Veilig stoken
Het stoken van een houtkachel, open haard of pelletkachel kan overlast geven voor je buren en schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Lees onze tips om veilig en verantwoord te kunnen stoken.
1. Stook niet als het windstil is of mistig
Stoken van je open haard, houtkachel of pelletkachel kan voor extra overlast en problemen zorgen als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk te lang hangen. Check daarom altijd de Stookwijzer. Deze wijzer geeft aan of het handig is om op dat moment bij jou in de buurt te stoken.
Ook kun je het Stookalert bekijken. Als het alert wordt afgegeven in jouw provincie adviseert het RIVM om op die dag geen hout te stoken. Sommige gemeentes verbieden het dan zelfs om hout te stoken.
2. Stook met schoon hout
Het is niet toegestaan om met geïmpregneerd of behandeld hout te stoken. Als je dit verbrandt, komen er extra veel giftige stoffen in de lucht en dit is slecht voor het milieu. Kies daarom altijd voor schoon hout. Gebruik ook geen papier of karton voor het aanmaken van het vuur.
Tip: Gebruik de Zwitserse aansteekmethode om je kachel op een 'schone' manier aan te steken.
3. Kies voor droog hout
Het gebruik van droog hout om te stoken heeft veel voordelen:
- Het wordt volledig verbrand, waardoor het minder vuil in de schoorsteen achterlaat en de kans op een schoorsteenbrand kleiner is.
- Er komt minder rook vrij
- Het vuur gaat veel makkelijker aan
- Het geeft meer warmte af
Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Je kunt dit makkelijk meten met een vochtmeter of houtmeter.
4. Laat je schoorsteen vegen
Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger. Je haard brand beter en je voorkomt schoorsteenbrand. Stook je veel, dan kan het zijn dat je jouw schoorsteen zelfs twee keer per jaar moet laten vegen.
5. Zorg voor toevoer van verse lucht
Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof, zodat je op hoge temperatuur stookt. Dit zorgt voor een schonere verbranding. Bij veel kachels wordt de luchttoevoer en -afvoer met kleppen geregeld. Zet deze kleppen altijd volledig open. Als de kachel te heet wordt, verminder dan de hoeveelheid brandstof (hout).
Het liefste haal je de zuurstof rechtstreeks van buiten. Mocht je ervoor kiezen om de lucht uit de kamer te halen, zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd blijft. Stoken onttrekt zuurstof aan de kamer, dit moet continu worden aangevuld.
6. Laat het vuur vanzelf uitbranden
Doof het vuur nooit door de luchtkleppen dicht te schuiven. Dit veroorzaakt schadelijk gassen en onvolledige verbranding. Laat het vuur altijd uitbranden. Indien dit niet kan doof het vuur dan met zand.
Meer over houtkachels
Overweeg je een houtkachel te kopen? Lees meer over verschillende soorten kachels, het rendement en het vermogen.
Houtkachels en open haarden