Gas afsluiten: wanneer en hoe?
Gebruik je helemaal geen gas meer, dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen. Je bespaart hiermee op maandelijkse kosten voor je aansluiting en transport. Hoe dit werkt en waar je op moet letten? Wij beantwoorden veelgestelde vragen.
Wat betekent het verwijderen van de gasaansluiting voor mijn woning?
Wanneer je de gasaansluiting van je huis definitief laat verwijderen zorgt de netbeheerder dat de aansluiting niet meer kan worden gebruikt. De netbeheerder verwijdert de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en het montagemateriaal uit de meterkast. Ook de leidingen die van het hoofdnet naar de meter lopen worden verwijderd. Deze werkwijze geldt voor grondgebonden woningen. Voor appartementen met meer dan twee woonlagen kan dit proces er anders uitzien. Op mijnaansluiting.nl wordt het verschil uitgelegd in een video.
Wanneer gasaansluiting verwijderen?
Wanneer je een gasloos huis hebt en zeker weet dat je geen gas meer gaat gebruiken kun je je gasaansluiting laten verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer je elektrisch verwarmt met een elektrische warmtepomp en elektrisch kookt. Twijfel je of je de gasaansluiting op een later moment weer wilt gaan gebruiken, laat de aansluiting dan niet verwijderen.
Wanneer gasaansluiting tijdelijk afsluiten?
Je aansluiting tijdelijk afsluiten kan alleen bij uitzondering, bijvoorbeeld wanneer je gaat verbouwen. De netbeheerder zet de hoofdgaskraan dicht en zet er een slot op. Tijdelijk afsluiten is ook echt een tijdelijke optie en geldt voor een periode van maximaal een jaar.
Hoe laat ik de gasaansluiting verwijderen?
Je kunt een aanvraag doen voor het verwijderen van de gasaansluiting als je weet vanaf welk moment je de gasaansluiting niet meer nodig hebt. Daarna kun je onderstaande stappen volgen:
- Maak een account aan op mijnaansluiting.nl
- Kies voor 'start een aanvraag' en volg de stappen in het aanvraagformulier
- Wanneer je het formulier verzendt komt deze automatisch bij de juiste netbeheerder terecht
- De netbeheerder of aannemer neemt contact op om een afspraak te maken voor het verwijderen van de aansluiting.
- Zeg je energiecontract voor gas op bij je energieleverancier
Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie
Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie.
Wat kost het verwijderen van een gasaansluiting?
De aansluiting verwijderen is kosteloos wanneer de netbeheerder zelf kan bepalen wanneer hij de werkzaamheden uitvoert. Netbeheerders proberen om binnen een jaar na het versturen van de aanvraag de aansluiting te verwijderen. Wil je de aansluiting eerder of op een bepaalde datum laten verwijderen, dan kan de netbeheerder wel kosten in rekening brengen. Ook als je een tijdelijke afsluiting wilt (maximaal 1 jaar), mag de netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengen. Dit kost gemiddeld een paar honderd euro inclusief heraansluiting.
Waar moet ik verder op letten?
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het verwijderen van je gasaansluiting:
- Vergeet bij zowel het tijdelijk afsluiten van je gasaansluiting als het definitief verwijderen niet het energiecontract voor de levering van gas op te zeggen. Dat is namelijk een ander contract dan het contract voor de aansluiting bij je netbeheerder. Als je een vast contract hebt lopen bij de energieleverancier dan betaal je mogelijk een opzegvergoeding.
- Het verwijderen van de gasaansluiting moet altijd door een erkende netbeheerder worden uitgevoerd en kun je niet zelf doen.
- Een gasleiding die langer dan 12 maanden niet wordt gebruikt kent risico's. Corrosie of veroudering van de gasleiding kan gaslekkage veroorzaken. Vraag daarom, zodra je weet wanneer je woning volledig van het gas af is, een verwijdering aan om gevaarlijke situaties te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je zeker weet dat je geen gas meer nodig hebt. Is je aansluiting definitief verwijderd, dan kost het weer veel geld om de aansluiting opnieuw te maken.
Andere veelgestelde vragen
Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws
Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.