Overstappen energie
Loopt je huidige energiecontract bijna af of wil je graag overstappen van een variabel naar een vast contract? Waar let je op bij het overstappen van energie? Wij geven tips.
Overstappen energieleverancier
Je kunt overstappen van energie wanneer je huidige contract afloopt of wanneer je wilt overstappen van variabele tarieven naar vaste tarieven. Energieleveranciers bieden vaak een eenmalige korting aan bij het overstappen van energieleverancier. Wil je overstappen van energie voordat je contract afloopt, dan moet je een opzegvergoeding betalen.
Opzegvergoeding overstappen
Je moet een opzegvergoeding betalen aan je huidige leverancier voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een vast contract. De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én de mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. Voor vaste contracten die afgesloten zijn voor 1 juni 2023 gelden de oude regels. Je betaalt vaste opzegvergoedingen, afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.
Regelgeving juni 2023
Sinds 1 juni 2023 zijn de regels van de opzegvergoeding veranderd: als je vroegtijdig opzegt betaal je nog steeds een vergoeding. Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract, dan heb je een deel van de energie niet gebruikt. Hoe meer energie er over blijft, hoe hoger de boete. Daarnaast kijkt de huidige leverancier naar de huidige tarieven en het verschil met de tarieven opgenomen in het contract. Wil je overstappen, dan berekent de huidige leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.
Opzegvergoeding bij variabel contract
Heb je een variabel contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Wel moet je minimaal 30 dagen van tevoren het energiecontract bij je huidige energieleverancier opzeggen.
Overstappen energie: zo werkt het
Het overstappen naar een nieuwe leverancier is zo geregeld. In veel gevallen regelt je nieuwe energieleverancier veel van de adminstratie voor je.
1. Check je stroom- en gasverbruik
Voordat je gaat overstappen naar een nieuwe energieleverancier, kijk je naar je werkelijke stroom- en gasverbruik. Het verbruik is ook terug te zien op het jaaroverzicht. Het is belangrijk om je verbruik te controleren bij de keuze om een lopend contract te verlengen of over te stappen op een nieuw energiecontract. Op deze manier vind je het beste aanbod dat aansluit bij jouw verbruik.
2. Ga op zoek naar scherpe aanbieding
Een energievergelijker toont snel wie de goedkoopste energieleverancier van het moment is. Je kunt met je overstap soms wel honderden euro's besparen. Bij een nieuw energiecontract kies je tussen:
- Contract voor onbepaalde of bepaalde tijd;
- Vaste of variabele prijs;
- Grijze of groene stroom.
Heb je zonnepanelen, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.
Lees meer over hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen3. Sluit een contract af
Sluit een contract af bij de energieleverancier van jouw keuze. Bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract. Zelf je energiecontract opzeggen is niet nodig. De nieuwe energieleverancier regelt de opzegging van het oude contract bij de oude energieleverancier en zorgt ervoor dat je kunt overstappen zonder dat de energielevering stopt.
De overstap wordt binnen zes weken geregeld. Nadat je het nieuwe contract online bevestigt gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Komen andere leveranciers in de tussentijd met een beter aanbod? Dan mag je de aanvraag annuleren en kosteloos overstappen naar een nieuw contract van een andere energieleverancier.
Energieleveranciers vergelijken
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Vergelijk actuele aanbiedingen voor vaste, variabele en dynamische energiecontracten via onze Energievergelijker.
Oude energieleverancier
Bij het overstappen van energieleverancier regelt de oude leverancier de eindafrekening op basis van de meterstanden. De oude leverancier moet binnen zes weken de eindafrekening verstrekken. Op deze laatst ontvangen energierekening staat of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt van de oude leverancier. Tip: controleer de energierekening goed om te voorkomen dat er geld bij de energieleverancier blijft liggen. Vraag je energieleverancier altijd om mee te kijken als de rekening niet lijkt te kloppen.
Nieuwe energieleverancier
De nieuwe energieleverancier regelt de overstap naar een nieuw contract. Bij het overstappen naar het nieuwe energiecontract heeft de nieuwe leverancier de meterstanden nodig. Bij een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven aan de nieuwe leverancier. Heb je geen slimme meter, dan moet je de meterstanden zelf doorgeven aan de nieuwe leverancier. Op basis van het energieverbruik in de afgelopen jaren en de verwachtte prijzen en belastingen, bepaalt de leverancier de maandelijkse kosten. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd.
Automatische contractverlenging
Je huidige contract (bij een vast contract) mag alleen stilzwijgend verlengd worden door je huidige leverancier als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je opzeggen wanneer je wilt met een opzegtermijn van 30 dagen. De leverancier mag daarvoor geen opzegvergoeding in rekening brengen.
Regels informatieverstrekking
De Autoriteit Consument en Markt heeft regels opgesteld waarin staat hoe energieleveranciers een consument moeten voorlichten. De ACM ziet toe op de naleving van deze regels.
Telefonische verkoop energiecontracten
Na de energiecrisis proberen energiemaatschappijen op allerlei manieren weer nieuwe klanten te krijgen, onder andere via telefonische verkoop. Hierbij overtreden energiemaatschappijen vaak de regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt daarom dat telefonische werving van energiecontacten verboden moet worden. Vereniging Eigen Huis is het hiermee eens en raadt net als de ACM af om telefonisch een energiecontract af te sluiten. Maak altijd gebruik van een energievergelijker voor het eerlijk vergelijken van contracten. Word je toch gebeld, dan kun je altijd het ‘recht van verzet' inroepen. Geef het volgende aan: “Ik wil dat u mij niet meer belt.” Dit recht moet het bedrijf dat belt bij elk gesprek actief aanbieden.
Veelgestelde vragen over het energiecontract
Zit je nog met vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen over het afsluiten of beëindigen van een energiecontract