Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackBezichtigen en bieden

Maandelijkse VvE bijdrage: wat is reëel?

Appartementseigenaren zijn verplicht bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Bijvoorbeeld voor reparaties, schoonmaak en groot onderhoud. Deze kosten verschillen per VvE.

vrouwen drinken koffie met gebak aan tafel

Maandelijkse bijdrage jaarlijks vastgesteld

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

In de jaarlijkse begroting staat waaruit de maandelijkse kosten bestaan. Het bestuur van de VvE kan jaarlijks voorstellen of de bijdrage omhoog moet of omlaag kan, afhankelijk van de te verwachten kosten. Bij een normale meerderheid van stemmen keurt de algemene ledenvergadering de begroting goed.

Maandelijkse bijdrage kan per appartement verschillen

Tussen appartementseigenaars kunnen de VvE-bijdragen verschillen. De zogeheten breukdelen in de splitsingsakte bepalen de verdeling van deze kosten. De notaris berekent de breukdelen bij het opstellen van de splitsingsakte. De verschillen ontstaan bijvoorbeeld door verschil in oppervlakte of de ligging van het appartement.

Waarom bijdragen?

Verbouwing en oplevering algemene ruimte vve

Uit een ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een derde van de appartementseigenaars niet lette op de hoogte van de maandelijkse kosten bij de aankoop van hun appartement en worden erdoor verrast. Deze bijdrage is wél belangrijk. Een lagere maandelijkse bijdrage lijkt misschien aantrekkelijk op de korte termijn. Maar als bij een groot onderhoud te weinig geld in het reservefonds zit, dan moet elke eigenaar ineens veel geld bijleggen.

Een zorgvuldige begroting van de doorlopende kosten en storting in het reservefonds zorgt voor financiële zekerheid binnen de VvE. Er is dan geld voor regelmatig onderhoud, zodat de lift en verlichting blijven werken. Dit verhoogt de waarde van uw appartement. Bovendien is het nemen van besluiten in een gezonde VvE vaak gemakkelijker. Ook belangrijk: VvE’s verduurzamen vaak bij de uitvoering van gepland groot onderhoud. Denk aan isolatie bij de vervanging van het dak. Met deze verduurzamingskosten bespaart u vervolgens op andere kosten.

Tip: Vraag bij de koop van een appartement altijd aan de makelaar om informatie over de VvE.

VEH_EvR_84A1183_preview (8).jpg
Annette SchoemakerJuridisch specialist

Reële kosten

Bij de koop van een appartement is het verstandig om te kijken of de servicekosten reëel zijn. Vraag daarom altijd aan de makelaar om informatie over de VvE. De aankoopmakelaar kan je helpen om te bepalen of de VvE het goed voor elkaar heeft. Vraag ook om inzage in de notulen van de laatste VvE-vergaderingen, hierin staat informatie over de reserves. 

Als deze documenten beschikbaar zijn, is dat vaak al een teken van een actieve VvE en hoeft u zich minder zorgen te maken. Kijk ook of in de VvE-bijdrage een voorschot op de stookkosten zit, dan kan het bedrag dat u betaalt uiteindelijk meevallen.

Op een rij

1. Financiële stukken

Vraag om de financiële stukken en het meerjarenonderhoudsplan van de VvE

2. Notulen

Vraag inzage in de notulen van de laatste VvE vergaderingen.

3. Voorschot stookkosten

Kijk of in de VvE bijdrage een voorschot op de stookkosten zit.

4. Vraag je makelaar om advies

Overleg met je aankoopmakelaar of de VvE bijdrage reëel is.

Herken een actieve VvE

Mensen kijken en luisteren naar de vergadering

Bij de aanvraag van een hypotheek is het een groot voordeel als uit de stukken van de VvE blijkt dat deze actief is, het mjop en de financiën keurig op orde zijn en de maandelijkse lasten van de VvE binnen uw totale financiële mogelijkheden blijven. Financiering in geval van een ‘slapende VvE’ is vaak een stuk lastiger. Met kunst en vliegwerk wordt daarom een VvE nogal eens geactiveerd vlak voor de verkoop. Trap daar niet in.

Wilt u een appartement verkopen binnen een inactieve VvE? Of wilt u als koper zo’n VvE herkennen? Bekijk dan aan welke voorwaarden de VvE moet voldoen. 

Voorwaarden actieve VvE

Ook interessant in kennisbank

Tags

  • Appartementseigenaar
  • VvE

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube