Terugverdientijd zonnepanelen
Als je overweegt zonnepanelen te kopen, dan vraag je je waarschijnlijk af: hoe lang duurt het voordat ik mijn investering heb terugverdiend? En hoe houd ik de terugverdientijd zo kort mogelijk? Wij hebben het op een rij gezet.

Wat is terugverdientijd zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Daar tegenover staat dat je energierekening erdoor omlaag gaat. Hierdoor bespaar je geld. De terugverdientijd is de tijd dat het duurt voordat je jouw investering hebt terugverdiend. Of met andere woorden: hoe lang het duurt voordat jouw totale besparing even groot is als je investering. Voor veel consumenten is de terugverdientijd een belangrijke overweging bij het beslissen of ze zonnepanelen nemen.
Terugverdientijd afhankelijk van veel factoren
De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren. We noemen een aantal van de belangrijkste:
- De kosten van de zonnepanelen. Hoe meer je betaalt, hoe langer het duurt voordat je ze terugverdient.
- Opbrengst zonnepanelen. Hoe meer zonnestroom je opwekt, hoe meer je kunt besparen op je energierekening. De hoeveelheid opgewekte stroom is onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de richting waarin ze liggen en het weer. Lees meer over werking zonnepanelen
- De stroomprijzen. Hoe hoger de elektriciteitsprijzen, hoe meer je kunt besparen met zonnepanelen. Tijdens de energiecrisis nam de terugverdientijd van zonnepanelen bijvoorbeeld flink af.
- Terugleverkosten. Veel energieleveranciers rekenen tegenwoordig terugleverkosten wanneer je zonnestroom aan het net levert. Hoe hoger deze kosten, hoe langer je terugverdientijd.
- Eigen verbruik. Hoe meer stroom van je zonnepanelen je zelf verbruikt, hoe korter de terugverdientijd. Bijvoorbeeld doordat je minder terugleverkosten betaalt.
- Salderingsregeling. De salderingsregeling houdt in dat je de zonnestroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag aftrekken van de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dit is een financieel gunstige regeling die een positief effect heeft op de terugverdientijd. Maar deze regeling wordt in 2027 afgeschaft. Hierdoor stijgt de gemiddelde terugverdientijd.
- Terugleververgoeding. Lever je op jaarbasis meer stroom aan het net dan dat je afneemt? Voor de extra stroom ontvang je een terugleververgoeding. Hoe hoger deze is, hoe korter de terugverdientijd. Na afschaffing van de salderingsregeling in 2027, ontvang je voor ál je teruggeleverde stroom een terugleververgoeding.
Hoe lang is terugverdientijd zonnepanelen?
Hoe lang de terugverdientijd is, hangt dus af van een groot aantal onzekere factoren. Hierdoor kan deze per persoon erg verschillen. Bovendien is de terugverdientijd lastig te voorspellen doordat niemand weet hoe zaken als de stroomprijzen of terugleverkosten zich in de toekomst ontwikkelen. Volgens het meest recente onderzoek hiernaar in opdracht van Vereniging Eigen Huis ligt de terugverdientijd momenteel gemiddeld rond de 20 jaar. Dat is langer dan een tijdje terug. Dit komt door het besluit van de politiek om de salderingsregeling in 2027 af te schaffen.
Zijn zonnepanelen nog een goede keuze?
Misschien vraag je je af: zijn zonnepanelen nog steeds een goede keuze nu de salderingsregeling wordt afgeschaft en de terugverdientijd is opgelopen? Dat is natuurlijk een persoonlijke afweging. Sommige consumenten willen in een bepaald aantal jaren hun investering in zonnepanelen eruit hebben, anderen vinden dit niet zo belangrijk. Goed om te weten is in ieder geval dat zonnepanelen hoe dan ook veel voordelen hebben. Je hebt minder last van een stijging van de energieprijzen en -belastingen, je draagt een steentje bij aan een beter milieu en je huis wordt meer waard. Zonnepanelen gaan ook lang mee, minimaal 25 jaar.
Lees meer over voor- en nadelen zonnepanelenWat je kunt doen om terugverdientijd te verkorten
Nu weet je wat er op dit moment bekend is over de terugverdientijd. Misschien vraag je je af: kan ik eigenlijk zelf wat doen om de terugverdientijd te verkorten? Hiervoor kan je een aantal zaken doen:
- Let op je energiecontract. De terugleverkosten en terugleververgoeding verschillen per energieleverancier en contractvorm. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een energiecontract.
- Verbruik zoveel mogelijk zonnestroom zelf. Zijn jouw terugleverkosten afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je teruglevert? Dan houd je deze zo laag mogelijk door zoveel mogelijk stroom van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Dat zorgt er immers voor dat je zo weinig mogelijk stroom teruglevert. Dit wordt helemaal belangrijk als de salderingsregeling straks niet meer bestaat. Dan krijg je voor teruggeleverde stroom namelijk een terugleververgoeding. Deze zal een stuk lager liggen dan wat je betaalt voor stroom die je afneemt. Lees meer over zelf verbruiken van zonnestroom
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
Vereniging Eigen Huis vindt dat de terugverdientijd van zonnepanelen veel te hoog is geworden. Gevolg is dat consumenten afhaken bij het kopen van zonnepanelen. Dat moeten we voorkomen, omdat zonnepanelen veel voordelen hebben. Ze helpen consumenten grip te krijgen op hun energierekening en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Nu de salderingsregeling wordt afgeschaft, zijn er andere maatregelen nodig om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren en consumenten te beschermen.
Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws
Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.