Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackOverstappen van energiel...

Overstappen energie: wanneer en hoe?

Overstappen van energie, wanneer doe je dit en hoe pak je het aan? Wij geven antwoord op deze vragen en tips om je op weg te helpen.

Naar energievergelijker
Man en vrouw kijken aan eettafel op laptop.

Wanneer overstappen energieleverancier

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van je huidige energieleverancier naar een nieuwe. Bijvoorbeeld wanneer:

  • je huidige energiecontract afloopt. Vaak stap je over als je contract afloopt. 
  • je wilt besparen. Misschien vind je een andere energieleverancier die op dat moment een van de voordeligste energiecontracten heeft waardoor je flink kosten kunt besparen. 
  • je kortingen vindt. Je ziet dat een leverancier flinke korting geeft bij het overstappen van energie of je kunt goedkoop overstappen via een collectieve inkoop
  • je verhuist. Ook een verhuizing kan reden zijn om over te stappen. 
vrouw leest uit map aan tafel

Welk energiecontract heb je nu? 

Waar je op moet letten bij het overstappen van energie is afhankelijk van je type contract:

Vast contract

Een vast contract voor energie heeft een vaste looptijd van een, twee of drie jaar. Dit contract is niet maandelijks opzegbaar. Je kunt aan het einde van de looptijd van je contract kosteloos overstappen naar een ander contract en energieleverancier. Wil je toch tussentijds je contract opzeggen dan betaal je meestal een opzegvergoeding. Doe je niks voor het einde van het contract, dan ga je automatisch over op een variabel contract. 

Dynamisch of variabel energiecontract

Heb je een variabel of dynamisch energiecontract zonder einddatum, dan betaal je variabele of dynamische tarieven. Bij een variabel contract veranderen de tarieven minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Bij een dynamisch contract verandert het stroomtarief elk uur en het tarief voor gas dagelijks. Bij beide contracten kun je maandelijks opzeggen en overstappen.

Vast contract: dit kun je doen

Overstappen naar een nieuwe leverancier

De meeste leveranciers hebben een opzegtermijn van 30 dagen. Stap je ver voor de einddatum van je huidige contract over dan betaal je mogelijk een boete, een opzegvergoeding, aan je huidige leverancier. Ook loop je dan waarschijnlijk de korting van je huidige contract mis. Deze wordt vaak aan het einde van de looptijd van je contract verrekend. Geef daarom altijd bij een nieuwe energieleverancier aan wanneer je huidige contract afloopt. Je kunt wel maanden voor je contract afloopt al op zoek gaan naar een nieuw contract dat je in laat gaan na de einddatum van je huidige contract. Let op: sommige leveranciers stellen een maximum termijn. Dan kun je bijvoorbeeld maximaal zes maanden voor het einde van je contract al een overstap regelen. 

Bij je huidige energieleverancier blijven

Je kunt er ook voor kiezen om bij je huidige energieleverancier te blijven. Meestal krijg je van deze leverancier ruim voor het einde van je contract een nieuw aanbod. Dit kan voordelig zijn, maar vergelijk het aanbod altijd met die van andere leveranciers. Tip! Wil je graag ingaan op het nieuwe aanbod van je huidige energieleverancier, dan kan het slim zijn om ze te bellen. Dit leidt soms tot een nog betere aanbieding. 

Opzegvergoeding 

Een opzegvergoeding is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een vast contract. Dit wordt ook wel opzegboete genoemd. De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én dit in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. Voor vaste contracten die afgesloten zijn vòòr 1 juni 2023 gelden vaste opzegvergoedingen, afhankelijk van de resterende looptijd van je contract. Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels voor de opzegvergoeding gewijzigd. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld: je hebt in januari 2025 een 1-jarig vast contract afgesloten. Het is inmiddels juni en je wilt nu al overstappen naar een andere leverancier met een goedkoper tarief. Je huidige energieleverancier berekent de boete op basis van het verwachte verbruik van de resterende looptijd van je contract. In dit geval, van juni 2025 tot januari 2026.  Hierbij neemt de leverancier ook het verschil mee tussen de nieuwe tarieven en de tarieven opgenomen in je huidige contract. De energieleverancier is verplicht zo snel mogelijk een boete te berekenen. Vind je deze te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.

