zoals welke eisen en regels) aan de verplichting. Maar er moet nog meer worden uitgewerkt en onderzocht. Als dit is gebeurd, kan er een wetsvoorstel komen. Dat moet vervolgens nog langs de Tweede en de Eerste Kamer. Inmiddels zijn er natuurlijk nieuwe verkiezingen geweest en krijgen we waarschijnlijk een ander kabinet. Het is afwachten of en hoe een nieuwe regering hiermee verder gaat.
Soorten warmtepompen
Je vraagt je misschien af: hoe zit het ook alweer met de verschillende soorten warmtepompen? We zetten ze nog even kort voor je op een rij:
- Hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel. Een hybride warmtepomp zorgt het grootste gedeelte van het jaar voor de verwarming van je woning. Bij koud weer springt de cv-ketel bij. Deze zorgt ook voor warm tapwater.
- All-electric warmtepomp. Naast een hybride warmtepomp bestaat er ook de all-electric of volledig elektrische warmtepomp. Deze verwarmt je woning het hele jaar door en de warmtepomp levert ook warm tapwater. Je hebt dus helemaal geen cv-ketel nodig.
- Lucht-lucht-warmtepomp (airco). Een airco is ook een warmtepomp. Hiermee kan je je woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Een airco gebruik je voor de verwarming van specifieke ruimtes.
6. Wat vindt Vereniging Eigen Huis van de verplichting van de hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is bij een deel van de koopwoningen een goede manier om te besparen op aardgas en zo ook een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen. Maar zo’n warmtepomp is niet voor alle woningen een goede oplossing. Vereniging Eigen Huis vindt daarom dat deze niet koste wat kost bij alle huiseigenaren verplicht moet worden en heeft meerdere malen aangedrongen op uitzonderingen. Zij is tevreden dat hiernaar is geluisterd en kan zich grotendeels vinden in de uitzonderingen die het kabinet voorstelt. Wel heeft de vereniging gepleit voor extra uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer een huiseigenaar hoge kosten moet maken om de woning aan te passen voor een warmtepomp. Of als er in 2026 nog steeds een tekort is aan installateurs voor hybride warmtepompen.
Ondanks de voorgestelde uitzonderingen heeft Vereniging Eigen Huis wel grote zorgen over de impact van de verplichting. Daarom hebben we onderzoek laten doen naar welke woningen precies onder de verplichting gaan vallen, waarop dit is gebaseerd en wat de financiële implicaties zijn voor woningeigenaren. Allereerst blijkt uit ons onderzoek dat veel minder huizenbezitters de warmtepomp binnen 7 jaar terugverdienen dan blijkt uit het onderzoek waar het kabinet zich op baseert. Dit verschil is zo groot dat 2,4 miljoen huiseigenaren mogelijk onterecht verplicht worden. Dit komt door het gebruik van onrealistische aannames van o.a. het gemiddelde gasverbruik. Vereniging Eigen Huis heeft daarom de regering opgeroepen de aannames voor de verplichting opnieuw te onderzoeken en aan te passen.
Verder blijkt dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp zeer ongelijke en daarmee onrechtvaardige financiële gevolgen voor huiseigenaren heeft. Sommigen profiteren ervan, terwijl anderen er financieel op achteruitgaan. Deze laatste groep betreft vooral kwetsbare huishoudens. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet hier meer aandacht voor moet hebben en onder andere de subsidie voor een warmtepomp moet verhogen.
Meer informatie
Miljoenen huiseigenaren onterecht verplicht tot warmtepomp “Meer financiële hulp nodig bij verplichte aanschaf warmtepomp” (nieuwsbericht 2 mei 2023) Warmtepomp de norm vanaf 2026 (nieuwsbericht Rijksoverheid 1 mei 2023) Heb oog voor huiseigenaren bij verplicht verduurzamen (nieuwsbericht 14 september 2022) Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht (nieuwsbericht 17 mei 2022)Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp
Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.