Hoeveel bied je op een huis?
Heb je je droomhuis gevonden en wil je een bod uitbrengen? Dan is het belangrijk dat je goed onderbouwd en met vertrouwen kunt bieden. Je wil niet te veel betalen, maar ook niet misgrijpen. Hoe bepaal je wat een passend bod is?

1. Wat kun je maximaal betalen?
Voordat je gaat bieden op een huis, is het belangrijk om te weten wat je kunt lenen en welke maandlasten je kunt betalen. Met een online rekentool krijg je een eerste indruk van je hypotheek en wat je maandelijks kunt betalen. Het is ook goed om te weten hoeveel eigen geld je kunt inbrengen.
Bereken je hypotheekLet op: de online tool geeft je een indicatie, wil je exact weten wat je kunt bieden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.
Vervolgens kies je een plan van aanpak. Wil je bij het bieden op het huis onderhandelen? Bepaal dan de onderhandelingsruimte en stem je openingsbod hierop af. Ook bij andere manieren van bieden, bijvoorbeeld bij een eindbod of een bod per inschrijving, is de hoogte van het bod afhankelijk van je maximale bestedingsruimte.
2. Wat is de woning waard?
De vraagprijs van een woning is niet altijd gelijk aan de marktwaarde. Vaak zit er speelruimte in, maar er wordt in de momenteel krappe woningmarkt meestal overboden, vooral in populaire regio’s. Om een goed beeld te krijgen van wat een woning waard is, kun je zelf onderzoek doen. Kijk bijvoorbeeld op Funda naar vergelijkbare woningen, raadpleeg het Kadaster voor recente verkoopprijzen of gebruik (tegen betaling) een waarde-indicatie via Calcasa. De WOZ-waarde van een huis wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en kan worden opgevraagd via wozwaardeloket.nl.
Meer over de waardebepaling van een huis3. Wat neem je mee in je bod?
Een goed bod hangt niet alleen af van de woningwaarde en jouw budget. Het hoogste bod is niet per definitie altijd doorslaggevend. Ook andere voorwaarden kunnen van belang zijn voor de verkoper, zoals ontbindende voorwaarden, de datum van overdracht, of de verdeling van kosten voor bijvoorbeeld kleine reparaties. Daarover kun je onderhandelen.
4. Hulp bij het bepalen van je bod
Twijfel je over de juiste hoogte van je bod, of wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen. Die kent de lokale huizenmarkt, de gemiddelde prijzen van soortgelijke huizen en weet waar ruimte zit om te onderhandelen. Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen voor het hele aankoopproces, maar ook alleen voor advies bij het bieden.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Financieringsgarantie voor starters
Eigen Huis Financieringsgarantie zorgt ervoor dat je als starter met een gerust hart kunt bieden zonder voorbehoud van financiering.
FinancieringsgarantieEigen Huis Hypotheekadvies
Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis. Ook met je hypotheek via een andere adviseur ben je welkom bij ons.
Plan een afspraak