Dynamisch of variabel contract: dit kun je doen 

Bij je huidige leverancier blijven

Een variabel of dynamisch energiecontract kun je maandelijks opzeggen. Blijven de prijzen van je contract laag dan kun je blijven zitten. Zie je dat het aanbod bij een andere leverancier beter is, dan kun je ervoor kiezen over te stappen. Dit geldt ook voor de overstap naar een vast contract. Twijfel je of je moet overstappen? Vergelijk geregeld verschillende energieleveranciers met verschillende contracten met elkaar. 

Overstappen

Wil je overstappen van je huidige variabele of dynamische contract dan zijn dit je opties:

  • Kies een 1-jarig vast contract
  • Kies een meerjarig vast contract
  • Kies een dynamisch of variabel contract bij een andere leverancier

 Wij zetten de voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje:

Voor -en nadelen per type energiecontract

Vast energiecontract

Voordelen:

  • Zeker van een vast tarief gedurende looptijd contract
  • Geen tussentijdse tariefwijzigingen
  • Bij afsluiten vaak een korting
  • Geen wijziging in contractvoorwaarden tijdens looptijd

Nadelen:

  • Opzegvergoeding betalen als je eerder wilt opzeggen
  • Geen profijt van dalende prijzen
Meer over vaste contracten

Variabel energiecontract

Voordelen:

  • Maandelijks kosteloos opzegbaar
  • Geen einddatum 
  • Gelijk voordeel bij lage prijs

Nadelen:

  • Kans op prijsstijging 
  • Minder zekerheid
  • Kans op wijziging contractvoorwaarden (bijv. terugleverkosten bij zonnepanelen)
Meer over variabele contracten

Dynamisch energiecontract

Voordelen:

  • Gelijk voordeel bij lage prijs
  • Verbruik afstemmen op tarieven
  • Geen risico-opslag

Nadelen:

  • Bij stijgende prijzen, direct meer betalen
  • Onzekerheid maandelijkse lasten
  • Terugleverkosten bij zonnepanelen als de stroomprijs op dat moment negatief is
Meer over dynamische contracten

Andere aandachtspunten als je huidige contract afloopt

Wanneer je huidige contract afloopt en je een nieuwe wil afsluiten zijn er nog een aantal keuzes die je moet maken:

Enkel of dubbeltarief

Bij een enkel tarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de daluren minder dan in de piekuren. De nacht en het weekend behoren tot de daluren. Er zijn ook energieleveranciers die het omdraaien: je betaalt in de daluren dan meer dan in de piekuren. Dit doen zij om huishoudens te stimuleren stroom te gebruiken op het moment dat er veel zonne-energie wordt opgewekt. Let er op dat de daluren niet in alle netbeheerregio's op hetzelfde tijdstip ingaan. Check dit bij je netbeheerder. Je kunt alleen een dubbeltarief kiezen als je een slimme meter hebt. Of je goedkoper uit bent met enkel -of dubbeltarief hangt af van de hoeveelheid stroom die je verbruikt en het tijdstip en de dag waarop. Ook is het afhankelijk van de energieleverancier. 

Maak op een vergelijkingssite of op de site van jouw energieleverancier twee vergelijkingen: een met dubbele meterstanden en met enkele meterstand. Zo zie je het verschil op jaarbasis.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Grijze of groene stroom

Bij de keuze voor een energiecontract kun je kiezen tussen grijze of groene stroom. Wil je een bijdrage leveren aan het milieu, kies dan voor groene stroom. Deze stroom is afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie.

