Ongedierte bestrijden
In en rondom de woning komen regelmatig ongewenste gasten voor. Met eenvoudige tips houd je verschillende soorten ongedierte op afstand.
![Wespen in de spouwmuur en onder het dak](https://assets-eu-01.kc-usercontent.com:443/0a476483-b2ac-0128-c5e1-a80361083e05/726dcafe-da1b-4bd7-ac38-bc1634e55523/Wespen.jpeg?w=1000&q=90&lossless=false&auto=format&fm=jpg)
Insecten bestrijden
Er zijn diverse insecten die voor overlast zorgen. We geven je tips met preventieve maatregelen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je al last van de ongewenste insecten, lees dan hoe je ze kunt bestrijden.
Kruipende insecten
Mieren
Er zijn diverse soorten tuinmieren die bij grote aantallen heel hinderlijk kunnen zijn. De meest voorkomende is de bruinzwarte wegmier. Die leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating. Soms komen de mieren de woning in op zoek naar voedsel.
Je kunt deze kruipende insecten weren door je levensmiddelen in goed afgesloten potten te bewaren. Laat daarnaast ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan en sluit afvalemmers goed af. Maak naden en kieren dicht met kit en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel.
Om mieren te bestrijden, kun je mierenlokdoosjes neerzetten in de loop van de mierencolonne. Schakel bij een buitensporige plaag een vakspecialist in. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen.
Bedwants
De bedwants, ook wel wandluis, verstopt zich bij voorkeur in naden en kieren van bedden, ledikanten en beddengoed. Ook verschuilen ze zich soms achter plinten en schilderijen. Het diertje gaat 's nachts op zoek naar zijn maaltijd: het bloed van mensen of andere zoogdieren. Laat de bestrijding van bedwantsen over aan een gespecialiseerd bedrijf. Lees meer over bedwantsen op de website van GGDLeefomgeving.
Papiervisjes
Het papiervisje gedijt het best in droge, warme ruimtes en plant zich daar in snel tempo voort. Het voedt zich met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Papiervisjes zijn dan ook vaak in boekenkasten te vinden.
Maak alles schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met de stofzuiger. Zijn er heel veel van de diertjes, schakel dan een professionele bestrijder in.
Vlooien
Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid. Er zijn verschillende middelen tegen vlooien. Neem contact op met de dierenarts voor advies op maat.
Zilvervisjes
Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken. Droog en ventileer de ruimtes goed.
Vliegende insecten
Wespen
Wespen zijn nuttige beestjes, want ze vangen veel muggen, maar ze kunnen steken als ze in het nauw worden gedreven. Helemaal voorkomen dat er wespen zijn, is onmogelijk. Maar het helpt om alles goed schoon te houden en bijvoorbeeld de vuilnisbak met groente- en fruitafval goed af te sluiten. Wespen zoeken namelijk zoetigheid.
Om wespen te bestrijden, maak je een wespenval met wat cola of limonade. Hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kun je met speciale middelen zelf verwijderen, maar het is beter om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast voor het gewenste effect.
Muggen
Muggen zijn niet dol op citronella in kaarsen of stokken, citroensap, citroenschillen en citroenplanten. Plaats die op of naast de terrastafel. Andere geuren waar muggen niet van houden zijn: azijn, wierook en lavendel.
Fruitvliegjes
Houd deze vliegjes op afstand met lavendel, knoflook, dille of basilicum. Doe afval in een emmer of vuilnisbak die afgesloten kan worden en maak die regelmatig goed schoon.
Klustervlieg
De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden ze zich op in spouwmuren en onder dakpannen. Ook komen ze tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn.
Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant en plaats vliegenhorren.
Ongedierte bestrijden eigen verantwoordelijkheid
De woningeigenaar is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor alle soorten overlast van ongedierte. Dat betekent dat je zelf op onderzoek moet gaan en de oorzaak van de overlast moet proberen weg te nemen. De gemeente heeft bij ongediertebestrijding wel een zorgplicht als er gevaar optreedt voor de omgeving of de gezondheid.
Knaagdieren bestrijden
Heb je last van bruine ratten of huismuizen in je woning, dan wil je hier zo snel mogelijk van af. Sinds begin 2023 mag je hier, vanwege gevaar voor mens en milieu, géén chemische bestrijdingsmiddelen voor gebruiken.
Lees meer over de regels van knaagdieren bestrijdenBruine en zwarte rat
De bruine rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen. De zwarte rat is een uitstekende klimmer en nestelt zich bij voorkeur onder het dak. Beide soorten eten alles wat zij te pakken kunnen krijgen en zijn voornamelijk 's nachts actief.
Verwijder nestgelegenheden of sluit deze grondig af. Sluit ook toegangswegen af, zoals gaten in muren en kapotte rioleringen. Ruim afval regelmatig op en berg voedingsmiddelen onbereikbaar op. Blijft de overlast aanhouden, schakel dan professionele hulp in.
Muizen
De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De muis houdt zich schuil onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Vooral 's nachts komen muizen tevoorschijn, op zoek naar voedsel.
Zorg dat muizen je woning niet binnen kunnen komen. Dicht gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen. Voorzie ventilatieopeningen van zogenaamde muizenroosters (maximaal 0,5 cm brede roosteropeningen) en berg voedsel en afval onbereikbaar op.
Steenmarters
Steenmarters zorgen voor geluids- en stankoverlast en schade aan kabels en isolatiemateriaal op zolders van vooral oudere huizen. Steenmarters kruipen met gemak door openingen van 5 centimeter.
Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hij mag niet gedood worden. Zorg voor goede wering: dicht gaten en kieren in daken en muren af.
Tip!
Via onze Spoedklusservice vind je snel een professionele en gecertificeerd bestrijder die je kan helpen bij overlast van muizen en ratten of ander ongedierte.
SpoedklusserviceAlgemene tips voor de zomervakantie:
- Heb je een kat of een hond? Stofzuig dan hun slaapplaatsen voor je vertrek. Mochten er vlooien zijn, dan kunnen die bij honger - door afwezigheid van je huisdier - op jou springen bij thuiskomst.
- Gooi afval weg en berg voedsel op in afsluitbare potten om mieren buiten de deur te houden. Mieren werken namelijk goed samen: als een verkenner een voedselbron in je huis vindt, volgt binnen de kortste keren een grote groep versterking om dit voedsel op te halen en terug te brengen naar het nest.
- Controleer huis en tuin op aanwezigheid van stilstaand water. Muggen leggen hier hun eitjes in.
- Leeg de prullenbakken en sluit groencontainers goed af om zwermen vliegen bij thuiskomst te voorkomen. Met name fruitvliegjes ontwikkelen zich snel.
- Weer muizen en ratten door het huis schoon achter te laten. Dicht verder kieren en gaten of voorzie ze van bijvoorbeeld een bijenbekje (een stootvoegrooster). Muizen kunnen zich al door openingen van 5 millimeter wurmen. Verwijder eventuele begroeiing tegen het huis. Ratten en muizen geven de voorkeur aan beschutting en mijden open plekken.
Houtworm bestrijden
Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever en andere houtslopers kunnen zich ophouden in houten meubels of onderdelen van je woning en daar grote schade aanrichten.
Voor de bestrijding van deze houtslopers moet je een specialist inschakelen. Doe dit bij ontdekking zo snel mogelijk om verdere schade te beperken.
Slakken bestrijden
Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen. Slakken houden niet van stekelige oppervlakten.
Meer informatie over ongedierte bestrijding
Lees meer over ongedierte op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming.
Nieuwsbrief onderhoud
Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.
Schrijf je in