Energiecontracten vergelijken, waar let je op?
Energiecontracten vergelijken kan lastig zijn. Bijvoorbeeld doordat energieleveranciers de tarieven verschillend beschrijven. Hoe kun je het beste energieleveranciers vergelijken? Wij geven aan waar je op moet letten.
![vrouw aan tafel achter de ipad](https://assets-eu-01.kc-usercontent.com:443/0a476483-b2ac-0128-c5e1-a80361083e05/0431ce0b-a1cd-4766-9385-bd15e720c9f1/Wavisch_200522_VEH_Enschede_350.jpg?w=1000&q=90&lossless=false&auto=format&fm=jpg)
Energie vergelijken in 2025
De energiemarkt blijft ook in 2025 weer in beweging. De energiebelasting is dit jaar iets lager en de vermindering energiebelasting is wat hoger waardoor je op jaarbasis een beetje goedkoper uit bent. Andere wijzigingen op de energierekening per januari 2025 lees je hier. Ook dit jaar wil je zo min mogelijk betalen voor stroom en gas. Overstappen naar een andere leverancier kan een flinke besparing opleveren. Met onze energievergelijker kun je makkelijk energie vergelijken voor zowel een vast, variabel als dynamisch energiecontract. Vul je adresgegevens en energieverbruik in. Heb je zonnepanelen, vul dan ook in hoeveel stroom je teruglevert. De aanbiedingen en besparingen zijn altijd gebaseerd op jouw werkelijke verbruik en voorkeuren. Check je gemiddelde verbruik van stroom en gas en waar nodig de hoeveelheid opgewekte energie van je zonnepanelen en kijk wat de beste energiedeal is voor jou.
Verschillende energiecontracten vergelijken
Je kunt drie verschillende soorten contracten vergelijken van verschillende energieleveranciers. Dit kan zowel voor een meerjarig contract als een flexibel contract. De energiecontracten op een rij:
Vast energiecontract
Een vast contract heeft een vaste looptijd met vaste tarieven. Bij vaste energiecontracten kun je niet zomaar overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Zeg je een vast contract eerder op dan de einddatum, dan betaal je voor de resterende looptijd een opzegvergoeding. Let op: sinds juni 2023 zijn de regels rondom de opzegvergoeding veranderd waardoor deze mogelijk hoger uitvalt.
Lees meer over een vast energiecontractVariabel energiecontract
Een variabel contract is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Variabele energietarieven veranderen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Dit verschilt per energieleverancier.
Lees meer over een variabel contractDynamisch energiecontract
Bij een dynamisch contract zijn de prijzen voor gas en stroom flexibel. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. De dynamische energietarieven voor stroom veranderen per uur en gas per dag. Wanneer de prijzen dalen profiteer je direct, maar wanneer de prijzen stijgen betaal je gelijk meer voor gas en stroom.
Lees meer over een dynamische energiecontractVind het voordeligste contract voor jou met de Energievergelijker
Wil je overstappen van energieleverancier? Vergelijk makkelijk actuele aanbiedingen voor energiecontracten via onze Energievergelijker.
Energietarieven vergelijken
Alle energieleveranciers concurreren met elkaar voor de beste deal. Ze willen allemaal graag de goedkoopste energieleverancier zijn. De focus ligt vaak op het werven van nieuwe klanten in plaats van het behouden van huidige klanten. Energieleveranciers stunten met aantrekkelijke kortingen. Daarom werkt overstappen van je huidige energieleverancier naar een nieuwe leverancier vaak goed. Het is verstandig om onafhankelijk energie te vergelijken met een energievergelijker. Let hier op als je energiecontracten gaat vergelijken:
Kale energietarieven
Er zijn vijf basisonderdelen in een energiecontract waar een energieleverancier korting op kan geven:
- Kaal tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. btw en energiebelasting)
- Kaal tarief per verbruikte kuub gas (excl. btw. en energiebelasting)
- Vaste leveringskosten voor elektriciteit
- Vaste leveringskosten voor gas
- Vaste terugleverkosten bij zonnepanelen
De kale energietarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 16 cent per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 140 en € 250 per jaar voor stroom en gas samen. Alle andere kosten op je energierekening, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de energieleverancier niets aan veranderen. Je kunt dus energie vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.
Vergelijk tarieven uit dezelfde periode
Vergelijk altijd nieuwe energiecontracten met dezelfde looptijd. Energieprijzen vergelijken van je oude energiecontract geeft een vertekend beeld, bijvoorbeeld door stijgende energieprijzen. Ook de belastingen op gas en netbeheerkosten wijzigen ieder jaar. De kans is daarom groot dat de tarieven in het nieuwe energiecontract anders zijn dan de gemaakte energiekosten in het huidige contract.
Alleen stroom vergelijken
Wil je alleen stroom afnemen, dan kun je ook alleen stroom vergelijken. Er zit verschil tussen grijze stroom en groene stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie. Wil je alleen gas afnemen, dan kun je ook alleen gas vergelijken.
Zonne-energie vergelijken
Heb je zonnepanelen, dan vul je het verbruik en de opgewekte energie van het afgelopen jaar in. Dit is terug te vinden op je eind- of jaarafrekening van je huidige leverancier. Heb je de zonnepanelen nog maar kort, dan kun je de verwachte opwek voor een jaar invullen.