Overstappen energie: zo werkt het

Nu je weet wat wat je kunt kiezen kun je verder met je overstap in de volgende drie stappen: 

1. Check je stroom- en gasverbruik

Voordat je gaat overstappen naar een nieuwe energieleverancier kijk je naar je werkelijke stroom- en gasverbruik. Heb je zonnepanelen, kijk dan ook naar de opwek over het afgelopen jaar. Beide vind je terug op je jaarafrekening. Het is belangrijk om je verbruik te controleren bij de keuze om een lopend contract te verlengen of over te stappen op een nieuw energiecontract. Op deze manier vind je het beste aanbod dat aansluit bij jouw verbruik. 

2. Ga op zoek naar scherpe aanbieding

Een energievergelijker toont snel wie de goedkoopste energieleverancier van het moment is. Je kunt met je overstap soms wel honderden euro's besparen. Hier kun je op letten bij energie vergelijken:

  • Zorg dat je goed je jaarlijkse verbruik en eventuele opwek invult. Zo weet je precies wat je daadwerkelijk per jaar betaalt inclusief kortingen;
  • De korting die energieleveranciers bieden worden aan het einde van het jaar verrekend. Houd er rekening mee dat je nieuwe termijnbedrag altijd hoger is doordat deze korting pas aan het eind wordt verrekend;

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, dan is het ook verstandig om te letten op terugleverkosten en de terugleververgoeding die de meeste energieleveranciers in rekening brengen.

Lees meer over een energiecontract met zonnepanelen

3. Sluit een contract af

Nu is het tijd om je contract naar keuze af te sluiten. Zelf je energiecontract opzeggen is niet nodig. De energieleveranciers doen de administratieve handeling. De nieuwe energieleverancier geeft de opzegging van het oude contract door aan de oude leverancier. Ook zorgt hij ervoor dat je kunt overstappen zonder dat de energielevering stopt. De overstap wordt meestal binnen zes weken geregeld. Nadat je het nieuwe contract online bevestigt gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Komen andere leveranciers in de tussentijd met een beter aanbod? Dan mag je de aanvraag annuleren en kosteloos overstappen naar een nieuw contract van een andere energieleverancier.

Energieleveranciers vergelijken

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Vergelijk actuele aanbiedingen voor vaste, variabele en dynamische energiecontracten via onze Energievergelijker. 

Makkelijk en snel
Ontdek gelijk hoeveel je bespaart
Je kunt direct overstappen
Vergelijk energie en bespaar
Vrouw die lamp vervangt

Oude energieleverancier

Bij het overstappen van energieleverancier regelt de oude leverancier de eindafrekening op basis van de meterstanden. De oude leverancier moet binnen zes weken de eindafrekening verstrekken. Op deze laatst ontvangen energierekening staat of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt van de oude leverancier. Tip: controleer de energierekening goed om te voorkomen dat er geld bij de energieleverancier blijft liggen. Vraag je energieleverancier altijd om mee te kijken als de rekening niet lijkt te kloppen.

Nieuwe energieleverancier

De nieuwe leverancier regelt de overstap naar een nieuw contract. Bij het overstappen naar het nieuwe energiecontract heeft de nieuwe leverancier de meterstanden nodig. Bij een slimme meter worden de meterstanden uitgelezen door de nieuwe leverancier. Wanneer de functie uitgeschakeld is of er is een storing, dan kan het zijn dat je alsnog zelf de standen moet doorgeven. Controleer daarom altijd of je meter wordt uitgelezen. Heb je geen slimme meter, dan moet je zelf de meterstanden doorgeven aan de nieuwe leverancier. Op basis van het historisch verbruik en de verwachte prijzen en belastingen, bepaalt de leverancier het maandelijkse voorschotbedrag. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd.

Veelgestelde vragen energiecontract

Tags

  • Appartementseigenaar
  • Besparen
  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Besparen
  • Verduurzamen-Energierekening

Meer over overstappen

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube